Μια προαναγγελθείσα τραγωδία

Μια προαναγγελθείσα τραγωδία

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το περίμεναν, το φοβούνταν. Σιωπηρώς ακόμα και όσοι μιλούσαν για «ετοιμότητα» έναντι πιθανού ξεσπάσματος της φύσης. Και άλλες φορές στο παρελθόν τα νερά της βροχής όρμησαν ασυγκράτητα από το όρος Πατέρας φτάνοντας στην πόρτα τους. Μόλις πριν από δύο χρόνια η Μάνδρα Αττικής είχε πλημμυρίσει ξανά, περιουσίες είχαν χαθεί και με τη συνδρομή πυροσβεστών άνθρωποι είχαν απεγκλωβιστεί και τότε από τα υπόγεια των σπιτιών τους. Αυτό και άλλα παρόμοια περιστατικά, όμως, δεν λειτούργησαν διδακτικά για τους (πολλούς) συναρμόδιους. Τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα δεν έγιναν ποτέ, τα μπαζωμένα ρέματα, βοηθούσης της αυθαιρεσίας, ενίσχυσαν –πάλι– το κακό. Ο τραγικός απολογισμός εως χθες το απόγευμα: 19 νεκροί, με ασαφή τον αριθμό των αγνοουμένων…

Για τους κατοίκους και τους ειδικούς ήταν ζήτημα χρόνου να επαναληφθεί η καταστροφή. Δεν μπορούσαν, όμως, να φανταστούν το μέγεθός της: Οτι ξυπνώντας το πρωί της περασμένης Τετάρτης θα μετρούσαν νεκρούς και θα αναζητούσαν, ημέρες μετά την υποχώρηση των υδάτων, αγνοουμένους.

Περίπου μία φορά στα δέκα χρόνια η περιοχή της Μάνδρας, στη Δυτική Αττική, αντιμετωπίζει έντονα πλημμυρικά φαινόμενα. Η συχνότητα δικαιολογείται από τη μορφολογία του εδάφους και την αποψιλωμένη επιφάνεια του όρους Πατέρας – το οποίο κάηκε και φέτος. Κυρίως, όμως, ευθύνονται τα χαρακτηριστικά της δόμησης. Αρκεί να επιχειρήσει κάποιος να ακολουθήσει την κοίτη των ρεμάτων από το βουνό προς τη θάλασσα και θα πέσει πάνω στον οικισμό.

Πλημμυροπαθείς που μιλούν στην «Κ» εξηγούν ότι είχαν προσπαθήσει να θωρακίσουν τα σπίτια τους μετά τις φθορές που είχαν υποστεί το 2015, χτίζοντας ψηλότερους τοίχους στα οικόπεδά τους. Ούτε αυτές οι λύσεις ανάγκης περιόρισαν την καταστροφή.

Μπορεί αυτές τις ημέρες η Μάνδρα, αλλά και η Νέα Πέραμος που επίσης επλήγη, να συγκεντρώνουν την προσοχή, όμως οι παθογένειες αυτών των δύο περιοχών εντοπίζονται και σε άλλα σημεία του Λεκανοπεδίου. Ειδικά στην Αθήνα υπολογίζεται ότι μόλις το 20% της επιφάνειας της πόλης αποτελείται από χώμα, ενώ η υπόλοιπη έκταση καλύπτεται από υλικά που είναι αδιαπέραστα στα ύδατα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή