Αποδιοπομπαίος τράγος ο Τζoρτζ Σόρος

Αποδιοπομπαίος τράγος ο Τζoρτζ Σόρος

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Τη δυσφημιστική εκστρατεία που έχει εξαπολύσει εναντίον του η ουγγρική κυβέρνηση κατήγγειλε χθες ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος, υποστηρίζοντας ότι ο συντηρητικός πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν κατασκευάζει έναν φανταστικό «εξωτερικό εχθρό» για λόγους ψηφοθηρίας, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Απριλίου του 2018.

«Είναι τραγωδία για την Ουγγαρία το γεγονός ότι η κυβέρνησή της επιδιώκει να διατηρηθεί στην εξουσία επενδύοντας στο μίσος και παραπλανώντας τον πληθυσμό», δήλωσε στους Financial Times ο 87χρονος μεγαλοεπενδυτής που γεννήθηκε στην Ουγγαρία από Εβραίους γονείς. Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του, κατήγγειλε ότι ο Ορμπαν «ενισχύει τα αντιμουσουλμανικά αισθήματα και εκτοξεύει αντισημιτικές αιχμές, που παραπέμπουν στη δεκαετία του 1930».

Τον περασμένο Ιούλιο, το κυβερνών κόμμα Fidesz του Βίκτορ Ορμπαν –ο οποίος, για ειρωνεία της τύχης, σπούδασε στην Οξφόρδη με υποτροφία του Ιδρύματος Σόρος– ξεκίνησε εκστρατεία, με τηλεοπτικές διαφημίσεις και γιγαντοαφίσες στους δρόμους των ουγγρικών πόλεων, κατηγορώντας τον Σόρος ότι ενθαρρύνει το μεταναστευτικό κύμα και διαβρώνει την ουγγρική εθνική ταυτότητα. «Μην αφήσετε τον Σόρος να γελάσει τελευταίος», γράφουν οι γιγαντοαφίσες του Fidesz. Σε κάποιες από αυτές, ακροδεξιοί έγραψαν με μαρκαδόρο «βρωμοεβραίος».

Το Fidesz ανέστειλε την προπαγανδιστική εκστρατεία του όταν επισκέφθηκε τη Βουδαπέστη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Τον Οκτώβριο, όμως, επανήλθε δριμύτερο, στέλνοντας σε οκτώ εκατομμύρια πολίτες επιστολές με το αναλυτικό «κατηγορώ» εναντίον του μεγαλοεπενδυτή. Στη χθεσινή δήλωσή του, ο Σόρος υποστηρίζει ότι πρόκειται για χονδροειδείς αλλοιώσεις των θέσεών του ή και για ανοικτά ψεύδη. Μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι πρότεινε την επιδότηση όχι των μεταναστών, αλλά των κρατών- μελών της Ε.Ε. που τους υποδέχονται και ότι εισηγήθηκε την αποδοχή όχι ενός εκατομμυρίου, αλλά 300.000 μεταναστών ετησίως (σε όλη την Ευρώπη) με ταυτόχρονη ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων.

Απαντώντας, ο αντιπρόεδρος του Fidesz Γκεργκέλι Γκούλιας υποστήριξε ότι ο Σόρος έχει εξαπολύσει «μετωπική επίθεση» κατά της Ουγγαρίας και ότι τρέφει «περιφρόνηση για το έθνος-κράτος». Ο Γκέργκελι αρνήθηκε ότι η κυβέρνησή του διαπνέεται από αντισημιτισμό και διαβεβαίωσε ότι δεν έχει τίποτα εναντίον των μουσουλμάνων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή