Ο σεμνός κατακτητής του ΝΒΑ

Ο σεμνός κατακτητής του ΝΒΑ

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τις «πτήσεις» σε μεγάλα ύψη τα τρία πρώτα χρόνια της καριέρας του, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο «εκτοξεύτηκε» στη «στρατόσφαιρα» του ΝΒΑ. Ο Giannis δεν προοδεύει απλά στην 5η χρονιά της καριέρας του στο ΝΒΑ, αλλά κάνει συνεχή άλματα, προκαλώντας δέος στους αντιπάλους του και κερδίζοντας τον σεβασμό τους για τις εντυπωσιακές επιδόσεις του. Η επένδυση των Μπακς που άρχισε από πέρυσι με την υπογραφή του παχυλού συμβολαίου με συνολικές αποδοχές που θα «σπάσουν» το φράγμα των 100 εκατομμυρίων δολαρίων, έχει τη μέγιστη αγωνιστική ανταπόκριση από το παιδί που δεν μετρά πλέον τα αστέρια, αλλά συγκαταλέγεται στην ελίτ των σταρ του ΝΒΑ.

Από τον μέσον όρο των 6,8 πόντων στην πρώτη χρονιά του στο Μιλγουόκι (2013), ο Αντετοκούνμπο άρχισε να «σκαρφαλώνει» στους 12,7 στον δεύτερο χρόνο, στους 16,9 τον τρίτο και στους 22,9 πόντους πέρυσι.

Στους 14 πρώτους αγώνες του φετινού πρωταθλήματος, ο Αντετοκούνμπο «εκτόξευσε» την επιθετική παραγωγικότητά του, άνω των 30 πόντων και βρίσκεται στη δεύτερη θέση των σκόρερ, με την απειροελάχιστη διαφορά του 0,1 πόντου για τους λάτρεις των αριθμών, από τον Τζέιμς Χάρντεν (μ.ό. 30,7).

Η υψηλή συγκομιδή πόντων απέφερε στον Αντετοκούνμπο ένα ακόμη ρεκόρ που ήταν ακατάρριπτο τα 46 τελευταία χρόνια από τον «θρύλο» Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ και το μοναδικό πρωτάθλημα των Μπακς (1971), ξεπερνώντας τους 400 πόντους, όπως είχε κάνει ο Τζαμπάρ στον ίδιο αριθμό αγώνων (424 πόντοι).

Το ελληνικό φαινόμενο έπρεπε να «απορροφήσει» δύο σοβαρά προβλήματα στην αρχή της περιόδου. Το πρώτο ήταν ο ερεθισμός στο γόνατό του που δεν του επέτρεψε να παίξει με την Εθνική στο Ευρωμπάσκετ, λόγω και της γνωστής απαγόρευσης των Μιλγουόκι Μπακς. Το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει. Το «Greek Greak» δεν… ακούμπησε την μπάλα για 20 ημέρες και ξεκουράστηκε από κάθε άσκηση φυσικής κατάστασης. Το ιατρικό επιτελείο εστίασε την προσοχή του στον τένοντα του ποδιού του, ακολούθησε ειδικό πρόγραμμα για την ενίσχυση των ισχίων του, ενώ έπειτα από κάθε παιχνίδι των Μπακς, κάνει «warm down» και φορά για μία ώρα την μπότα υδροθεραπείας. Το τεχνικό επιτελείο έχει συμβουλέψει τον Αντετοκούνμπο να παίζει 10-15 λεπτά στο μάξιμουμ των σωματικών αντοχών του γονάτου του σε κάθε αγώνα, αλλά οι εντυπωσιακές επιδόσεις του αυξάνονται στο υπόλοιπο διάστημα της συμμετοχής του, λόγω της ταχέως εξελισσόμενης τεχνικής του.

Το δεύτερο πρόβλημα προέκυψε από τον αιφνιδιαστικό θάνατο του πατέρα του, Τσαρλς, τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο Μιλγουόκι. Στις πρώτες ημέρες μετά την κηδεία, ο Γιάννης εκτίμησε ότι η μοίρα της ζωής του δεν του επέτρεψε να χαρεί μαζί με τον αγαπημένο πατέρα του τη συνταρακτική αλλαγή που βιώνει συνολικά η οικογένειά του στη διαδρομή της από το υπόγειο στην πλατεία Βάθης, μέχρι την έπαυλη στο Μιλγουόκι. Πείσμωσε, όμως, και έχει δώσει «όρκο» πάνω από τον τάφο του Τσαρλς.

«Για σένα, κάθε καλάθι μου» ήταν η υπόσχεση που άκουσαν η μητέρα του, Βερόνικα και οι τρεις αδελφοί του. Ο «Letter Bro», όπως είναι το νέο προσωνύμιο του Αντετοκούνμπο από τους Κινέζους θαυμαστές του (προφανώς προέρχεται από το AlphaBet όπως τον αποκαλούσαν οι Αμερικανοί, αρχικά, στο ΝΒΑ), συνεχίζει να απολαμβάνει την αποθέωση των Ελλήνων ομογενών για τα επιτεύγματά του και να ανταποδίδει με τη γνώριμη ταπεινότητά του. Στο Κλίβελαντ ο «Greek Freak» πήγε στην εξέδρα και τραγούδησε τον εθνικό ύμνο.

Οι ομογενείς στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πολύ τυχεροί σε σχέση με τους συμπατριώτες τους στην Ελλάδα, αφού έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν διά ζώσης τον Αντετοκούνμπο. Στην Ελλάδα, ουδείς έχει προλάβει να «χορτάσει» το θέαμά του με την εθνική ομάδα και γι’ αυτό το νοσταλγικό παράπονο θα χρειαστεί να περάσουν δυο χρόνια, ώστε να τον δουν… σημαιοφόρο και φυσικό ηγέτη του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος στο Παγκόσμιο του 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή