«Χρυσή χρονιά» το 2018 για λύση στην ονομασία

«Χρυσή χρονιά» το 2018 για λύση στην ονομασία

4' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κλάδο ελιάς και τις καλύτερες προθέσεις για συμβιβασμό αναμένεται στην Αθήνα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, υπεύθυνος για τα ευρωπαϊκά θέματα, Μπουγιάρ Οσμάνι, ο οποίος θα συναντήσει τον Eλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά για το θέμα της ονομασίας. Η επίλυση του ονόματος είναι άμεσης προτεραιότητας για τη νέα κυβέρνηση, καθώς θα ανοίξει κυρίως τη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια αλλά και στο ΝΑΤΟ, δημιουργώντας ασφαλές έδαφος για οικονομική ανάπτυξη και επενδύσεις στη χώρα. «Η ένταξη στην Ε.Ε. είναι τα πάντα για εμάς», λέει ο νέος και ενθουσιώδης κ. Οσμάνι σε συνέντευξη που παραχώρησε αποκλειστικά στην «Κ» λίγες ημέρες πριν βρεθεί για πρώτη φορά επισήμως στην Αθήνα.

Για τη νέα σκοπιανή κυβέρνηση που έχει αναλάβει το τιμόνι της χώρας από το περασμένο καλοκαίρι, η πορεία προς την Ε.Ε. και τη Δύση δεν είναι επιλογή αλλά μονόδρομος. «Αν δεν ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ άμεσα και δεν ξεκινήσει η διαδικασία ένταξής μας στην Ε.Ε., θα υπάρξουν τραγικές συνέπειες για τη χώρα και την περιοχή», λέει ο κ. Οσμάνι, τονίζοντας τη σημασία που έχει να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις για την ονομασία. Ο ίδιος παρομοιάζει τη χώρα του με ποδήλατο που όταν σταματήσει να κινείται πέφτει. Την πτώση αυτή την είδε να πραγματοποιείται όταν οι διαπραγματεύσεις για την ονομασία με την Ελλάδα είχαν παγώσει και η διαδικασία για την ένταξη στην Ε.Ε. είχε βρεθεί στο συρτάρι, με αποτέλεσμα η χώρα να μπει σε μια «βαθιά πολιτική και θεσμική κρίση», όπως την περιγράφει.

Θέτοντας ως ορόσημα τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. του Ιουνίου και του ΝΑΤΟ του Ιουλίου, Αθήνα και Σκόπια έχουν ξεκινήσει να αναζητούν έντονα την οριστική λύση του ονοματολογικού που θα επιτρέψει στην ΠΓΔΜ να πάρει το «πράσινο φως» ώστε να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την είσοδο στην Ε.Ε. αλλά και στην Ατλαντική Συμμαχία.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, που είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος, θεωρεί ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό, καθώς αναφέρει ότι σήμερα υπάρχει ένα θετικό μομέντουμ στις σχέσεις Αθήνας και Σκοπίων. Η επικοινωνία με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών κ. Κοτζιά, όπως μας λέει, είναι σχεδόν καθημερινή. «Δουλεύουμε έτσι ώστε να χτίσουμε πάνω σε μέτρα εμπιστοσύνης και να εξηγήσουμε και στους δύο λαούς ότι πρέπει να βρεθεί ένας συμβιβασμός», λέει ο κ. Οσμάνι και επαναλαμβάνει αυτό που του λέει και ο Ελληνας ΥΠΕΞ, πως «αν βρεθεί ο συμβιβασμός θα γίνουμε οι καλύτεροι φίλοι στην περιοχή, καθώς έχουμε κοινό ευρωπαϊκό μέλλον».

Γνωρίζοντας πολύ καλά ότι το θέμα της ονομασίας είναι στενά συνδεδεμένο με έντονα συναισθήματα και από τις δύο πλευρές, μία λύση δεν θα «χαροποιήσει καμία από τις δύο πλευρές», μας λέει. Για τον ίδιο, πάντως, «βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα, που οι παραχωρήσεις και η συναίνεση είναι απαραίτητες, άλλωστε αν θέλουμε να γίνουμε μέλος της Ε.Ε. πρέπει να μάθουμε να τις κάνουμε». Σημειώνει, μάλιστα, ότι το 2018 «είναι η χρυσή χρονιά» για τη λύση του ονόματος, καθώς σε καμία από τις δύο χώρες δεν διεξάγονται εκλογές, παράγοντας που συνήθως βάζει στον πάγο τέτοιες αποφάσεις.

Ως δείγμα καλής θελήσεως τονίζει επανειλημμένως κατά τη διάρκεια της συνέντευξής μας ότι έχει ληφθεί κυβερνητική απόφαση να μην επαναληφθεί η προκλητική πρακτική του παρελθόντος όπου λεωφόροι, αεροδρόμια και άλλα δημόσια κτίρια της χώρας «βαπτίζονταν» με ονόματα αμφισβητούμενα που δημιουργούσαν πάθη. Μάλιστα, ο κ. Οσμάνι πάει και ένα βήμα παρακάτω, λέγοντας πως υπάρχουν κοινωνικές ομάδες στη χώρα του που ζητούν την αντικατάσταση αυτών των προκλητικών ονομασιών με άλλες που δεν θα προκαλούν έντονα συναισθήματα στην Ελλάδα. «Το σκεφτόμαστε αλλά δεν έχουμε πάρει τελική απόφαση για το θέμα», μας λέει.

Λιγότερο από έξι μήνες στην εξουσία, η νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έχει καταφέρει να λύσει δύο από τα τρία μεγάλα της προβλήματα με τους γείτονές της. Το θέμα της χρήσης της αλβανικής γλώσσας ήταν το ένα, όπως επίσης και η εξομάλυνση των σχέσεων με τη Βουλγαρία. Αυτό που παραμένει –και αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας– είναι εκείνο της ονομασίας.

Το «πάνω χέρι» η Ελλάδα

Οι ίδιοι ιδανικά θα ήθελαν να ξεκινήσουν τις ενταξιακές διαδικασίες με την Ε.Ε. τη στιγμή που θα συζητείται το θέμα της ονομασίας με την Ελλάδα, έτσι ώστε να μην περιμένουν να λυθεί το ονοματολογικό πρώτα και χαθεί επιπλέον πολύτιμος χρόνος. «Η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να φοβηθεί», λέει ο κ. Οσμάνι, καθώς όπως εξηγεί η Αθήνα έχει ξεκάθαρα το «πάνω χέρι», αφού μπορεί να βάλει βέτο 130 φορές κατά τη διάρκεια της ενταξιακής διαδικασίας (όσα είναι και τα κεφάλαια που πρέπει να συμφωνηθούν με την Ε.Ε.).

Ο χρόνος, τονίζει ο κ. Οσμάνι, δεν πρέπει να χαθεί και για άλλον ένα σημαντικό λόγο. Η Ρωσία έχει αρχίσει να αυξάνει την παρουσία της στη χώρα, επηρεάζοντας ΜΚΟ, ΜΜΕ, αθλητικές ομάδες, προσπαθώντας να φτιάξει το δικό της αφήγημα, λέγοντας λίγο ώς πολύ ότι αποτελεί την εναλλακτική λύση. «Οι Ρώσοι θα ήταν χαρούμενοι αν η χώρα δεν γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.», λέει ο κ. Οσμάνι, επισημαίνοντας ότι αν κάτι τέτοιο δεν πραγματοποιηθεί, τότε η ρωσική επιρροή στη χώρα θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη. «Το 75% των Σκοπιανών είναι σήμερα υπέρ της Ε.Ε.», μας αναφέρει, προσθέτοντας όμως πως «το ποσοστό αυτό ήταν στο 85% πριν από μερικά χρόνια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή