Ισχυρή η δυναμική των κυπριακών πανεπιστημίων

Ισχυρή η δυναμική των κυπριακών πανεπιστημίων

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρή δυναμική καταγράφουν τα τελευταία χρόνια τα κυπριακά ΑΕΙ, και ιδίως μετά την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών ιδρυμάτων. Μάλιστα, η ακμή τους βασίζεται εν πολλοίς στους Ελληνες, και φοιτητές αλλά και πανεπιστημιακούς, που έχουν οργανώσει νέα προγράμματα σπουδών και διδάσκουν σε αυτά.

Ειδικότερα, στην Κύπρο λειτουργούν τρία δημόσια πανεπιστήμια: το Πανεπιστήμιο Κύπρου με έδρα τη Λευκωσία, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου με προσανατολισμό προς την εφαρμοσμένη έρευνα και έδρα τη Λεμεσό και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου που δραστηριοποιείται αποκλειστικά στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Επίσης, πέντε ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι επίσημα εγγεγραμμένα στο Μητρώο Πανεπιστημίων του υπουργείου Παιδείας της Κύπρου: το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου στη Λευκωσία, το Πανεπιστήμιο Frederick που δραστηριοποιείται στη Λευκωσία και στη Λεμεσό, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το Πανεπιστήμιο Neapolis Πάφου και το University of Central Lancashire – Cyprus στη Λάρνακα. Στα κυπριακά ΑΕΙ διοργανώνονται και ελληνικά και αγγλόφωνα προπτυχιακά προγράμματα, τα οποία έχουν προσελκύσει μεγάλο αριθμό Ελλήνων αλλά και φοιτητών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όχι μόνο.

Πανεπιστημιακοί στην Κύπρο, οι οποίοι μίλησαν στην «Κ», υπολογίζουν τους εκεί Ελληνες φοιτητές σε 3.500 με 4.000. Στα δημόσια, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, κάθε χρόνο διατίθενται περίπου 400 θέσεις για αποφοίτους ελληνικών λυκείων. Ο αριθμός των Ελλήνων άρχισε να διευρύνεται στις αρχές της δεκαετίας, όταν λειτούργησαν τα ιδιωτικά ΑΕΙ. Το γεγονός ότι η αύξηση καταγράφηκε εν μέσω της οξείας οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, αποδίδεται στο γεγονός ότι τα ιδιωτικά κυπριακά ΑΕΙ επιλέγουν απόφοιτοι λυκείου που δεν εισήχθησαν σε σχολή της αρεσκείας τους, ενώ κάποιοι από αυτούς εναλλακτικά θα μπορούσαν να σπουδάσουν σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Επίσης, υπολογίζεται ότι άλλοι 4.000 φοιτητές κατάγονται από μη ευρωπαϊκές χώρες όπως η Κίνα, ενώ υπάρχουν και φοιτητές από τις ΗΠΑ, καθώς τα δίδακτρα σε σχολές όπως η Ιατρική στην Κύπρο είναι πολύ χαμηλότερα από ό,τι στα ιδρύματα της χώρας τους. Παράλληλα, όπως έχει αναφέρει στην «Κ» η Μαρία Παναγίδου, μορφωτικός σύμβουλος της Κύπρου στην Ελλάδα, βάρος δίνεται σε κλάδους που παρουσιάζουν σημαντική ανάπτυξη και σχετίζονται με τις οικονομικές δραστηριότητες της χώρας (νέες τεχνολογίες, εξόρυξη πετρελαίου, κλάδοι υγείας, τουρισμός). Αυτό βοηθά στην άμεση σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας της Κύπρου.

Διημερίδα

Πληροφορίες για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Κύπρο μπορούν να πάρουν οι ενδιαφερόμενοι σε διημερίδα παρουσίασης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων των κυπριακών πανεπιστημίων που θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή (10 π.μ. – 7 μ.μ.) και τη Δευτέρα (4.30 μ.μ. – 8 μ.μ.) στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» στην Αθήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή