Η πραγματική ατζέντα της οικονομίας

Η πραγματική ατζέντα της οικονομίας

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμένες στην καταιγιστική επικαιρότητα κρύβονται και σημαντικές εξελίξεις. Περνούν απαρατήρητες, δεν κερδίζουν την προσοχή της κοινής γνώμης. Απαξιώνονται ίσως, επειδή δεν φαίνονται συναρπαστικές.

Από τα σημαντικά που πέρασαν απαρατήρητα ήταν και η φθινοπωρινή έκθεση του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου. Μια έκθεση που μας προσγειώνει σ’ άλλο τοπίο. Σε μια πραγματικότητα μακριά από την κυβερνητική θριαμβολογία, αλλά κι από την αντιπολιτευόμενη καταστροφολογία.

Το 2017, η αύξηση του ΑΕΠ δεν δικαιώνει την αρχική αισιοδοξία. Θα είναι κάτω από 2%. Οι δημοσιονομικοί στόχοι πάντως θα (υπερ)καλυφθούν παρότι οι πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν περισσότερους φόρους. Απλά θα μειωθούν δαπάνες που προορίζονταν για ανάπτυξη. Οπως αυτές που χρειάζονταν για αντιπλημμυρικά έργα.

Τα σημαντικά αφορούν το 2018. Οι ανεξάρτητες εκτιμήσεις για την αύξηση του ΑΕΠ είναι μεταξύ 1,9 – 2,6%. Η Ελλάδα όμως έχει ήδη αναλάβει την υποχρέωση να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και γι’ αυτό έχει δεσμευτεί για όλα όσα δεν μας αρέσουν όπως μείωση συντάξεων κ.ά.

Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο υπογραμμίζει την προϋπόθεση που απαιτείται για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός. Η ανάπτυξη το 2018 πρέπει να είναι από 2,4% και πάνω. Είναι εφικτός ο στόχος αυτός; Το ερώτημα είναι πολιτικό. Αν υλοποιηθούν τα κατάλληλα «αναπτυξιακά» μέτρα, είναι εφικτός. Θα γίνουν; Ισως.

Το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο καταλήγει με μια δραματική στην απλότητά της διατύπωση. Στην τελευταία παράγραφο της έκθεσης γράφει: «Ο βασικός κίνδυνος για την ελληνική οικονομία εξακολουθεί να είναι η ενδεχόμενη παράταση ενός καθεστώτος οιονεί στασιμότητας, με παρατεταμένη περίοδο χαμηλών ρυθμών μεγέθυνσης.

Ενα τέτοιο ενδεχόμενο θα υπονομεύει διαρκώς την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, λόγω της μη αποκλιμάκωσης ή και διεύρυνσης ακόμη του λόγου δημοσίου χρέους προς ΑΕΠ».

Η καθήλωση της οικονομίας σε ποσοστά ανεπαρκούς ανάπτυξης είναι υπαρκτός κίνδυνος και ενισχύεται από τη γήρανση του πληθυσμού, τη μετανάστευση νέων επιστημόνων, την απαξίωση παραγωγικής δυναμικότητας. Να μερικά θέματα που απαιτούν κινητοποίηση της κυβέρνησης, ακόμη και διακομματική συναίνεση. Αυτή είναι η ατζέντα που χρειάζεται η οικονομία, διαφορετικά είναι όμως τα εντυπωσιακά και χρήσιμα.

Οπως είναι η εισαγγελική έρευνα στις τράπεζες για τη χρηματοδότηση μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Υγιείς και προβληματικοί, κερδοφόροι και χρεοκοπημένοι, ορισμένοι που εξυπηρετούν τα δάνειά τους και άλλοι που αδυνατούν, όλοι μαζί επειγόντως στον εισαγγελέα. Στην Ελλάδα, οι επιχειρήσεις ελέγχονται με εντολή εισαγγελέα. Στις κανονικές χώρες ασχολούνται άλλες υπηρεσίες.

Και όμως υπάρχει ελπίδα. Η διακομματική συναίνεση εκδηλώθηκε ξεκάθαρα στη Βουλή για την ενίσχυση ενός μόνον τομέα. Η κυβερνητική πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ) ενισχυμένη από κόμματα της αντιπολίτευσης (Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων) ψήφισε τη μεταφορά του καζίνο Πάρνηθας σε μη καθορισμένη περιοχή, κάπου στη βόρεια Αττική. Στη διευκόλυνση του τζόγου συμφώνησαν πολλά κόμματα. Ποντάρουν στην ανάπτυξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή