Κεντροαριστερά: Συντονιστικό κέντρο του φορέα δημιουργεί η Φώφη Γεννηματά

Κεντροαριστερά: Συντονιστικό κέντρο του φορέα δημιουργεί η Φώφη Γεννηματά

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν μια εκλογική διαδικασία αυτή για την ηγεσία του νέου φορέα, στην οποία, αντίθετα με όσα έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια, το φαβορί επικράτησε. Το βράδυ της Κυριακής βρήκε νικήτρια την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, έπειτα από έναν μαραθώνιο προεκλογικό αγώνα διάρκειας σχεδόν τριών μηνών, που συνοδεύτηκε από τη γενικότερη επιτυχημένη έκβαση ενός δύσκολου εγχειρήματος.

«Και ποια είναι τα επόμενα βήματα;», είναι το εύλογο ερώτημα που τίθεται τώρα και περιμένει απάντηση. Παρά τη δεδομένη και μεγάλη ικανοποίηση που επικράτησε στη Χαρ. Τρικούπη το βράδυ της Κυριακής, από την επόμενη μέρα κιόλας στενοί συνεργάτες της προέδρου ήταν ιδιαιτέρως φειδωλοί. «Η περίοδος των εκλογών έχει ήδη κλείσει», έλεγαν χαρακτηριστικά, συνοψίζοντας το μήνυμα της περιόδου που μόλις ξεκινάει σε δύο λέξεις: «Ολοι μαζί». Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το επόμενο βήμα είναι η συγκρότηση ενός νέου οργάνου, στο οποίο θα συμμετέχουν οι «κεντρικοί παίκτες» –όπως χαρακτηριστικά διατυπώνεται από αρμόδια χείλη– που έλαβαν μέρος σε όλη αυτή τη μακρά διαδικασία, και θα αποτυπώνει τη σύνθεση των δυνάμεων και την ενότητα που πρέπει να συνυπάρχει στον νέο κεντροαριστερό φορέα. Είναι νωρίς για να ειπωθούν περισσότερα, αλλά πηγές της Χαρ. Τρικούπη το περιέγραφαν ως «πολιτικό κέντρο συντονισμού» που θα οδηγήσει τις εξελίξεις ενόψει του επερχόμενου συνεδρίου, το οποίο για να οργανωθεί σωστά χρειάζεται, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, τουλάχιστον δύο μήνες προετοιμασία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επόμενη μέρα θα έχει η στάση των υποψήφιων αρχηγών και πώς αντιλαμβάνονται οι ίδιοι την επόμενη μέρα. Η πλευρά Ανδρουλάκη, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δεν έχει καμία πρόθεση δημιουργίας πόλου, τονίζοντας ωστόσο προς πάσα κατεύθυνση πως θα κρατήσει την πολιτική της αυτονομία. Τον ευρωβουλευτή δεν τον ενδιαφέρει να λειτουργεί ως το «επίσημο Νο 2» στο κόμμα, όπως συνήθως συμβαίνει με το πέρας τέτοιων διαδικασιών. Συνεργάτες του πάντως δεν παρέλειπαν να εκφράσουν τη δυσφορία τους για το γεγονός πως η κ. Γεννηματά σε καμία δήλωσή της δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στον ηττημένο της εκλογικής διαδικασίας. Για την επόμενη μέρα έχει τοποθετηθεί και ο Στ. Θεοδωράκης, που δηλώνει παρών. Το Ποτάμι έχει τη δική του Κοινοβουλευτική Ομάδα και έτσι θα συνεχίσει να είναι, σε συνεννόηση όμως πλέον με την κ. Γεννηματά. Από την πλευρά του, ο Γ. Καμίνης προετοιμάζεται από το μηδέν για την επόμενη μέρα, που περιλαμβάνει μετάβαση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην κεντρική πολιτική σκηνή. Αυτό έχει ήδη ξεκινήσει με τη συγκρότηση πολιτικού γραφείου. Επιθυμία του κ. Καμίνη δεν είναι η δημιουργία «κόμματος μέσα στο κόμμα», αλλά η δημιουργία μιας πολιτικής τάσης που θα συνεισφέρει στον διάλογο για την επόμενη μέρα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η οπτική που έχουν για τις εξελίξεις κομβικά πολιτικά πρόσωπα τα οποία δεν συμμετείχαν στη διαδικασία ως υποψήφιοι, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος.

Οσον αφορά τα τελικά ποσοστά, η κ. Γεννηματά έφθασε στο 56,76%, με τον αντίπαλό της κ. Ανδρουλάκη να καταγράφει ποσοστό της τάξεως του 43,24%. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως αν διαβάσουμε το αποτέλεσμα σε απόλυτους αριθμούς, η κ. Γεννηματά έλαβε 86.611 ενώ την πρώτη Κυριακή είχε λάβει 86.330. Αντίστοιχα ο κ. Ανδρουλάκης αύξησε σε απόλυτο αριθμό τις ψήφους κατά σχεδόν 14.000. Συγκεκριμένα, την πρώτη Κυριακή έλαβε 51.736 ενώ στον δεύτερο γύρο έφθασε στις 65.969.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή