Τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου: Η ανακάλυψη υδρογονανθράκων καταλύτης στην περιοχή

Τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου: Η ανακάλυψη υδρογονανθράκων καταλύτης στην περιοχή

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελλάδα και Κύπρος έχουν αναδειχθεί σε πυλώνες σταθερότητας σε μια ασταθή περιοχή, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην κατ΄ιδίαν συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη Λευκωσία.

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον Ν. Αναστασιάδη για τη συμπαράστασή του στις πρόσφατες καταστροφές που έπληξαν τη δυτική Αττική. Πρόσθεσε ότι η κλιματική αλλαγή προκαλεί ακραία καιρικά φαινόμενα και έχουμε όλοι μεγάλη ευθύνη να την αντιμετωπίσουμε.

Ακόμη, απευθυνόμενος στον κυπριακό λαό, ο κ. Τσίπρας είπε: «Εύχομαι μαζί τη βροχή, να φέρουμε και ελπίδα στον Κυπριακό λαό που δικαιούται ένα μέλλον καλύτερο και δικαιούται μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, από την πλευρά του, εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην Κύπρο. «Είχα καιρό να έρθω και έρχομαι με μεγάλη χαρά» είπε, για να επισημάνει ότι «αυτό το διάστημα που έχουμε μια στενή συνεργασία, έχουμε καταφέρει κάτι σημαντικό, έχουν αναδειχτεί η Ελλάδα και η Κύπρος ως δύο χώρες που αποτελούν πυλώνα σταθερότητας σε μια ασταθή περιοχή».

Ο θεσμός της συνεργασίας της Τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, προχωράει καλά, εμβαθύνεται, μπορεί στο μέλλον να δούμε να διευρύνεται κιόλας, είπε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου στη Λευκωσία.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα είναι ο οικοδεσπότης της 6ης τριμερούς συνόδου κορυφής, στην Κρήτη, το 2018.

Αναστασιάδης: H επιμονή της Τουρκίας σε απαράδεκτες αξιώσεις, ήταν η αιτία της αποτυχίας στο Κρανς Μοντανά.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απέμεινε το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος Μακαρίου του Γ' της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Γενικό Γραμματέα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη Δημήτριο Παρασκευόπουλο, για τη συνεισφορά του στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

H σημερινή συνάντηση εμβαθύνει περαιτέρω τον τριμερή μηχανισμό ανάμεσα στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Αίγυπτο, δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στις κοινές δηλώσεις τους με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Αμντέλ Φατάχ αλ Σίσι, μετά την Τριμερή σύνοδο κορυφής.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε πως το κοινό ανακοινωθέν που υιοθετήθηκε σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς σε όλες τις προτεραιότητες των τριών χωρών σε όλους τομείς συνεργασίας τους, μιας συνεργασίας, όπως είπε, που έχει επιφέρει απτά αποτελέσματα μεταξύ άλλων σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, προς όφελος των λαών των τριών χωρών.

Τόνισε ότι «η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην περιοχή μας μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για ευρύτερη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο» συμβάλλοντας στην ευημερία και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Παράλληλα ο Νίκος Αναστασιάδης, είπε ότι τους ενημέρωσε Τσίπρα – Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, υπερτονίζοντας ότι «η επιμονή της Τουρκίας σε απαράδεκτες αξιώσεις» ήταν η αιτία της αποτυχίας στο Κρανς Μοντανά.

Δήλωσε ότι στην ημερήσια διάταξη της Τριμερούς τέθηκαν μια σειρά νέων τομέων δράσης. Για τον τομέα του τουρισμού είπε ότι προχώρησαν στην υπογραφή του τριμερούς πρωτοκόλλου συνεργασίας που αφορά την εφαρμογή κοινών δράσεων στην προώθηση του τουρισμού στην περιοχή.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ότι «μέσα από κοινές δράσεις μπορούμε να συμβάλουμε στην ενίσχυση της ασφάλειας και τη διασφάλιση της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σε σχέση με την κατάσταση στη Συρία είπε ότι εξέφρασαν την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας, εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας της χώρας καθώς και την πλήρη στήριξη στην υπό εξέλιξη πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών.

Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι: Στόχος ασφάλεια και ευημερία

Τον στόχο του τριμερή μηχανισμού Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου για ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας τους, τόνισε από την πλευρά του ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι για να υπογραμμίσει όμως ιδιαίτερα και το γεγονός ότι η Τριμερής αποσκοπεί και στη διατήρηση του ρόλου των τριών χωρών στο μέλλον για την ασφάλεια και την ευημερία των λαών τους.

 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή