Ενέργεια, οικονομία και γεωπολιτική στην συνάντηση Τσίπρα – Αναστασιάδη – Σίσι

Ενέργεια, οικονομία και γεωπολιτική στην συνάντηση Τσίπρα – Αναστασιάδη – Σίσι

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζητήματα ενεργειακού, οικονομικού και γεωστρατηγικού ενδιαφέροντος αναμένεται να συζητηθούν κατά την τριμερή συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου που πραγματοποιείται την Τρίτη στη Λευκωσία με σκοπό να ενισχυθεί ο γεωστρατηγικός ρόλος της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή.

Η Ελλάδα και η Κύπρος, όπως έχει σημειωθεί επανειλημμένα, πραγματοποιούν τριμερείς συναντήσεις με τις χώρες της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου (Ισραήλ, Παλαιστίνη, Λίβανος και Ιορδανία) με στόχο τη σύσφιξη της συνεργασίας και λειτουργούν ως πυλώνας σταθερότητας σε μία ευαίσθητη περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο είναι ενεργειακού, οικονομικού αλλά και γεωπολιτικού ενδιαφέροντος.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να τεθούν τα ζητήματα της χάραξης της ΑΟΖ, αμυντική συνεργασία (πρόσφατη άσκηση Μέδουσα ΙΙ που διεξήχθη από δυνάμεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου) και θα διεξαχθεί διάλογος για τις περιφερειακές εξελίξεις.

Στον οικονομικό τομέα θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας των τριών χωρών στον τομέα του τουρισμού με έμφαση στην κρουαζιέρα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στην επέκταση των δραστηριοτήτων των ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών σε έργα στην Αίγυπτο και η διαλιμενική συνεργασία Σουέζ με ελληνικά λιμάνια.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας των τριών χωρών, ολοκληρώνεται το συμβολικό και εμβληματικό έργο της φύτευσης ελαιώνα, με ελαιόδεντρα από την Ελλάδα και την Κύπρο, στο Σινά.  Στις αυριανές συνομιλίες θα συζητηθεί επίσης ο ρόλος της Αιγύπτου στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, εξελίξεις που επηρεάζουν άμεσα την Ελλάδα και την Κύπρο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή