Οι ανταγωνιστές καλύπτουν το κενό της Βενεζουέλας

Οι ανταγωνιστές καλύπτουν το κενό της Βενεζουέλας

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς ο τραυματισμένος ενεργειακός τομέας της Βενεζουέλας αγωνίζεται να αντλήσει αρκετό πετρέλαιο για να τηρήσει τους στόχους παραγωγής του ΟΠΕΚ, οι ανταγωνιστές στους κόλπους του διεθνούς καρτέλ έχουν αρχίσει να καλύπτουν το κενό. Τον Οκτώβριο, η παραγωγή της Βενεζουέλας υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 28 ετών, καθώς ο κρατικός ενεργειακός κολοσσός PDVSA αγωνίζεται να βρει τα απαιτούμενα κεφάλαια για να αντλήσει πετρέλαιο, να συντηρήσει τις εγκαταστάσεις και να συνεχιστεί η λειτουργία αγωγών και τερματικών σταθμών στα λιμάνια.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΠΕΚ, η παραγωγή της Βενεζουέλας μειώνεται φέτος κατά 250.000 βαρέλια την ημέρα. Αιτίες είναι οι οικονομικές κυρώσεις που επέβαλαν στη χώρα οι ΗΠΑ και η συνεπακόλουθη έλλειψη χρηματοδότησης. Ορισμένες χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ πιστεύουν ότι η μείωση της παραγωγής της θα είναι μεγαλύτερη το 2018, οπότε και θα φτάσει τις 300.000 βαρέλια την ημέρα. Μέλη του ΟΠΕΚ, ανάμεσά τους και οι Σαουδάραβες, ρώτησαν αξιωματούχους της Βενεζουέλας να διευκρινίσουν τι ακριβώς γίνεται με τη μείωση της παραγωγής. Το θέμα ενδεχομένως θα συζητηθεί στη συνάντηση του διεθνούς καρτέλ στη Βιέννη στις 30 Νοεμβρίου. Η Σαουδική Αραβία δεν θα αυξήσει την παραγωγή της για να αναπληρώσει τη μείωση της παραγωγής της Βενεζουέλας. Η ντε φάκτο ηγέτιδα δύναμη του ΟΠΕΚ θέλει πρωτίστως να μειωθούν τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου, όπως ανέφερε προ ημερών στο Reuters πηγή του ΟΠΕΚ προσκείμενη στη Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα, όμως, με πηγές της Thomson Reuters, βαρύ πετρέλαιο από το Ιράκ και από χώρες εκτός ΟΠΕΚ, τον Καναδά και τη Βραζιλία υποκαθιστά ήδη τη Βενεζουέλα, προσφέροντας το σε σημαντικούς πελάτες, στις ΗΠΑ και στην Ινδία. Το Ιράκ αύξησε φέτος τις εξαγωγές πετρελαίου και παραγώγων του στην Ινδία κατά 80.000 βαρέλια την ημέρα, καθώς οι εξαγωγές της Βενεζουέλας μειώνονταν κατά 84.000 βαρέλια την ημέρα. Η δεύτερη σε παραγωγή χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ εξάγει επίσης 201.000 βαρέλια την ημέρα περισσότερο πετρέλαιο στις ΗΠΑ από την αρχή του έτους, καθώς οι εξαγωγές της Βενεζουέλας στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά περίπου 90.000 βαρέλια την ημέρα. Πηγές του ΟΠΕΚ σχολιάζουν ότι η μείωση της παραγωγής της Βενεζουέλας «μπορεί να αποκαταστήσει ισορροπία στην αγορά και να παραμείνει η τιμή του πετρελαίου στα 60 δολάρια για περισσότερο καιρό».

Στο παρελθόν, όταν μειωνόταν η παραγωγή σε κάποιες χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ, άλλα μέλη του καρτέλ κάλυπταν το κενό συχνά, χωρίς καν να αλλάζουν τις επίσημες ποσοστώσεις. Η Σαουδική Αραβία αύξησε την παραγωγή της το 2003 για να εξισορροπήσει τη μείωση των εξαγωγών από το Ιράκ μετά την εισβολή των ΗΠΑ. Ουδέποτε, όμως, ανακοινώθηκε επισήμως συμφωνία. Σύμφωνα με πηγές της Βενεζουέλας, συζητήθηκε επανειλημμένως στις συναντήσεις του ΟΠΕΚ η ιδέα να αλλάξουν οι ποσοστώσεις, καθώς η παραγωγή της άρχισε να μειώνεται από το 2012. Στο παρελθόν, η πετρελαιοπαραγωγός χώρα της Λατινικής Αμερικής ισχυρίστηκε ότι θα αντιστρέψει την πτωτική πορεία της παραγωγής της, καταφεύγοντας στα τεράστια αποθέματα πετρελαίου που εξακριβωμένα διαθέτει.

Θα είναι, όμως, δύσκολο να πείσουν οι αξιωματούχοι της Βενεζουέλας τους εταίρους τους στον ΟΠΕΚ ότι επίκειται ανάκαμψη της παραγωγής της στο εγγύς μέλλον, καθώς η χώρα προσπαθεί να αναδιαρθρώσει 60 δισ. δολ. από το χρέος της. Πηγές του ΟΠΕΚ αναφέρουν ότι ίσως το διεθνές καρτέλ πετρελαίου προτιμήσει να αφήσει τις δυνάμεις της αγοράς να καλύψουν το κενά, παρά να κατανείμει την παραγωγή σε άλλες χώρες-μέλη του. Στα τέλη του μήνα θα συναντηθούν στη Βιέννη οι υπουργοί Πετρελαίου του ΟΠΕΚ και θα συζητήσουν την πολιτική που θα ακολουθήσουν. Αναμένεται να παρατείνουν πέραν του Μαρτίου τη συμφωνία με τη Ρωσία για μείωση της παραγωγής κατά περίπου 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή