Τουρκία: Ποινή φυλάκισης σε δημοσιογράφο για tweet

Τουρκία: Ποινή φυλάκισης σε δημοσιογράφο για tweet

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Την ποινή φυλάκισης τριών χρόνων και ενός μήνα επέβαλε χθες τουρκικό δικαστήριο σε δημοσιογράφο της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας «Τσουμχουριέτ», με την κατηγορία ότι ο ίδιος προέβη στη διασπορά προπαγάνδας τρομοκρατικού περιεχομένου μέσω του επίσημου λογαριασμού της εφημερίδας στο Twitter.

Η κατηγορία με την οποία ήρθε αντιμέτωπος ο δημοσιογράφος που εργαζόταν για τη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας, Ογκούζ Γκιουβέν, αναφέρει ότι ο ίδιος υποβάθμισε τον αγώνα της Αγκυρας εναντίον των υποστηρικτών του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος υποδεικνύεται από την κυβέρνηση ως ο υπεύθυνος του περυσινού αποτυχημένου πραξικοπήματος. Το επίμαχο tweet αναφερόταν στον θάνατο ενός εισαγγελέα σε τροχαίο δυστύχημα και, προκειμένου να περιγράψει το γεγονός, χρησιμοποίησε την έκφραση «τον θέρισε ένα φορτηγό». Η «Τσουμχουριέτ», η οποία παραδοσιακά θεωρείται ότι στηρίζει την εδραίωση της εκκοσμίκευσης, ισχυρίζεται ότι το Tweet αντικαταστάθηκε ένα λεπτό αργότερα με άλλο, το οποίο ανέφερε πως ο εισαγγελέας «βρήκε τραγικό θάνατο σε τροχαίο με φορτηγό». Ο εισαγγελέας που σκοτώθηκε ήταν ο υπεύθυνος για την προετοιμασία του αρχικού κατηγορητηρίου εις βάρος του δικτύου του Γκιουλέν.

Ο Γκιουβέν είχε υποβληθεί σε προσωρινή κράτηση τον Μάιο και είχε αποφυλακιστεί τον Ιούνιο καθώς ήταν προγραμματισμένη η διεξαγωγή της δίκης. Ο ίδιος, πλέον, αναμένεται να ασκήσει έφεση εναντίον της απόφασης του δικαστηρίου. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η διεξαγωγή δίκης για περισσότερους από δέκα ανταποκριτές και στελέχη της «Τσουμχουριέτ» σε σχέση με ξεχωριστή υπόθεση. Σε αυτήν, οι εισαγγελείς αναφέρουν ότι η εφημερίδα βρίσκεται υπό τον έλεγχο των υποστηρικτών του Γκιουλέν και αποτελεί μέσο στόχευσης του Ερντογάν και κάλυψης των πράξεων μαχητικών ομάδων. Οι εισαγγελείς έχουν το περιθώριο να επιβάλουν φυλάκιση, ακόμα και 43 χρόνων, στο προσωπικό της εφημερίδας, με την κατηγορία ότι στοχοποιεί τον Ερντογάν «με ασύμμετρες πολεμικές μεθόδους», κάτι το οποίο επισήμως διαψεύδεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή