Μητσοτάκης για μέρισμα: Πήρατε πολλά από τη μία τσέπη για να δώσετε ελάχιστα στην άλλη

Μητσοτάκης για μέρισμα: Πήρατε πολλά από τη μία τσέπη για να δώσετε ελάχιστα στην άλλη

4' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίθεση στην κυβέρνηση για το κοινωνικό μέρισμα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, στη συζήτηση στην Βουλή επί του σχετικού νομοσχεδίου, λέγοντας ότι η «κυβέρνηση παίρνει από τη μία τσέπη και τα δίνει στην άλλη». Δήλωσε πάντως ότι η ΝΔ θα ψηφίσει την διανομή του κοινωνικού μερίσματος γιατί υπάρχουν χιλιάδες πολίτες που έχουν ανάγκη ακόμη και την ελάχιστη βοήθεια.

Τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την τριετία φθάνουν στα 14.5 δισ. ευρώ και παρουσιάζει σαν επιτυχία ότι επέστρεψε 650 εκατ. πέρυσι και 720 φέτος, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόοσέεσε απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό «υποτιμάτε τη νοημοσύνη του κόσμου».

Συνεχίζοντας ανέφερε: «Εδώ και τρία χρόνια μειώνεται το εισόδημα όλων των Ελλήνων, κυρίως των πιο αδύναμων, αυξάνονται οι έμμεσοι φόροι που είναι οι πιο άδικοι φόροι. Κόψατε τα αναπηρικά επιδόματα, τις συντάξεις χηρείας, δημιουργήσατε την γενιά των 350 ευρώ. Παρόλα αυτά συνεχίζετε να κοροϊδεύετε. Ξέρω ότι ο απών από τη σημερινή συζήτηση κ. Τσίπρας δεν του αρέσει να του θυμίζω τα ψέματα που λέει. Λέτε ότι μοιράζετε 1,4 δισ. κοινωνικό μέρισμα, πρώτο ψέμα αφού αυτά που μοιράζετε είναι τα 720 εκατομμύρια, τα υπόλοιπα είναι επιστροφή παρακρατηθέντων από ένα λάθος που είχε γίνει στο παρελθόν.

Δεύτερο ψέμα: λέτε ότι το υπερπλεόνασμα προέρχεται από την ανάπτυξη. Αυτό θα ίσχυε αν πετυχαίνατε ρυθμούς μεγαλύτερους από αυτούς που είχατε προβλέψει. Εδώ συμβαίνει το αντίθετο, ξεκινήσατε με πρόβλεψη για 2,7% και θα κλείσει στο 1,5%. Τρίτο ψέμα ότι τα έσοδα προέρχονται από τη μείωση της ανεργίας. Πράγματι η ανεργία μειώθηκε, αλλά τα έσοδα αντί να αυξηθούν μειώθηκαν γιατί οι θέσεις που δημιουργήθηκαν είναι μερικής απασχόλησης. Τέταρτο ψέμα ότι το πλεόνασμα προήλθε από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Όμως για το πρώτο εξάμηνο είχατε προβλέψει 3 δισ., πετύχατε μόλις 100 εκατομμύρια. Δεν είχαμε καμία υπεραπόδοση, είχαμε υπερφορολόγηση και αφαίμαξη των πάντων».

Συνοψίζοντας, είπε ο κ. Μητσοτάκης, «η υπέρβαση του πλεονάσματος προέρχεται από την ανελέητη φορολόγηση, από τις κατασχέσεις, από την διευρυμένη στάση πληρωμών του κράτους και από την καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων και πέμπτον από την αναστολή δαπανών από το πρόγραμμα επενδύσεων. Έτσι πετύχατε το υπερπλεόνασμα. Δεν σας ενδιαφέρει μία δυναμική οικονομία, θέλετε πολίτες εξαρτημένους από μια νέα γενιά επιδομάτων. Όμως οι πολίτες δεν είναι αμνήμονες».

Την ακραία φτώχεια δεν την καταπολεμάς με πρόσκαιρα επιδόματα αλλά με δουλειές που έρχονται με επενδύσεις που εσείς τις διώχνετε, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Είναι αλήθεια ότι πολλοί συμπολίτες μας έχουν ανάγκη και την ελάχιστη βοήθεια. Εμείς κάναμε τη δική μας πρόταση, που περιλαμβάνει να δοθεί στους μακροχρόνια ανέργους, στους δικαιούχους ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους και κλιμακωτή μείωση του ΕΚΑΣ. Το λάθος στην πολιτική, όταν παίρνεις πέντε και δίνεις πίσω το ένα, είναι ακριβώς ότι παίρνεις πέντε. Να ζητήσετε συγγνώμη από τους πολίτες που τους παίρνετε τα πέντε και από τους χιλιάδες ανέργους».

Ακόμη, είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Οι πολίτες δεν εξαπατώνται πια, σας γνωρίζουν και καμία πρόσκαιρη παροχή δεν θα αντιστρέψει το πολιτικό κλίμα. Χρειάζεται πολιτική αλλαγή, με το σχέδιο της ΝΔ, η Ελλάδα μπορεί να μπει στον δρόμο της ανάπτυξης, με λιγότερους φόρους, λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερες δουλειές».

«20 νεκροί, αλλά ούτε μια παραίτηση»

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΝΔ είχε αναφερθεί στην τραγωδία με τους 20 νεκρούς, από τη θεομηνία που έπληξε τη Δυτική Αττική, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια του στους συγγενείς των θυμάτων και τα συγχαρητήρια στους άνδρες της ΕΜΑΚ και στους εκατοντάδες εθελοντές.

«Έχουν γίνει εγκλήματα, μπαζωμένα ρέματα, αυθόρμητη δόμηση πλήρης έλλειψη σοβαρών έργων υποδομής», είπε ο κ. Μητσοτάκης και επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για όσα δεν έκανε στα τρία χρόνια που κυβερνά και για τη διαχείριση τις ημέρες της θεομηνίας. «Γιατί η Περιφέρεια Αττικής δεν έκανε έργα που είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη διοίκηση;», ρώτησε ο κ. Μητσοτάκης και κατέθεσε έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το ρέμα της Αγίας Αικατερίνης. «Γιατί δεν έγιναν τα έργα στο όρος Πατέρας για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων. Τι δεν έκανε η Πολιτική Προστασία και φθάσαμε να θρηνήσουμε 20 νεκρούς, γιατί δεν ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι, γιατί δεν έκλεισαν κάποιοι δρόμοι;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Παρά τους 20 νεκρούς δεν υπάρχει καμία παραίτηση, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, και μιλώντας για τη Ρένα Δούρου θύμισε τις δηλώσεις της ότι «θα πάω σπίτι μου αν δεν γίνουν τα αντιπλημμυρικά έργα», ενώ αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του κ. Σπίρτζη ότι θα δινόταν προτεραιότητα στα αντιπλημμυρικά έργα.

Συνεχίζοντας την επίθεση στην κυβέρνηση είπε: «Δεν είσαστε μόνο ανίκανοι, είσαστε και ανάλγητοι. Ο πρωθυπουργός έφυγε για την Σουηδία και ο αρμόδιος υπουργός δεν γύρισε από την Αμερική. Τι πρωθυπουργός είναι αυτός που απουσιάζει από την φυσική καταστροφή. Απών ήταν ο πρωθυπουργός και στις πυρκαγιές, απών και από τους σεισμούς στην Λέσβο απών και από την οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό. Ο κ. πρωθυπουργός πέρασε για δέκα λεπτά δίχως να δει τους κατοίκους και έφυγε για τη Σουηδία. Αντίθετα εμείς συγκροτήσαμε αμέσως επιτροπή από ειδικούς, επικοινωνήσαμε με τους κατοίκους, διερευνήσαμε την δυνατότητα αξιοποίησης ευρωπαϊκών κονδυλίων και κινητοποιήσαμε τους εθελοντές μας».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην "ανομία", υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι μία ακυβέρνητη πολιτεία», και έκανε αναφορά στα επεισόδια στα Εξάρχεια και στη δικηγόρο που τραυματίστηκε.

Αναφέρθηκε ακόμη στην επίθεση με καλάσνικοφ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και στην είσοδο του Ρουβίκωνα στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης.

Στο στόχαστρό του βρέθηκε και ο υπουργός Αμύνης λέγοντας ότι η συζήτηση στη Βουλή δεν θα είναι εύκολη.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή