«Λύτρα» για τους συλληφθέντες ζητεί η Σαουδική Αραβία

«Λύτρα» για τους συλληφθέντες ζητεί η Σαουδική Αραβία

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακραίες μεθόδους επιστρατεύει ο ισχυρός άνδρας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στην εκστρατεία του κατά της διαφθοράς. Ανταλλάσσει την ελευθερία όσων έχουν συλληφθεί τις τελευταίες ημέρες με τα περιουσιακά τους στοιχεία. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times, οι Αρχές του Ριάντ έχουν προτείνει στους περίπου 200 πρίγκιπες, υπουργούς και βαθύπλουτους επιχειρηματίες να εκχωρήσουν στο κράτος έως και το 70% των περιουσιακών τους στοιχείων για να αφεθούν ελεύθεροι. Σύμφωνα με το Reuters, η ηγεσία του βασιλείου αρχικά «πάγωσε» τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, αλλά μέσα στην εβδομάδα «εξέδωσε οδηγίες για την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων».

Η κάθε άλλο παρά δημοκρατική μέθοδος, που προβληματίζει τους επενδυτές και αιφνιδιάζει τον δυτικό κόσμο, φαίνεται ότι αποδίδει καρπούς. Σύμφωνα με το Reuters, ένας εκ των επιχειρηματιών που κρατούνται στο πολυτελές ξενοδοχείο Ritz-Carlton συναίνεσε σε αυτήν την ιδιάζουσα συναλλαγή και ο τραπεζικός του λογαριασμός μειώθηκε κατά μερικές δεκάδες εκατομμύρια. Οπως τονίζει η βρετανική εφημερίδα Guardian, οι εισαγγελικές αρχές της χώρας έχουν «παγώσει» 1.700 τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ έχουν ήδη ανακρίνει 208 άτομα ύποπτα διαφθοράς και διερευνούν καταγγελίες για ποσά ύψους 100 δισ. δολαρίων. Το Reuters εκτιμά ότι η ηγεσία του Ριάντ επιδιώκει να συνδυάσει την εξυγίανση της σαουδαραβικής κοινωνίας με την εξυγίανση των δημοσιονομικών της, καθώς το πογκρόμ των συλλήψεων συμπίπτει με την προσπάθεια μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος.

«Για να άρουν την αβεβαιότητα περί του τι ακριβώς κάνουν, οι Αρχές της Σαουδικής Αραβίας πρέπει να πείσουν την αγορά ότι η κυβέρνηση βάζει σε τάξη τη χώρα και μειώνει το δημοσιονομικό έλλειμμα», σχολιάζει ο Λουίς Γκαργκούρ, ιδρυτής και διαχειριστής επενδύσεων χαρτοφυλακίου του fund LNG Capital στο Λονδίνο. Οι FT επικαλούνται, άλλωστε, την εκτίμηση πηγών προσκείμενων στην υπόθεση, σύμφωνα με τις οποίες το Ριάντ επιδιώκει να αποσπάσει τουλάχιστον τα 100 δισ. δολάρια από όσους έχουν πλουτίσει με αθέμιτους τρόπους, αλλά ενδέχεται, τελικά, να αυξήσει τον στόχο του στα 300 δισ. δολάρια. Ανάμεσα στους συλληφθέντες συγκαταλέγονται επιχειρηματίες όπως ο Μοχαμάντ αλ Αμουντί, του οποίου η περιουσία υπολογίζεται από το Forbes σε 10,4 δισ. δολάρια, αλλά και ο μεγιστάνας του χρηματοπιστωτικού τομέα και των κέντρων υγείας Σαλέχ Καμέλ, του οποίου η περιουσία υπολογίζεται στα 2,3 δισ. δολάρια.

Είναι γεγονός ότι η πτώση των τιμών του πετρελαίου έχει φέρει ανατροπές στην οικονομία του βασιλείου, που παρουσίασε δημοσιονομικό έλλειμμα 98 δισ. δολαρίων το 2015 και γι’ αυτό εξωθήθηκε σε περικοπές δαπανών. Στη συνέχεια περιόρισε πέρυσι το δημοσιονομικό έλλειμμα στα 79 δισ. δολάρια και στράφηκε στην αλλαγή μοντέλου, επιδιώκοντας τη σταδιακή απεξάρτηση της σαουδαραβικής οικονομίας από τον «μαύρο χρυσό». Το πρόβλημα για το βασίλειο των Σαούντ είναι ότι το 70% του πληθυσμού της αποτελείται από νέους κάτω των 30 ετών. Σύντομα θα αναζητήσουν εργασία τουλάχιστον 5 εκατ. νέοι Σαουδάραβες, ασκώντας ισχυρή πολιτική πίεση στην ηγεσία της χώρας που δεν είναι σε θέση να τους την προσφέρει.

Για τον λόγο αυτό το Ριάντ σχεδιάζει νέα οικονομική ζώνη σε απόσταση περίπου 300 χιλιομέτρων από τα παράλια της Ερυθράς Θάλασσας, σε μια τουριστική περιοχή που δεν θα υπόκειται στους περιορισμούς του υπερσυντηρητικού δόγματος του Ισλάμ, του ουαχαβιτισμού, που είναι κυρίαρχα στη Σαουδική Αραβία. Ο πρίγκιπας Σαλμάν, που σημειωτέον επέτρεψε στις γυναίκες να οδηγούν για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στον Guardian ότι επιθυμεί «να στρέψει τη Σαουδική Αραβία στο μετριοπαθές Ισλάμ», κάτι το οποίο αναμφίβολα θα τον φέρει σε σύγκρουση με τους ουαχαβίτες κληρικούς αλλά και με την οικονομική και πολιτική ελίτ της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή