Τα κατορθώματα των Ελλήνων στη θάλασσα από το 1870, σε μια ψηφιακή πλατφόρμα

Τα κατορθώματα των Ελλήνων στη θάλασσα από το 1870, σε μια ψηφιακή πλατφόρμα

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «Νεράιδα», η αγαπημένη και γουρλίδικη θαλαμηγός (όπως πίστευε ακράδαντα ο τελευταίος από τους ιδιοκτήτες της, ο Γιάννης Λάτσης), έχει μετατραπεί από το 2013 σε πλωτό μουσείο και βρίσκεται μόνιμα δεμένη στη μαρίνα Φλοίσβου. Οντως πρέπει να είναι τυχερή, διότι οι εργασίες αποκατάστασης της έδωσαν ωραία γεράματα: μέσα στα τελευταία χρόνια έχει δεχθεί δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες που τη θαυμάζουν και μαθαίνουν τον πολυκύμαντο βίο της από το 1939 που ναυπηγήθηκε ώς το 1974 που παροπλίστηκε, καθώς και τα έργα της μεταμόρφωσής της. Ο πλους της «Νεράιδας» μέσα στις δεκαετίες συμπαρουσιάζεται με μια άλλη ρότα: αυτήν που οδήγησε στην κορυφή του εφοπλισμού τον Γιάννη Λάτση, που άφησε τη δική του ξεχωριστή σφραγίδα τόσο εν ζωή όσο και μετά θάνατον χάρις στο κοινωφελές του ίδρυμα.

Την περασμένη Τρίτη το μεσημέρι, με γαλανό ουρανό και καιρό πραγματικά αίθριο, το σκαρί γυάλιζε ευτυχισμένο κάτω από τον ήλιο την ώρα που οι φιλόξενοι χώροι της θαλαμηγού υποδέχονταν ανθρώπους του πολιτισμού, των γραμμάτων και της ναυτιλίας. Δεν θα υπήρχε άλλωστε καταλληλότερο μέρος για να γίνει η παρουσίαση ενός ψηφιακού εγχειρήματος, αφιερωμένου στα επιτεύγματα των Ελλήνων στη θάλασσα, από το 1870 και μετά. Το greekshippingmiracle.org είναι μια ψηφιακή πλατφόρμα για το ελληνικό εφοπλιστικό θαύμα που ξεκίνησε τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα για να συνεχιστεί μέχρι τις ημέρες μας.

Ο άνθρωπος που τη δημιούργησε είναι ο Γεώργιος Φουστάνος, με ρίζες από τη Σύρο και την Ανδρο και παππούδες καραβοκύρηδες. Εχει συγκεντρώσει με υπομονή και μεθοδικότητα ένα πλουσιότατο αρχείο, χάρις στη σωστή αξιοποίηση του οποίου μπορεί να σκιαγραφήσει ολόκληρη την πορεία της εμπορικής μας ναυτιλίας ως κραταιάς δύναμης στις θάλασσες του κόσμου. Ο Φουστάνος έχει εκδώσει πολλά βιβλία και έχει παρουσιάσει αρκετές εκθέσεις με μικρά υποκεφάλαια της μεγάλης αυτής ναυτικής ιστορίας, από τα κρουαζιερόπλοια μέχρι τα λίμπερτι. Το 2014 ενσωμάτωσε όλες αυτές τις καταγραφές στην ψηφιακή πλατφόρμα. Φιλοδοξία του είναι να καταγράψει το σθένος, την επινοητικότητα και την πρωτοπορία που χαρακτήρισε το επιχειρείν των συμπατριωτών μας στον τομέα αυτό και ταυτόχρονα να προσφέρει αυτήν τη γνώση εκτός των συνόρων. Ανθρωποι από 160 χώρες έχουν επισκεφθεί την ιστοσελίδα του και ο κατάλογος πληθαίνει.

Επίσημος οικοδεσπότης στην παρουσίαση του greekshippingmiracle.org ήταν ο Βαγγέλης Χρόνης, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πλωτού Μουσείου «Νεράιδα» και μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση. Ομως η πιο συγκινητική παρουσία ήταν ο Μάνος Ελευθερίου που μίλησε για τη Σύρα, ως κοιτίδα του ναυτιλιακού θαύματος. Ο Γεώργιος Φουστάνος αναφέρθηκε εκτενώς στις υποφωτισμένες θεματικές της ναυτιλίας μας και τον ρόλο που αυτή διαδραμάτισε σε κρίσιμες στιγμές του έθνους. Η ιστορία της επιτυχίας μας στη θάλασσα είναι όντως ένα θαύμα. Χωρίς νεράιδα αλλά με πολύ κόπο και πρόνοια…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή