ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αβραμόπουλος: Πιο σημαντική από ποτέ η αποτελεσματικότητα της ασφάλειας των ευρωπαϊκών συνόρων

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος συμμετείχε σήμερα στην επίσημη τελετή για την έναρξη ισχύος της Συμφωνίας για την έδρα του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής στη Βαρσοβία. O κ. Αβραμόπουλος είχε επίσης συνάντηση με την Πρωθυπουργό κα Beata Szydło και τον Υπουργό Εσωτερικών της Πολωνίας κ. Mariusz Błaszczak. 

Η έναρξη ισχύος της συμφωνίας αποτελεί σημαντικό βήμα για την περαιτέρω ανάπτυξη του Οργανισμού, εξασφαλίζοντας τη συνέχιση της προόδου για την πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία του. Η πρόταση του Επιτρόπου κ. Αβραμόπουλου για τη δημιουργία του νέου οργανισμού που κατατέθηκε τον Δεκέμβριο του 2015 συμφωνήθηκε σε χρόνο ρεκόρ από τα κράτη μέλη. Χτίζοντας πάνω στα θεμέλια της Frontex, η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή εγκαινιάστηκε από τον ίδιο τον Οκτώβριο του 2016 και πλέον παρέχει υποστήριξη στα κράτη μέλη με 1500 στελέχη, σε διάφορα σημεία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.  Ο Οργανισμός υποστηρίζει τα κράτη μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή μέσω κοινών δράσεων, στην ξηρά και στη θάλασσα, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της μετανάστευσης και την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη διάσωση χιλιάδων ζωών στη Μεσόγειο.

Κατά την επίσημη τελετή έναρξης ισχύος της συμφωνίας, στην οποία ο κ. Αβραμόπουλος ήταν κεντρικός ομιλητής, ο Ευρωπαίος Επίτροπος ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

"Σήμερα τίθεται σε ισχύ η συμφωνία για την έδρα της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. Ο Οργανισμός αποκτά πλέον μόνιμη βάση, εδώ στη Βαρσοβία, από όπου θα συνεχίσει να συντονίζει και να σχεδιάζει δράσεις για την προστασία των εξωτερικών μας συνόρων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Με τη συμφωνία αυτή ο Οργανισμός αποκτά ένα σταθερό νομικό και διοικητικό πλαίσιο το οποίο θα συμβάλλει στη βελτίωση της αποδοτικότητάς του κατά την υλοποίηση των σημαντικών καθηκόντων του.  Στο πλαίσιο αυτό, προσβλέπω στην ομαλή εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ της Πολωνίας και του Οργανισμού, ώστε να εξασφαλιστούν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες για την εύρυθμη λειτουργία του.

Το 2006, ο Frontex διέθετε μόλις 26 εργαζόμενους, ενώ σήμερα, η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή διαθέτει σχεδόν 600. Μέχρι το 2020, ο Οργανισμός θα διαθέτει 1000 εργαζόμενους, οι οποίοι θα έχουν, στην πλειοψηφία τους, θα έχουν ως βάση την έδρα της Βαρσοβίας.

Αυτό σημαίνει ότι για 1000 ανθρώπους και τις οικογένειές τους, η Βαρσοβία θα αποτελέσει το "σπίτι" τους, για μια περίοδο της ζωής τους. Για το λόγο αυτό, το ζήτημα των ευρωπαϊκών σχολείων στη Βαρσοβία απαιτεί την ιδιαίτερη προσοχή της κυβέρνησης της Πολωνίας, καθώς η παροχή αυτής της εκπαιδευτικής δυνατότητας συνιστά βασικό παράγοντα ώστε να καταστεί ο Οργανισμός ένας ελκυστικός τόπος εργασίας.

Ταυτόχρονα, η επέκταση του Οργανισμού και ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός εκδηλώσεων που θα διοργανώνονται εδώ θα προσελκύουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών και θα έχουν καθοριστική συμβολή για την οικονομία και την ευημερία της Βαρσοβίας. Ωστόσο ο συμβολισμός της σημερινής τελετής είναι πολύ σημαντικότερος από τα οικονομικά στοιχεία.  Ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης εγκαθίσταται στη χώρα όπου γεννήθηκε η Solidarność.

Διαθέτοντας προσωπικό που προέρχεται από όλα τα κράτη μέλη και έχοντας ως στόχο του την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων, ο Οργανισμός εγκαθίσταται στην ιστορική πρωτεύουσα μιας χώρας, η οποία πολλές φορές στο παρελθόν κλήθηκε να αγωνισθεί για την υπεράσπιση των συνόρων της .

Η Βαρσοβία φιλοξενεί επομένως το σύμβολο της Ευρώπης που είναι ισχυρότερη όταν είναι ενωμένη, της Ευρώπης που αποτρέπει και αντιμετωπίζει τις κρίσεις συλλογικά, της Ευρώπης που βοηθά όσους έχουν ανάγκη, ενώ παράλληλα εξασφαλίζει ένα υψηλό επίπεδο προστασίας για τους πολίτες της.

Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή σηματοδότησε την ολοκλήρωση ενός από τους πυλώνες της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, η οποία στηρίζεται στην υπευθυνότητα και την αλληλεγγύη. Γιατί οι προκλήσεις της μετανάστευσης και της ασφάλειας σήμερα μας έχουν διδάξει με σαφήνεια ότι χρειαζόμαστε κοινές ευρωπαϊκές απαντήσεις για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις κοινές αυτές προκλήσεις.
Ευρώπη σημαίνει αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της, των πολιτών της αλλά και για όσους την έχουν ανάγκη.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη διοίκηση του Οργανισμού και το προσωπικό για τις άοκνες προσπάθειες και την αφοσίωσή τους προκειμένου να εκπληρώσουν τα νέα τους καθήκοντα.

Απευθύνομαι σε όλους όσοι είστε παρόντες σήμερα εδώ, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους συναδέλφους σας σε διάφορα μέρη της Ευρώπης που εκπληρώνουν τα καθήκοντά τους συμμετέχοντας σε επιχειρήσεις για τη διάσωση ζωών και την προστασία των συνόρων, παρέχοντας υποστήριξη σε συναδέλφους τους από τις εθνικές συνοριοφυλακές και ακτοφυλακές. Πρέπει όλοι να συνεχίσετε με τον ίδιο ενθουσιασμό και προσήλωση. Παρότι η ΕΕ να εξέρχεται σταδιακά από τη μεταναστευτική κρίση, στις γειτονικές μας χώρες εξακολουθεί να υφίσταται ανησυχία.

Επομένως, η διαφύλαξη της ακεραιότητας του χώρου Σένγκεν, η αποτελεσματικότητα της ασφάλειας των συνόρων της ΕΕ, καθώς και η αποτελεσματική πολιτική επιστροφής είναι πιο σημαντικές από ποτέ. Στο πλαίσιο αυτό, ο ρόλος που διαδραματίζει ο Οργανισμός είναι καθοριστικός.

Για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών, είναι απαραίτητο να έχει ο Οργανισμός την απαραίτητη στήριξη από όλα τα Κράτη Μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Πολωνίας που φιλοξενεί την έδρα του, σε προσωπικό, χρηματοδότηση και συνεργασία ώστε να συνεχίσει να αναπτύσσεται.

Φέτος, ο Οργανισμός έχει διανύσει μια σημαντική πορεία: με τη δημιουργία νέων εφεδρειών ταχείας αντίδρασης, την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου αξιολογήσεων ευπάθειας, καθώς και με συνέχιση της παροχής στήριξης στα κράτη μέλη της πρώτης γραμμής, χάρη στην καθημερινή δράση 1500 στελεχών.

Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή αποτελεί έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της πολιτικής μας. Προσωπικά, παραμένω προσηλωμένος στη συνέχιση της στενής μας συνεργασίας.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ