Τα «κλειδιά» για την Κεντροαριστερά

Τα «κλειδιά» για την Κεντροαριστερά

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αναλόγως τη συμμετοχή» ήταν η μόνιμη επωδός των προηγούμενων ημερών, όταν διατυπωνόταν η πιο συνηθισμένη ερώτηση σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες που αφορούσε τον τελικό νικητή στην αναμέτρηση της κ. Φώφης Γεννηματά και του κ. Ν. Ανδρουλάκη για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς.

Σήμερα, όπως και να έχει, η κάλπη θα βγάλει νέο αρχηγό της ταλαιπωρημένης τα τελευταία χρόνια Κεντροαριστεράς, που, με δεδομένη την πολιτική ρευστότητα, πιθανόν να είναι ένας από τους ρυθμιστές του πολιτικού σκηνικού την επόμενη ημέρα. Το ερώτημα που τίθεται για τη σημερινή, κρίσιμη μάχη είναι ποια θα είναι τα «κλειδιά» που θα καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα και ποιος τελικά τα έχει στα χέρια του.

Πόσοι θα ψηφίσουν

Το πρώτο και βασικότερο λοιπόν, η συμμετοχή. Ολοι οι υποψήφιοι που συμμετείχαν στον πρώτο γύρο εστίασαν την εβδομάδα που μας πέρασε στην αναγκαιότητα να διατηρηθεί το ενδιαφέρον των 211.000 πολιτών που πήγαν στις κάλπες και να υπάρξει εκ νέου υψηλή συμμετοχή, ώστε να σταλεί οριστικά το μήνυμα επανάκαμψης της παράταξης στο πολιτικό στερέωμα.

Από την πλευρά της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά, συνεργάτες της σημείωναν πως, όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή, τόσο πιο πολύ θα ευνοηθεί η ίδια. Τεκμηρίωναν δε την άποψή τους λέγοντας πως η διαφορά υπέρ της στον πρώτο γύρο ήταν ήδη μεγάλη και σε αυτήν προστίθενται συμμαχίες με στελέχη που στήριξαν άλλους υποψηφίους. Αρχικά με ένα κομμάτι των αυτοδιοικητικών που βρέθηκε στο πλευρό του τρίτου τη τάξει Γ. Καμίνη και ακολούθως με ένα μεγάλο μέρος του Ποταμιού. Παράλληλα, συνεργάτες της κ. Γεννηματά υπενθύμιζαν στην «Κ» τη στήριξη του Γ. Ραγκούση και του Απ. Πόντα, δίνοντας έτσι ένα εκλογικό παζλ το οποίο σαφώς κλίνει προς την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Υψηλή συμμετοχή επιθυμούν και στο στρατόπεδο του Ν. Ανδρουλάκη, θεωρώντας πως θα ευνοήσει τον ευρωβουλευτή. Αναλύοντας τα δεδομένα, συνεργάτες του σημείωναν πως το 60% στον πρώτο γύρο δεν ψήφισε τη Φ. Γεννηματά, άρα όσοι περισσότεροι προσέλθουν στις κάλπες θα αυξήσουν τα ποσοστά τού άλλοτε γραμματέα τού κόμματος. Ως επιπλέον στοιχείο που επιτείνει την αισιοδοξία για μια τέτοια εξέλιξη είναι αντίστοιχα η στήριξη πολλών στελεχών του Ποταμιού στο πρόσωπο του κ. Ανδρουλάκη, προεξάρχοντος του επίσης ευρωβουλευτή κ. Γραμματικάκη, αλλά και η σύμπραξη με τον Γ. Μανιάτη, που κατετάγη πέμπτος.

Ενα βασικό κομμάτι που θα επηρεάσει τη συμμετοχή αναμένεται να είναι και ο χαρακτήρας που έλαβε η μάχη. Κατά πόσο δηλαδή έχει παγιωθεί η αίσθηση ότι οι εκλογές αφορούν έναν νέο φορέα και όχι μία εσωκομματική σύγκρουση του ΠΑΣΟΚ. Στο σημείο αυτό αμφότεροι οι υποψήφιοι έχουν καταβάλει μεγάλη προσπάθεια να καταστήσουν σαφές ότι πρόκειται για κάτι εντελώς νέο. Μένει αυτό να φανεί σε ποιο βαθμό έχει εμπεδωθεί από τους ψηφοφόρους και ακολούθως να το δείξουν στην κάλπη.

Τα αφηγήματα και η τελική απήχησή τους στο εκλογικό σώμα είναι ένα ακόμη σημείο το οποίο θα κρίνει τον τελικό νικητή. Από τη μία πλευρά, ο 38χρονος ευρωβουλευτής προτάσσει το «ηλικιακό πλεονέκτημα». Γύρω από αυτό δόμησε το πολιτικό αφήγημα της «αλλαγής γενιάς» και της «ανανέωσης», θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να επαναπατρίσει ψηφοφόρους της γενιάς του που είτε έφυγαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε είχαν αποστασιοποιηθεί μετά την ενασχόλησή τους με την ΠΑΣΠ, ένα κοινό που αποτελεί στόχο του, για να μιλήσουμε με όρους μάρκετινγκ.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως υπήρξε αναφορά από τον ίδιο τον κ. Ανδρουλάκη, που έλεγε ότι το μόνο κοινό με τον Αλ. Τσίπρα είναι η ηλικία τους, επιχειρώντας σαφώς να επενδύσει σε ένα κοντράστ με τον πρωθυπουργό, που εδράζεται στην πολιτική αντιπαράθεση ίδιας γενιάς.

«Το νέο γίνεται στην πράξη», απαντούν από το στρατόπεδο της Φ. Γεννηματά, υπογραμμίζοντας πως όλο το εγχείρημα, που αποτελεί κάτι νέο, ξεκίνησε με πρωτοβουλία της ίδιας της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, που έδειξε, ούσα επικεφαλής μιας ιστορικής παράταξης, όχι μόνο να μη φοβάται αλλά να πρωτοστατεί στην αλλαγή σελίδας.

Από τη Χαριλάου Τρικούπη σημείωναν τις τελευταίες ημέρες, απαντώντας στην επιχειρηματολογία του αντιπάλου, πως ο κ. Ανδρουλάκης δεν μπορεί να εμφανίζεται ως το νέο, όταν ο ίδιος υπήρξε γραμματέας του κόμματος και στέλεχός του ήδη από τη Νεολαία. Εστίαζαν δε στην πόλωση που επιχειρήθηκε από το αντίπαλο στρατόπεδο με αφορμή την τηλεμαχία. Αρμόδιες πηγές του ΠΑΣΟΚ σημείωναν στην «Κ» πως ουδέποτε αρνήθηκε η πλευρά Γεννηματά τηλεμαχία και οι αποφάσεις με οδηγό τα όσα τραγικά διαδραματίστηκαν στη Μάνδρα Αττικής λήφθηκαν από κοινού.

Θα ξέρουμε στις 10 το βράδυ

Οσον αφορά τα διαδικαστικά της σημερινής ψηφοφορίας, ελλείψει Μαραθωνίου αυτή την Κυριακή οι κάλπες θα κλείσουν κανονικά στις 8 μ.μ. σε όλη τη χώρα. Δικαίωμα συμμετοχής στην ψηφοφορία έχουν μόνον όσοι συμμετείχαν την πρώτη Κυριακή, χωρίς κάποιο αντίτιμο αυτή τη φορά, ενώ θα μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της χώρας. Αν όλα εξελιχθούν ομαλά, όπως έγινε την πρώτη Κυριακή, κάτι το οποίο πιστώνεται η επιτροπή Αλιβιζάτου, γύρω στις 10 το βράδυ αναμένεται να ξέρουμε ποιος θα ηγηθεί της προσπάθειας για τη δημιουργία του νέου φορέα της κεντροαριστερής παράταξης.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο υποψήφιοι έλαβαν: Γεννηματά 86.330 (41,27%), Ανδρουλάκης 51.736 (24,73%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή