Ντόπινγκ: O χορός των… κατασκόπων

Ντόπινγκ: O χορός των… κατασκόπων

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα χέρια του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ (WADA) βρίσκεται αναπάντεχα το αρχείο όλων των ελέγχων του εργαστηρίου ντόπινγκ της Μόσχας από τον Ιανουάριο του 2012 ώς τον Αύγουστο του 2015, το οποίο αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για το αν θα επιτρέψει τη συμμετοχή της Ρωσίας στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του 2018.

Οπως ανακοίνωσε προ ολίγων ημερών ο WADA, η ερευνητική του ομάδα εντόπισε, με την αποφασιστικής σημασίας συμβολή καταγγελίας κάποιου Ρώσου, το ηλεκτρονικό αρχείο των ρωσικών ελέγχων και προχθές Πέμπτη εκδήλωσε την επιθυμία του να έχει πλήρη πρόσβαση στο ίδιο το εργαστήριο της Μόσχας ώστε να διαπιστώσει κατά πόσον τα εντυπωσιακά στοιχεία που φέρεται να περιέχει το αρχείο ανταποκρίνονται στα αποθηκευμένα δείγματα του εργαστηρίου.

Το αρχείο των ρωσικών ελέγχων καλύπτει χρονικά το μεγαλύτερο κομμάτι της περιόδου που ερεύνησε η ανεξάρτητη επιτροπή υπό τον Ρίτσαρντ Μακλάρεν, την οποία συνέστησε ο WADA για να διερευνήσει τις καταγγελίες Ρώσων αθλητών και αξιωματούχων περί συστηματικής χορήγησης απαγορευμένων ουσιών στη Ρωσία. Στην περίοδο αυτή περιλαμβάνονται δηλαδή τόσο οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου όσο και οι Χειμερινοί στο Σότσι, με πολλούς Ρώσους αθλητές από τις διοργανώσεις αυτές να έχουν ήδη τιμωρηθεί κατόπιν επανελέγχων των δειγμάτων τους.

Οπως ενημέρωσε ο WADA, το αρχείο των ελέγχων αποδεικνύει την εγκυρότητα των ευρημάτων της έρευνας της επιτροπής Μακλάρεν (που οι Ρώσοι αμφισβήτησαν), και πρόκειται να παραδοθεί στις δύο επιτροπές της ΔΟΕ που ερευνούν την υπόθεση του ρωσικού προγράμματος ντόπινγκ και αναμένεται να υποβάλουν τις προσεχείς ημέρες τα πορίσματά τους ώστε μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου η ΔΟΕ να δώσει απάντηση στο ερώτημα εάν θα συμμετάσχει η Ρωσία επισήμως στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς της Πγιονγκτσάνγκ.

«Ο WADA εξακολουθεί να στηρίζει σθεναρά τα πορίσματα της Ερευνας Μακλάρεν» δήλωσε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού, Κρεγκ Ρίντι. «Οι νέες αυτές πληροφορίες ενισχύουν την απαίτησή μας από τις ρωσικές αρχές να αποδεχθούν δημοσίως και αυτές τα πορίσματα, ούτως ώστε να μπορέσουμε να βαδίσουμε όλοι μαζί προς την ανοικοδόμηση της δημόσιας εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας του ρωσικού αθλητισμού», πρόσθεσε.

Η αποκάλυψη για το αρχείο ήρθε λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση ότι η ρωσική έρευνα για το θέμα του ντοπαρίσματος αποδίδει την ευθύνη για το σκάνδαλο στον… Γκριγκόρι Ροντσένκοφ, τον πρώην διευθυντή του εργαστηρίου της Μόσχας που έχει μετατραπεί σε καταγγέλλοντα το ρωσικό σύστημα και ήταν ο μάρτυρας-«κλειδί» για την έρευνα Μακλάρεν. Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απέδωσε το σκάνδαλο σε αμερικανική συνωμοσία ενόψει των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία τον προσεχή Μάρτιο.

Την Πέμπτη, o WADA απάντησε στο ρωσικό αίτημα για συνεργασία στη διερεύνηση της υπόθεσης, λέγοντας ότι προτίθεται να βοηθήσει υπό τον όρο της πρόσβασης στο εργαστήριο της Μόσχας, ωστόσο ο ισχυρισμός του Ρώσου υπουργού Αθλητισμού Πάβελ Κολόμπκοφ ότι το αρχείο που βρήκε ο WADA είναι «ιδιαιτέρως αμφισβητήσιμο» δείχνει ότι η συνεργασία αποτελεί μάλλον ουτοπία.

Οριστική ρήξη με τον ρωσικό Οργανισμό

Το αίτημα του ρωσικού Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ για αποκατάστασή του στις τάξεις του WADA απορρίφθηκε την Πέμπτη κατά τη σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ στη Σεούλ. Το γεγονός αυτό θεωρείται προάγγελος γενικού αποκλεισμού της Ρωσίας από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του 2018, αν και στις τάξεις της ΔΟΕ κάτι τέτοιο θεωρείται πολιτικά δύσκολο. O ρωσικός Οργανισμός έχει… αφοριστεί από τον WADA εδώ και δύο χρόνια για τη συμμετοχή του στο σκάνδαλο του συστηματικού ντόπινγκ Ρώσων αθλητών. Ο Ρώσος υπουργός Αθλητισμού Πάβελ Κολόμπκοφ είχε δηλώσει ότι ο Οργανισμός κατά του ντόπινγκ στη χώρα του έχει συμμορφωθεί πλήρως με τους κανόνες του WADA, αλλά το εκτελεστικό συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού δέχθηκε την εισήγηση του Τζόναθαν Τέιλορ, επικεφαλής της επιτροπής συμμόρφωσης του WADA, κατά της επαναφοράς του ρωσικού Οργανισμού στους κόλπους του, λόγω συνεχούς άρνησης αποδοχής της έκθεσης Μακλάρεν και λόγω μη παροχής δειγμάτων από το εργαστήριο της Μόσχας. «Οι κατηγορίες κατά του ρωσικού Οργανισμού είναι αστείες» δήλωσε ο πρόεδρος της ρωσικής ολυμπιακής επιτροπής, Αλεξάντερ Ζουκόφ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή