Ανείπωτη τραγωδία στη Δυτ. Αττική – 19 νεκροί από τις πλημμύρες

Ανείπωτη τραγωδία στη Δυτ. Αττική – 19 νεκροί από τις πλημμύρες

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους 19 ανήλθαν οι νεκροί από τη φονική κακοκαιρία που χτύπησε τη χώρα τις τελευταίες μέρες και έπληξε με σφοδρότητα την Δυτική Αττική.

Το πρωί του Σαββάτου, ένα ακόμη άτομο εντοπίστηκε και ανασύρθηκε νεκρό κοντά στο αμαξοστάσιο του Δήμου Μάνδρας. 

Λίγο αργότερα, οι σοροί δύο ανδρών εντοπίστηκαν από πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος στον κόλπο της Ελευσίνας.

Οπως προέκυψε, οι σοροί ανήκουν σε έναν 59χρονο και έναν 29χρονο, που αγνοούντο από περιοχές της Δυτικής Αττικής μετά τις καταστροφικές πλημμύρες,

Οι δύο άνδρες που μεταφέρθηκαν στο Θριάσιο νοσοκομείο για νεκροψία νεκροτομή αναγνωρίστηκαν από τους οικείους τους.

Μετά την αναγνώριση των σορών, ο αριθμός των αγνοουμένων κατέβηκε στους τέσσερις.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες μερες κάποια από τα θύματα βρέθηκαν εγκλωβισμένα σε υπόγεια, άλλα εντός σπιτιών ή μαγαζιών, ορισμένα σε υπαίθριους χώρους μέσα στον οικισμό, και άλλα παρασύρθηκαν από τα νερά στο δρόμο, κατά κύριο λόγο στην παλαιά εθνική οδό Μάνδρας – Θηβών. Επίσης, δύο γυναίκες βρέθηκαν νεκρές μέσα στη θάλασσα, στην περιοχή του Ασπροπύργου, προφανώς παρασυρμένες από τα νερά της βροχής.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα ξεκίνησαν περίπου στις 4:30 το πρωί της Τετάρτης, αιφνιδιάζοντας τους κατοίκους, οι περισσότεροι εκ των οποίων την ώρα εκείνη βρίσκονταν ακόμη στα κρεβάτια τους. 

Η Πυροσβεστική έλαβε από τις πρώτες πρωινές ώρες της περασμένης Τετάρτης στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Περάμου, των Μεγάρων και της Μάνδρας Αττικής, 984 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από υπόγεια κατοικιών και καταστημάτων, καθώς και μεταφορά ατόμων σε ασφαλή σημεία.

Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν απεγκλωβισμοί 96 ατόμων από οικίες και αυτοκίνητα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν ακόμη είναι 155 πυροσβέστες με 46 οχήματα, ενώ έχουν συγκροτηθεί 56 συνεργεία για την αντιμετώπιση των περιστατικών.

Ως προς τα αίτια της τραγωδίας, η υπερβολικά μεγάλη ένταση, η μικρή χωρική εξάπλωση της βροχόπτωσης, οι απότομες πλαγιές που σχηματίζονται από τα Γεράνεια όρη και από το όρος Πατέρας, σε συνδυασμό με τις καταπατήσεις στα ρέματα, αλλά και την καταστροφή συνολικής έκτασης 3.700 στρεμμάτων από πυρκαγιές την περίοδο 2005-2014, είναι τα κομμάτια που συνθέτουν το παζλ της τραγωδίας. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι και οι αυτοψίες στην περιοχή.

Χθες στον δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας διενεργήθηκαν 188 αυτοψίες συνολικά, εκ των οποίων 130 αφορούσαν κατοικίες, 35 επαγγελματικούς χώρους και 15 αποθήκες – υπόγεια. Τα 186 από τα κτίρια που ελέχθησαν έχουν πληγεί, χρήζουν αποζημίωσης, όπως διαπιστώθηκε. Συνολικά 80 αυτοψίες διενεργήθηκαν στον δήμο Μεγαρέων και στη Δ.Ε. Νέας Περάμου, εκ των οποίων 39 αφορούσαν κατοικίες, 27 επαγγελματικούς χώρους και 8 αποθήκες – υπόγεια, και διαπιστώθηκε πως τα 74 από τα κτίρια που ελέγχθησαν, έχουν πληγεί και χρήζουν αποζημίωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή