Οι τρεις παγίδες στην πώληση των «Σελόντα» και «Νηρεύς»

Οι τρεις παγίδες στην πώληση των «Σελόντα» και «Νηρεύς»

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις «παγίδες» καλούνται να αποφύγουν οι εμπλεκόμενοι στον διαγωνισμό για την πώληση των τραπεζικών συμμετοχών στις δύο μεγαλύτερες εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας, την «Σελόντα» και τη «Νηρεύς»: Καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού εις βάρος τόσο των εταιρειών όσο και των τραπεζών, συγκεκαλυμμένη συμμετοχή των παλαιών μετόχων πίσω από funds, αλλά και πιθανή απόρριψη της συγκέντρωσης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Οι «παγίδες» αυτές, πάντως, δεν φαίνεται να αποτρέπουν τους επίδοξους αγοραστές, τουλάχιστον την πλειονότητα αυτών. Και μιλάμε για πλειονότητα, καθώς κύκλοι με γνώση των διαδικασιών δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο στις 13 Δεκεμβρίου 2017 να κατατεθούν έξι αντί για οκτώ δεσμευτικές προσφορές. Τούτο μπορεί να συμβεί, πρώτον, διότι θεωρείται πιθανό να υπάρξουν κάποιες αποχωρήσεις και δεύτερον, διότι ενδέχεται κάποιοι από τους επενδυτές να συμπράξουν καταθέτοντας κοινή προσφορά.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του χρόνου, ήδη υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση, καθώς σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό η καταληκτική προθεσμία για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών θα οριζόταν στο τέλος Νοεμβρίου. Τελικά ορίστηκε η 13η Δεκεμβρίου 2017, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται το ενδεχόμενο ολιγοήμερης παράτασης, το πολύ δέκα ημερών. Οι πωλητές, εν προκειμένω οι τράπεζες, επιθυμούν να ολοκληρωθεί εγκαίρως η διαδικασία, καθώς δεν θέλουν οι δύο εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας να αποτελούν «βαρίδια» για αυτές στα stress tests που έχουν προγραμματιστεί να διενεργηθούν στις αρχές του 2018.

Η άλλη «παγίδα» που απασχολεί ιδιαιτέρως τις τράπεζες είναι το προφίλ των συμμετεχόντων. Δεν είναι λίγες οι επιφυλάξεις που διατυπώνονται σχετικά με κάποια επενδυτικά funds που έχουν εμφανισθεί τόσο σε σχέση με το ποια συμφέροντα εξυπηρετούν όσο και τη σκοπιμότητα της συμμετοχής τους στον διαγωνισμό. Παράγοντες της αγοράς και τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι πίσω από κάποια funds «κρύβονται» οι παλιοί μέτοχοι των δύο εταιρειών. Για κάποια επίσης εξ αυτών εκφράζονται αμφιβολίες για τη διάρκεια της όποιας επένδυσής τους, υπό την έννοια ότι μπορεί ύστερα από 2-3 χρόνια να πουλήσουν εκ νέου τις εταιρείες.

Υπό αυτό το πρίσμα θεωρείται, χωρίς βεβαίως κανείς να μπορεί να προκαταλάβει τις εξελίξεις, ότι τρεις υποψήφιοι συγκεντρώνουν μεγαλύτερες πιθανότητες: α) το fund Amerra Capital Management LLC, το οποίο ήδη δραστηριοποιείται στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών έχοντας εξαγοράσει από το 2016 την «Ανδρομέδα» βάζοντάς την σε τροχιά ανάπτυξης, β) το ελληνικών συμφερόντων fund Diorasis, το οποίο επίσης έχει ήδη επενδύσει στις ιχθυοκαλλιέργειες εξαγοράζοντας το 2014 την εταιρεία «Υδατοκαλλιέργειας Γ. & Π. Μπιτσάκος» και γ) το fund HIG Capital, το οποίο γνωρίζει ήδη την ελληνική αγορά έχοντας εξαγοράσει από το 2014 τον όμιλο Μαΐλλη.

Η τρίτη «παγίδα» ακούει στο όνομα Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς η εξαγορά πρέπει απαραιτήτως να εγκριθεί από αυτήν. Η απόκτηση έτσι κι αλλιώς και των δύο εταιρειών από έναν επενδυτή, καθώς αυτό είναι το βασικό σενάριο του διαγωνισμού και όχι η πώληση κάθε εταιρείας σε διαφορετικό επενδυτή, δημιουργεί έτσι κι αλλιώς συνθήκες τεχνητής δεσπόζουσας θέσης στην αγορά, ανεξαρτήτως του εάν η «Σελόντα» και η «Νηρεύς» καταλήξουν σε επενδυτή που δραστηριοποιείται ήδη στον κλάδο. Για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος εξετάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο ενδεχόμενα: πρώτον, η συγκέντρωση να μην εξεταστεί από την ελληνική επιτροπή, καθώς πάνω από το 80% του τζίρου των εταιρειών γίνεται εκτός Ελλάδας, αλλά από την αντίστοιχη αρχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δεύτερον, να θεωρηθεί ότι για λόγους δημοσίου συμφέροντος μπορεί να εγκριθεί η συγκέντρωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή