Κεντροαριστερά: Νέα «στρατόπεδα» στην τελική ευθεία

Κεντροαριστερά: Νέα «στρατόπεδα» στην τελική ευθεία

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «μητέρα των μαχών» για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στην Κεντροαριστερά δεν ανήκει μόνο στους δύο μονομάχους, την κ. Φώφη Γεννηματά και τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά και στους τέσσερις βασικούς υποψηφίους που δεν κατάφεραν να περάσουν στον δεύτερο γύρο. Η στάση τους και η συμμετοχή –ή στο απευκταίο σενάριο η αποχή– των πολιτών που τους στήριξε στον πρώτο γύρο θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό όχι μόνο τον τελικό νικητή, αλλά και το ύψος της συμμετοχής που άπασες οι πλευρές θεωρούν ιδιαιτέρως κομβικό ώστε να κλείσει επιτυχώς η διαδικασία.

Οσον αφορά τώρα το μείζον, δηλαδή τις πολιτικές προθέσεις των τεσσάρων υποψηφίων απέναντι στους δύο διεκδικητές της προεδρίας του νέου φορέα, η κατάσταση καταγράφεται ως εξής:

Γιώργος Καμίνης: O δήμαρχος της Αθήνας με τελικό ποσοστό 13,66% συναντήθηκε και με τους δύο υποψηφίους. Στις δηλώσεις του ήταν πολύ προσεκτικός και δεν εκδηλώθηκε υπέρ κανενός εστιάζοντας στη μεγάλη σημασία της συμμετοχής και στην ενότητα της επόμενης μέρας. Στο παρασκήνιο, ωστόσο, δίνεται μεγάλη μάχη για τους αυτοδιοικητικούς, οι οποίοι τον στήριξαν και ήταν η δύναμη πυρός που τον έφερε στην τρίτη θέση. Και τα δύο στρατόπεδα δηλώνουν πως υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με τους υποστηρικτές του δημάρχου.

Σταύρος Θεοδωράκης: Στο εσωτερικό του Ποταμιού υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Ο ίδιος ο επικεφαλής, που έλαβε τελικό ποσοστό 10,93%, δεν έχει πάρει θέση, καθώς διέπεται από τη λογική πως ως πρόεδρος κοινοβουλευτικού κόμματος που συνδιαμόρφωσε με τη Φ. Γεννηματά το εγχείρημα δεν θα μπορούσε να επιλέξει κάτι άλλο πλην των ίσων αποστάσεων. Στελέχη όμως του Ποταμιού έχουν επιλέξει στρατόπεδο. Χαρακτηριστικά, ο ευρωβουλευτής Γ. Γραμματικάκης, οι βουλευτές Γ. Μαυρωτάς, Γρ. Ψαριανός και ο πρώην βουλευτής και γραμματέας της Κ.Ο. του Ποταμιού Κ. Καρκατσούλης εκδηλώθηκαν υπέρ του Ν. Ανδρουλάκη. Τα ίδιο έπραξε και η πολιτική κίνηση «Μπροστά». Αλλα στελέχη, όπως η συνεργάτιδα του κ. Θεοδωράκη Οντίν Λιναρδάτου κινούνται προς τη Φ. Γεννηματά, με την ίδια λογική να διέπει και τον εκπρόσωπο κ. Τσιόδρα, ο οποίος στις αρχές της εβδομάδας είχε δηλώσει πως θα μπορούσε να αποφευχθεί ο δεύτερος γύρος. Η πλειοψηφία πάντως των στελεχών δεν έχει εκδηλωθεί δημόσια.

Γ. Μανιάτης: Μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον κ. Ανδρουλάκη προσέφερε καθαρά την στήριξή του. Ο κ. Μανιάτης με ποσοστό 4,52% στον πρώτο γύρο δήλωσε πως «το εγχείρημα» πρέπει να κοιτάξει «το μέλλον της χώρας» και «επιβάλλεται από τώρα να συμπορευτεί με τη νέα γενιά». Ο βουλευτής Αργολίδας, άλλωστε, εστίαζε συνεχώς στις προεκλογικές ομιλίες του στην αλλαγή σελίδας, ώστε να ξεφύγει η παράταξη από «ταβάνι του 7%», όπως έλεγε χαρακτηριστικά.

Γ. Ραγκούσης: Και ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Παπανδρέου με ποσοστό 2,43% πήρε ξεκάθαρη θέση, καθώς χθες το πρωί συναντήθηκε με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της ΔΗΣΥ Φώφη Γεννηματά. Της συνάντησης ακολούθησε κοινό κείμενο των δύο το οποίο εστίαζε στην αυτόνομη πορεία του νέου κόμματος, κομβικό κομμάτι όλης της προεκλογικής εκστρατείας του κ. Ραγκούση, ενώ περιείχε τη χαρακτηριστική φράση-κλειδί «δεν θα γίνουμε συμπλήρωμα κανενός».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή