Σοβαρός τραυματισμός γυναίκας στα Εξάρχεια από φωτοβολίδα

Σοβαρός τραυματισμός γυναίκας στα Εξάρχεια από φωτοβολίδα

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατάντια! Κατά την 44η επέτειο του Πολυτεχνείου εκατό αναρχικοί και όσοι με τις παραλείψεις τους αδρανούν μπροστά στις καταλήψεις του εμβληματικού κτιρίου, επέφεραν ένα ακόμη πλήγμα στην μνήμη της ιστορικής εξέγερσης. 

Για πρώτη φορά μετά την πτώση της δικτατορίας, ο τριήμερος εορτασμός του Πολυτεχνείου ματαιώθηκε εξαιτίας της κατάληψης του κτιρίου από περίπου 100 αναρχικούς, ενώ τα επεισόδια στα Εξάρχεια μετά την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, σημαδεύτηκαν από τον σοβαρό τραυματισμό μιας κατοίκου της περιοχής.

Πρόκειται για 50χρονη δικηγόρο, η οποία ενώ βρισκόταν στην περιοχή των Εξαρχείων δέχτηκε φωτοβολίδα ευθείας βολής στο πόδι, με συνέπεια να διακομιστεί στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση. Η εικόνα του περιστατικού, την οποία κατέγραψε η κάμερα του euronews σοκάρει.

Σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ) οι συγκρούσεις των περίπου 200 κουκουλοφόρων με τα ΜΑΤ ξεκίνησαν μετά τις 8.30 μ.μ. και συνεχίστηκαν εως τις πρώτες πρωινές ώρες. Προσήχθησαν 23 άτομα και συνελήφθησαν 16, τα περισσότερα ξημερώματα Σαββάτου, όταν οι άνδρες των διμοιριών έλαβαν εντολή να επιχειρήσουν στην «καρδιά» των επεισοδίων. Στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται δύο Γάλλοι, δύο Γερμανοί, ένας Ιταλός, ένας Λιθουανός και ένας Ιρακινός. Προκλήθηκαν φθορές σε εισόδους πολυκατοικιών, σταθμευμένα αυτοκίνητα κ.ά.

 Το χρονικό του φετινού «μαύρου» από πολλές απόψεις εορτασμού ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή, καθώς έγινε γνωστό ότι περίπου 100 εξωπανεπιστημιακοί (αρκετοί αλλοδαποί από την Κεντρική Ευρώπη και την Αλβανία) επρόκειτο να πραγματοποιήσουν στον ιστορικό χώρο στην οδό Πατησίων τριήμερο «Φεστιβάλ Εξέγερσης» όπως το ονόμασαν… Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, κατά τη διάρκεια της κατάληψης, συγκέντρωσαν πέτρες, εκατοντάδες μπουκάλια για βόμβες μολότοφ και άλλα αντικείμενα, για να χρησιμοποιήσουν σε επιθέσεις κατά αστυνομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» υπήρξε επικοινωνία ανάμεσα σε αρμόδια κυβερνητικά στελέχη και την ηγεσία του ιδρύματος για το θέμα. Το «Φεστιβάλ» επρόκειτο να ολοκληρωθεί την Τρίτη, μία ημέρα πριν από την έναρξη του εορτασμού για την 17η Νοεμβρίου. 

Την Δευτέρα επιχειρήθηκε να εξακριβωθεί τι… καπνό φουμάρουν οι καταληψίες κάτι που όμως αποδείχθηκε δύσκολο. Στελέχη του ΕΜΠ έκαναν λόγο στην «Κ» για «ανεξέλεγκτα άτομα». Μάλιστα, γνωστές αναρχικές ομάδες πήραν σαφείς αποστάσεις από τους καταληψίες του ΕΜΠ. Τελικά επιβεβαιώθηκαν ως άστοχες οι εκτιμήσεις ότι οι αναρχικοί θα αποχωρούσαν ήρεμα, ώστε ο χώρος από την Τετάρτη να παραδοθεί στην Επιτροπή Εορτασμού.

Η κατάληψη του ιστορικού συγκροτήματος από τους αναρχικούς που εμπόδιζαν την έναρξη του εορτασμού, ανέβασε την πολιτική αδρεναλίνη. Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας καθώς και η ηγεσία του ΕΜΠ υπό τον πρύτανη Νίκο Γκόλια ήσαν σε ανοιχτή γραμμή για να βρεθεί λύση. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι το σενάριο της αστυνομικής επέμβασης κατά της διάρκεια του τριήμερου εορτασμού επί της ουσίας δεν εξετάσθηκε ενώ προκρίθηκε η αναζήτηση πολιτικής λύσης, όπως άλλωστε ζήτησε και η Επιτροπή Εορτασμού.

Τελικά, το απόγευμα της Πέμπτης περίπου 300 αναρχικοί και μέλη πολιτικών φορέων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς εισήλθαν στους χώρους του πανεπιστημιακού ιδρύματος και άνοιξαν τις σφραγισμένες με λουκέτα πόρτες του ΕΜΠ. Δεν συνάντησαν αντίσταση από τους αναρχικούς, οι οποίοι πάντως δεν αποχώρησαν από το ίδρυμα.

Το μεσημέρι της Παρασκευής το Πολυτεχνείο άδειασε, ακολούθησε πορεία στην πρεσβεία των ΗΠΑ με συμμετοχή περίπου 10.000 διαδηλωτών και η ένταση επέστρεψε το βράδυ της ίδιας ημέρας με συγκρούσεις κουκουλοφόρων με την αστυνομία αρχικά στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και στη συνέχεια στα στενά γύρω από το Πολυτεχνείο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τραυματίας δικηγόρος είχε τοποθετηθεί από την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στη θέση αντιπροέδρου του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ).

Πολιτική αβελτηρία

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας στη Βουλή για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, μεταξύ άλλων έκανε λόγο για πρόβλημα παραβατικότητας σε ορισμένα πανεπιστήμια. «Υπάρχει πρόβλημα, για ποιους όμως λόγους; Ας κάνουμε μια προσπάθεια να κατανοήσουμε τους βαθύτερους λόγους και να μη μείνουμε σε επιφανειακές διαπιστώσεις. Τους λόγους περιθωριοποίησης της νεολαίας. Τα σοβαρά ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει αυτοκριτικά το εργατικό και φοιτητικό κίνημα», είπε. Ωστόσο, η τοποθέτησή του αποπροσανατολίζει και υποκρύπτει την πολιτική του αβελτηρία. Τι σχέση έχουν με τη νεολαία, το εργατικό και φοιτητικό κίνημα, και τη δημοκρατία οι εκατό εξωπανεπιστημιακοί –κάποιοι από τρίτες χώρες– που κατέλαβαν το Πολυτεχνείο, μετατρέποντάς το σε ορμητήριο;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή