Ο Μουγκάμπε αρνείται να παραιτηθεί

Ο Μουγκάμπε αρνείται να παραιτηθεί

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προφανώς δεν αποτελεί κάτι συνηθισμένο στην ιστορία των πραξικοπημάτων στην Αφρική για τον ανατραπέντα κυρίαρχο να απελευθερωθεί, ακόμα και προσωρινά, προκειμένου να μιλήσει σε μια πανεπιστημιακή τελετή. Ωστόσο, αυτό ακριβώς συνέβη στην Ζιμπάμπουε την Παρασκευή, την τρίτη ημέρα μετά τη στρατιωτική κίνηση εναντίον του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ο οποίος αρνείται να παραιτηθεί.

Ο Μουγκάμπε, 93 ετών σήμερα, είναι ο πιο ηλικιωμένος ηγέτης της Αφρικής. Κυβέρνησε τη χώρα μετά την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία και επιβίωσε ενός μείγματος σκληρότητας και εκμετάλλευσης μιας διεφθαρμένης ελίτ. Συνελήφθη και κρατείται από την Τετάρτη το πρωί από ανώτερους στρατιωτικούς διοικητές, που αρνούνται ότι πραγματοποίησαν πραξικόπημα. Αντιθέτως, οι αξιωματικοί άρχισαν διαπραγματεύσεις με τον Μουγκάμπε, εκπροσώπους της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας και τους διαπραγματευτές της Νότιας Αφρικής. Οι συνομιλίες στοχεύουν στο να δημιουργήσουν κάποια μορφή μετάβασης που θα φέρει το προσωπείο της συνταγματικής νομιμότητας, ενώ θα δώσει και τη δυνατότητα θριαμβευτικής εξόδου σε έναν ηγέτη που ο ρόλος του στον αγώνα για ανεξαρτησία από τη Βρετανία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη συλλογική εθνική συνείδηση.

Εξω από τις μεγάλες πόλεις, ο στρατός έχει εγκαταστήσει οδοφράγματα στις μεγάλες οδικές αρτηρίες, ώστε να κάμψει οποιαδήποτε προσπάθεια οργανωμένης αντίστασης. Τα λεωφορεία που ταξιδεύουν από το Μπουλαβάγιο, τη δεύτερη μεγάλη πόλη στη Χαράρε, την πρωτεύουσα, σταματούσαν και γέμιζαν με στρατιώτες που ήλεγχαν τα έγγραφα και ρωτούσαν τους επιβάτες γιατί ταξιδεύουν. Κάποιες φορές, όπως κατήγγειλαν οι επιβάτες, τους ζητούσαν να κατέβουν από τα λεωφορεία και τους ρωτούσαν αν είχαν μαζί τους όπλα.

Τέτοια ήταν η επίσημη εμμονή με το να προβληθεί η εικόνα της ομαλότητας, που το κρατικό δελτίο ειδήσεων μετέδωσε συνεντεύξεις με ντόπιους και τουρίστες που όλοι επαναλάμβαναν ότι «τα πάντα βαίνουν ομαλά». Η εμφάνιση του Μουγκάμπε στην πανεπιστημιακή αποφοίτηση, αν και σουρεαλιστική, φαίνεται ότι αποτελούσε μέρος της ίδια στρατηγικής. Κάποιοι κάτοικοι της Ζιμπάμπουε υποδεικνύουν ότι ο Μουγκάμπε μπορεί να επιβάλει τους όρους του στις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών.

Στα προηγούμενα πραξικοπήματα που πραγματοποιήθηκαν στην Αφρική, συνήθως ο ανατραπείς κυρίαρχος καταλήγει στη φυλακή, δολοφονείται ή εξορίζεται. Αυτή τη φορά ο στρατός επέτρεψε στον Μουγκάμπε να επιστρέψει στο προεδρικό μέγαρο, την επίσημη κατοικία του. Σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές αίτια του πραξικοπήματος αποτελεί ο διακαής πόθος της Γκρέις Μουγκάμπε, της συζύγου του προέδρου, να αναλάβει τα προεδρικά ηνία.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους, στα σκαριά βρίσκονταν τεράστιες διαδηλώσεις προκειμένου να ευχαριστήσουν τον πρόεδρο Μουγκάμπε για τις υπηρεσίες του προς το έθνος και να του ζητήσουν να εγκαταλείψει την εξουσία. Αυτές οι εκκλήσεις θα ενισχυθούν από τις κινήσεις των περιφερειακών επιτροπών του πολιτικού κόμματος ZANU-PF του Μουγκάμπε, που θέλουν να τον εκδιώξουν, όπως εξάλλου, και τη σύζυγό του και τους ακολούθους της στο λεγόμενο κίνημα G-40. Στόχος τους είναι να προβάλουν μία ευρεία αλλά νόμιμη απόρριψη του Μουγκάμπε, της συζύγου του και του περιβάλλοντός τους.

Επίδοξος διάδοχος του Μουγκάμπε είναι ο Εμερσον Μνανγκάουα, γνωστός και ως ο «κροκόδειλος», ο οποίος εξορίστηκε από τη χώρα, την περασμένη εβδομάδα, μετά την αποπομπή του από την αντιπροεδρία, παραμένει άγνωστο πού βρίσκεται τώρα, όπως άγνωστο είναι και το πού βρίσκεται η κ. Μουγκάμπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή