Τραμπ: «Κρατικός σπόνσορας της τρομοκρατίας» η Βόρεια Κορέα

Τραμπ: «Κρατικός σπόνσορας της τρομοκρατίας» η Βόρεια Κορέα

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο τελευταίο επεισόδιο έντασης μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Πιονγιάνγκ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χαρακτηρίσουν και πάλι τη Βόρεια Κορέα «κρατικό σπόνσορα της τρομοκρατίας», τοποθετώντας τη για δεύτερη φορά στη σχετική λίστα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εννέα χρόνια μετά την έξοδο της από αυτή. Συγκεκριμένα, η διαγραφή της από τη λίστα έγινε το 2008, επί προεδρίας Τζορτζ Μπους του νεότερου. Αυτή τη στιγμή, στη λίστα βρίσκονται μόνο τρεις χώρες, το Ιράν, το Σουδάν και η Συρία. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος προέβη στη συγκεκριμένη ανακοίνωση κατά τη διάρκεια συνάντησης του υπουργικού συμβουλίου του τη Δευτέρα, τονίζοντας ότι η νέα αυτή κίνηση θα φέρει μαζί της «πολύ μεγάλες» οικονομικές κυρώσεις εναντίον του απομονωμένου κράτους. Επιπλέον, σημείωσε ότι οι κυρώσεις κατά τις Πιονγιάνγκ θα βρέθουν στο υψηλότερο επίπεδο τους στο κοντινό μέλλον. 

Ο Τραμπ κατηγόρησε τη χώρα για το πυρηνικό της πρόγραμμα και τις πυραυλικές δοκιμές της, τονίζοντας ότι στηρίζει αυτό που χαρακτήρισε «πράξεις διεθνούς τρομοκρατίας», μεταξύ των οποίων «δολοφονίες σε ξένο έδαφος». Επιπλέον, σημείωσε ότι αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει «εδώ και πάρα πολύ καιρό» και συγκεκριμένα «εδώ και πάρα πολλά χρόνια». 

Η ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου έρχεται αμέσως μετά την επιστροφή του από την ασιατική περιοδεία του, την προηγούμενη εβδομάδα, στην αρχή της οποίας είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση του θα προβεί σε ανακοίνωση για τη Βόρεια Κορέα «πολύ σύντομα».  

Με έναν πύρινο λόγο που έδωσε στη Νότια Κορέα, ο Τραμπ καλλιέργησε το έδαφος για τη σημερινή ανακοίνωση του, χαρακτηρίζοντας τη Βόρεια Κορέα ένα κράτος εκτός ελέγχου, της οποίας ηγείται ένας μανιακός και διαταραγμένος άνδρας, ο Κιμ Γιονγκ Ουν. 

«Το (βορειοκορεατικό) καθεστώς έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες φονικές εκστρατείες στη Νότια Κορέα, έχει επιχειρήσει να δολοφονήσει ηγέτες της χώρας, έχει επιτεθεί σε νοτιοκορεατικά πλοία και βασάνισε τον Ότο Γουάρμπιερ, οδηγώντας στον θάνατο τον νέο αυτό άνδρα», είχε αναφέρει στον λόγο του. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή