Αντιδρούν οι Ιατρικοί Σύλλογοι στο σποτ για τη σεξουαλική παρενόχληση

Αντιδρούν οι Ιατρικοί Σύλλογοι στο σποτ για τη σεξουαλική παρενόχληση

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ζητά από τη Γενική Γραμματεία ισότητας των Φύλων να αποσύρει άμεσα το βίντεο για τη σεξουαλική παρενόχληση παιδιάτρου σε μητέρα, το οποίο έγινε στο πλαίσιο καμπάνιας. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με επιστολή του προς την Γενική Γραμματεία Ισότητας, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το βίντεο, προκάλεσε «αλγεινή εντύπωση στην ιατρική κοινότητα».

«Ενδεικτικό της επιπολαιότητας με την οποία η συγκεκριμένη Γραμματεία χειρίστηκε τη δημιουργία του βίντεο είναι το γεγονός πως ουδέποτε επικοινώνησε με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, θεσμικό εκπρόσωπο των γιατρών της χώρας, προκειμένου να ζητήσει τη γνώμη του και να αναφέρει έστω ένα περιστατικό παρενόχλησης ασθενούς ή συνοδού από γιατρό. Ούτε άλλος φορέας της πολιτείας έχει ενημερώσει ποτέ τον ΠΙΣ για ανάλογες απαξιωτικές συμπεριφορές γιατρών, ώστε να προβούμε σε πειθαρχικές διαδικασίες», αναφέρει ακόμα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και συνεχίζει:

«Στη σύγχρονη ιατρική, ο γιατρός, έχοντας τη συναίνεση του ασθενούς, τον εξετάζει αξιοποιώντας την επισκόπηση και την ψηλάφηση σε όλα το σώμα του και προχωρά σε ελέγχους, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τη διάγνωση και τη διασφάλιση της υγείας του ασθενούς. Εάν στον κλινικό και διαγνωστικό έλεγχο υπεισέλθει έστω και υπόνοια σεξουαλικής παρενόχλησης, τότε προκαλείται σοβαρό ρήγμα στη σχέση εμπιστοσύνης γιατρού-ασθενούς με τραγικές συνέπειες και για τις δύο πλευρές».

Τέλος, ο ΠΙΣ ζητά την άμεση απόσυρση του συγκεκριμένου βίντεο το οποίο θέτει σε αμφιβολία τους αναγκαίους δεσμούς εμπιστοσύνης ανάμεσα στον ασθενή και τον ιατρό: «Δυστυχώς, το συγκεκριμένο βίντεο θέτει σε αμφιβολία τους αναγκαίους δεσμούς εμπιστοσύνης ανάμεσα στον ασθενή και τον θεράποντα ιατρό του και μάλιστα το πράττει χωρίς κανένα στοιχείο, το οποίο θα μπορούσε να δικαιολογήσει την ανερμάτιστη αυτή πράξη. Καλούμε την Γενική Γραμματεία Ισότητας να αποσύρει άμεσα το συγκεκριμένο βίντεο και να εξηγήσει στον ΠΙΣ και τους πολίτες τους λόγους για τους οποίους προέβη στην απαράδεκτη αυτή πράξη».

Από την πλευρά του, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών απέστειλε εξώδικη διαμαρτυρία στη γγ Ισότητας, Φωτεινή Κούβελα για το «απαράδεκτο video της Γενικής Γραμματείας στο πλαίσιο καμπάνιας για τη σεξουαλική παρενόχληση, το οποίο παρουσιάζει παιδίατρο να παρενοχλεί σεξουαλικά μητέρα», όπως αναφέρει και ζητεί να πάψει άμεσα η προβολή του, καθώς εκτιμά πως «θίγει την τιμή και υπόληψη των Ελλήνων γιατρών».

Ο ΙΣΑ στην ανακοίνωσή του, θεωρεί ότι το συγκεκριμένο βίντεο είναι «συκοφαντικό, ανυπόστατο και επικίνδυνο», παρά  το γεγονός ότι καταδικάζει τη σεξουαλική παρενόχληση, ενώ τονίζει πως «Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι προβάλλεται και φέρεται να είναι βασισμένο σε πραγματικό γεγονός, χωρίς τέτοια καταγγελία να έχει υποβληθεί. Σε κάθε περίπτωση και χωρίς να μπορούμε να αμφισβητήσουμε ότι ένα τέτοιο μεμονωμένο και ακραίο περιστατικό έχει λάβει χώρα, το συγκεκριμένο σποτ είναι συκοφαντικό για το ιατρικό σώμα, θίγει το κύρος, την ηθική και κοινωνική αξία συλλήβδην όλων των Ελλήνων γιατρών που ευόρκως παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους Έλληνες ασθενείς και διαταράσσει επιπλέον τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ ιατρού και ασθενή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή