ΕΛΛΑΔΑ

Νέες προσφυγές στο ΣτΕ από αστυνομικούς για τις αποδοχές τους

ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Εκ νέου για τρίτη φορά προσφεύγουν στο Συμβούλιο Επικρατείας οι αστυνομικοί για μισθολογικά τους θέματα, ενώ ανάλογες προσφυγές θα ακολουθήσουν από τους λοιπούς ενστόλους ( στρατιωτικούς, λιμενικούς και άλλους) οι οποίοι θέτουν θέματα αντισυνταγματικότητας του νέου μισθολογίου τους.

Οι προσφυγές στρέφονται κατά του νόμου 4472/2017 με τον οποίο θεσπίστηκαν νέες μισθολογικές ρυθμίσεις για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (στρατιωτικοί, όλων των Σωμάτων, Αστυνομικοί, Πυροσβέστες, Λιμενικοί, κ.λπ.) όπως και κατά της από 19.9.2017 εγκυκλίου του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών που εκδόθηκε σε εφαρμογή του εν λόγω νόμου και παρέχει διευκρινήσεις για την μισθολογική κατάταξή τους.

Με το νέο ειδικό μισθολόγιο των ενστόλων πλέον του μισθολογικού θέματος, καθορίζεται η μισθολογική κατάταξης και εξέλιξής τους.

Οι προσφεύγοντες αναφέρουν  πως οι αποδοχές τους έχουν μειωθεί κατά παράβαση του συντάγματος, κάτω από τα επίπεδα του νομοθετικού πλαισίου του 2014 (νόμος 4307/2014) που κρίθηκε αντισυνταγματικός από την Ολομέλεια του ΣτΕ, αλλά και κάτω  από τα επίπεδα του 2003 (νόμος 3205/2003).

Θυμίζουν δε τις παλαιότερες αποφάσεις του ΣτΕ με τις οποίες είχαν δικαιωθεί οι ένστολοι και με τις οποίες είχε διαταχθεί  η επαναφορά των μισθών τους στα επιπεδα του 2012 και επιβαλλόταν η επιστροφή αναδρομικών (τα οποία δεν τους δόθηκαν πλήρως ως σήμερα). 

Οι αστυνομικοί αναφέρουν επίσης στις προσφυγές τους πως για τις νέες περικοπές των αποδοχών τους  δεν ελήφθη υπόψη η αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφάλειας  και οι ιδιαίτερες συνθήκες άσκησης των καθηκόντων τους, αλλά ούτε εκτιμήθηκε τεκμηριωμένα εάν μετά τις νέες μειώσεις   μπορούν οι ένστολοι με τις αποδοχές που λαμβάνουν να μπορούν με επάρκεια να αντιμετωπίσουν το κόστος αξιοπρεπούς διαβίωσης. 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ