Υπερψηφίστηκε το ν/σ για το «κοινωνικό μέρισμα» – Μετωπική Τσίπρα – Μητσοτάκη στη Βουλή

Υπερψηφίστηκε το ν/σ για το «κοινωνικό μέρισμα» – Μετωπική Τσίπρα – Μητσοτάκη στη Βουλή

4' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπερψηφίστηκε, εν μέσω αντιπαραθέσεων, το νομοσχέδιο για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος από την Ολομέλεια της Βουλής, καθώς όλα τα κόμματα τάχθηκαν υπέρ, εκτός από την Χρυσή Αυγή.

Στο νομοσχέδιο ενσωματώθηκε και η τροπολογία για την έκτακτη ενίσχυση των πληγέντων από τις φυσικές καταστροφές που συντελέστηκαν τους τρεις τελευταίους μήνες, με πιο πρόσφατη την φονική κακοκαιρία στη Δυτική Αττική. Την τροπολογία ψήφισαν όλα τα κόμματα ενώ το ΚΚΕ δήλωσε παρών.

Νωτίτερα, σφοδρή αντιπαράθεση σημειώθηκε στη Βουλή ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της συζήτησης επί του νομοσχεδίου.

Σε απάντηση της επίθεσης που εξαπέλυσε νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης στην κυβέρνηση, τόσο για όσα δεν έκανε στα τρία χρόνια που κυβερνά όσο και για τη διαχείριση τις ημέρες της θεομηνίας,  ο πρωθυπουργός διερωτήθηκε «πού ήταν η αντιπολίτευση τα χρόνια που χτιζόταν η Αττική, όταν οι δήμαρχοι έκαναν τα ρουσφέτια;», κάνοντας παράλληλα λόγο για παθογένειες δεκαετιών.

Επεσήμανε, δε, ότι σήμερα υλοποιούνται περισσότερα αντιπλημμυρικά έργα σε σύγκριση με την περίοδο 2007 – 2013.

«Η κυβέρνηση παίρνει από τη μία τσέπη και τα δίνει στην άλλη», είχε δηλώσει από το βήμα της Βουλής νωρίτερα ο πρόεδρος της ΝΔ, τονίζοντας ωστόσο ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ψηφίσει την διανομή του κοινωνικού μερίσματος γιατί υπάρχουν χιλιάδες πολίτες που έχουν ανάγκη ακόμη και την ελάχιστη βοήθεια.

Αναφερόμενος στο «κοινωνικό μέρισμα», ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Εθνική Αντιπροσωπεία καλείται να επικυρώσει μια πράξη βαθιάς κοινωνικής δικαιοσύνης: Τη διανομή της υπεραπόδοσης των δημοσίων οικονομικών, προς τους πολίτες.

«Η χώρα ανέκτησε πρόσβαση στις αγορές με πολύ ευνοϊκότερους όρους από το πυροτέχνημα του 2014, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη έξοδος στις αγορές», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, και πρόσθεσε ότι ο προϋπολογισμός θα καταγράψει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα που θα ξεπερνά κατά πολύ το στόχο του 1,75%.

«Σήμερα βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η χώρα αλλάζει σελίδα, δήλωσε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι «το σύνολο των δεικτών βρίσκονται σε ανάκαμψη και η χώρα αναμένεται να καταγράψει, για πρώτη χρονιά μετά από μια δεκαετία, ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 2%, στο τέλος του έτους».

Εξαπολύοντας βέλη στη Νέα Δημοκρατία, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την αντιπολίτευση πως «καταντάει γραφική». «Θέλετε να ξεχάσει ο λαός ότι πήρατε μέτρα με 30 δισ. φόρους, εσείς που ξιφουλκείτε εναντίον της υπερβολικής φορολόγησης;», σχολίασε και πρόσθεσε: «Γιατί δεν είχατε υπεραπόδοση ή μείωση της ανεργίας;», διερωτήθηκε.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητοστάκης είχε επισημάνει νωρίτερα ότι «η υπέρβαση του πλεονάσματος προέρχεται από την ανελέητη φορολόγηση, από τις κατασχέσεις, από την διευρυμένη στάση πληρωμών του κράτους και από την καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων και πέμπτον από την αναστολή δαπανών από το πρόγραμμα επενδύσεων. Έτσι πετύχατε το υπερπλεόνασμα. Δεν σας ενδιαφέρει μία δυναμική οικονομία, θέλετε πολίτες εξαρτημένους από μια νέα γενιά επιδομάτων. Όμως οι πολίτες δεν είναι αμνήμονες».

«Η αντιπολίτευση μας κατηγορεί για υπερφορολόγηση, όμως όργιο υπερφορολόγησης βίωσαν οι πολίτες επί των ημερών Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ. Μέσα σε μια πενταετία, λήφθηκαν μέτρα ύψους 65 δισ.: 30 δισ. περικοπές δαπανών και 35 δισ. φόροι, όπως οι αυξήσεις στο ΦΠΑ, ο ΕΝΦΙΑ, το τέλος επιτηδεύματος κ.α.», απάντησε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για ψέματα τονίζοντας ότι «λέτε ότι μοιράζετε 1,4 δισ. κοινωνικό μέρισμα, πρώτο ψέμα αφού αυτά που μοιράζετε είναι τα 720 εκατομμύρια, τα υπόλοιπα είναι επιστροφή παρακρατηθέντων από ένα λάθος που είχε γίνει στο παρελθόν».

«Εδώ και τρία χρόνια μειώνεται το εισόδημα όλων των Ελλήνων, κυρίως των πιο αδύναμων, αυξάνονται οι έμμεσοι φόροι που είναι οι πιο άδικοι φόροι. Κόψατε τα αναπηρικά επιδόματα, τις συντάξεις χηρείας, δημιουργήσατε την γενιά των 350 ευρώ. Παρόλα αυτά συνεχίζετε να κοροϊδεύετε. Ξέρω ότι ο απών από τη σημερινή συζήτηση κ. Τσίπρας δεν του αρέσει να του θυμίζω τα ψέματα που λέει», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Οι κυβερνήσεις σας έφερναν ύφεση. Βάζατε στόχους για ανάπτυξη που κατέληγαν σε ύφεση 7%. Και είχατε συμφωνίες για πλεονάσματα 4 και 4,5% για συναπτά έτη, που υπέγραψαν οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος; Τα θυμάστε όλα αυτά ; Ή έχετε διαγράψει από τη μνήμη σας την καταστροφή που προκαλέσατε στον Ελληνικό λαό και τα δημόσια οικονομικά;» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Μας κατηγορείτε σήμερα, με προκλητικό τρόπο επειδή αποκτήσαμε τη δυνατότητα για να αποδώσουμε στους πολίτες μέσα σε δύο χρόνια, ποσό άνω των 2 δισ., με την οικονομία να ανακάμπτει, με μια τριετία δημοσιονομικής προσαρμογής που απέδωσε όχι εξαιτίας της υπερφορολόγησης αλλά εξαιτίας της αύξησης της απασχόλησης, με την ανεργία να είναι στο 20% και για πρώτη φορά στην κρίση, κάτω του 1 εκατομμυρίου ανέργων», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Για τις πλημμύρες στη Δυτ. Αττική

«Έχουν γίνει εγκλήματα, μπαζωμένα ρέματα, αυθόρμητη δόμηση πλήρης έλλειψη σοβαρών έργων υποδομής», είπε νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης. «Όταν για δεκαετίες αδιαφορείς απέναντι στη φύση, έρχεται κάποτε η στιγμή που σε εκδικείται. Και το τίμημα στην προκειμένη περίπτωση είναι μεγάλο, ο πόνος βαθύς. Οι εικόνες που αντίκρισα σοκαριστικές», απάντησε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Η καταβολή της έκτακτης ακατάσχετης και αφορολόγητης ενίσχυσης στους πληγέντες από τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική θα γίνει άμεσα. Πέραν των μέτρων ενίσχυσης των πληγέντων, το πιο κρίσιμο είναι ο σχεδιασμός έργων για την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας, όχι μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή».

«Η δέσμευσή μας να σταθούμε άμεσα στο πλάι των ανθρώπων που επλήγησαν αποτελεί προτεραιότητα και χρέος», είπε και επανέλαβε τα μέτρα της κυβέρνησης για την ανακούφιση των πληγέντων λέγοντας ότι «προχωρήσαμε στη διανομή έκτακτης, επιπλέον ενίσχυσης 5.000 ευρώ για κάθε κατοικία και 8.000 ευρώ για κάθε επιχείρηση, που επλήγη. Η καταβολή αυτών των χρημάτων θα γίνει άμεσα, τις επόμενες ημέρες. Και φυσικά τα ποσά αυτά θα είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή