Ο «επικίνδυνος ισλαμιστής» και τα λάθη των βαυαρικών αρχών

Ο «επικίνδυνος ισλαμιστής» και τα λάθη των βαυαρικών αρχών

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Entschuldigung, das war ein Fehler» – «συγγνώμη, λάθος». Αυτό φέρεται να είπαν στους Ελληνες ομολόγους τους Γερμανοί αξιωματούχοι αναφορικά με την υπόθεση του 35χρονου υπόπτου για ισλαμική τρομοκρατία Χουσεΐν Ζ.

Η ιστορία δημοσιοποιήθηκε στον Τύπο της Γερμανίας την περασμένη Πέμπτη και στα εικοσιτετράωρα που ακολούθησαν, υπήρξαν έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας των δύο χωρών. Οπως μάλιστα αποκάλυψε χθες στην «Κ» αρμόδιος κυβερνητικός αξιωματούχος, στελέχη της γερμανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας έδωσαν εξηγήσεις για τους χειρισμούς τους στην υπόθεση και απέδωσαν το συμβάν σε λάθη των τοπικών υπηρεσιών της Βαυαρίας.

Το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, οι γερμανικές εφημερίδες Die Welt και Suddeutsche Zeitung δημοσιοποίησαν στην ηλεκτρονική τους έκδοση ρεπορτάζ με θέμα τη μετακίνηση από τη Γερμανία στην Ελλάδα και εν συνεχεία στην Τουρκία ενός 35χρονου Σύρου, που θεωρείται «επικίνδυνος ισλαμιστής» και βρισκόταν υπό καθεστώς ηλεκτρονικής επιτήρησης. Σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, ο 35χρονος βρισκόταν από το 2015 στη Βαυαρία και στις αρχές Οκτωβρίου συνελήφθη από αστυνομικούς της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Γερμανίας ως ύποπτος για τζιχάντ. Είχαν προηγηθεί συμπλοκές με ομοεθνείς του σε κέντρο υποδοχής προσφύγων της Βαυαρίας και συγκεχυμένες πληροφορίες πως πριν από την άφιξή του στη Γερμανία είχε ανάμειξη σε δολοφονίες που διέπρατταν ισλαμιστές τρομοκράτες στη Συρία. Κατά τη σύλληψή του δεν προέκυψαν ισχυρά ενοχοποιητικά στοιχεία εις βάρος του και αφέθηκε ελεύθερος με ηλεκτρονική συσκευή παρακολούθησης («βραχιολάκι»).

Την 11η Οκτωβρίου κατάφερε να φύγει από τη Γερμανία με προορισμό την Τουρκία και ενδιάμεσο σταθμό την Αθήνα. Οπως επισημαίνεται στον γερμανικό Τύπο και επιβεβαιώνουν οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας, το «βραχιολάκι» του εξέπεμψε τελευταία φορά σήμα από την Αθήνα και έκτοτε σίγησε. «Ο Χουσεΐν Ζ. είχε αφεθεί ελεύθερος από την αστυνομία της Βαυαρίας στις 4 Οκτωβρίου και πριν πάει στο αεροδρόμιο του Αμβούργου έλαβε έγκριση να ταξιδέψει προκειμένου –όπως ισχυρίστηκε– να επισκεφθεί τον άρρωστο γιο του στην Τουρκία», αναφέρει στο δημοσίευμά της η SZ. Οι Ελληνες αξιωματούχοι αιφνιδιάστηκαν καθώς πληροφορήθηκαν το περιστατικό από τον γερμανικό Τύπο και όχι μέσω των υφιστάμενων διαύλων επικοινωνίας των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών.

Αστυνομικές πηγές που ερωτήθηκαν σχετικά επιβεβαίωσαν στην «Κ» την πληροφορία που δημοσιεύθηκε στον Τύπο της Γερμανίας. Επιπροσθέτως, διευκρίνισαν ότι η άδεια στον 35χρονο είχε 20ήμερη διάρκεια, καθώς και ότι πέντε ημέρες μετά το ταξίδι του στην Τουρκία, ο ύποπτος επέστρεψε όπως όφειλε στη Γερμανία. Τα εικοσιτετράωρα που ακολούθησαν, ωστόσο, προέκυψαν νέα δεδομένα. Ποια είναι αυτά; Ο 35χρονος «επικίνδυνος ισλαμιστής» έφυγε από το Αμβούργο με προορισμό την Αθήνα την 11η Οκτωβρίου. Κατά την άφιξή του στο «Ελ. Βενιζέλος» το «βραχιολάκι» εξέπεμψε για τελευταία φορά σήμα καθώς έκτοτε η αστυνομία της Βαυαρίας το απενεργοποίησε με το αιτιολογικό ότι η παρακολούθηση εκτός συνόρων απαγορεύεται. Οι ελληνικές αρχές ειδοποιήθηκαν σχετικά με το συμβάν δύο εικοσιτετράωρα αργότερα, τη 13η Οκτωβρίου, και ενώ τα ίχνη του Σύρου είχαν ήδη χαθεί. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως βρίσκεται στην Τουρκία. Σε επαφές που είχαν με Ελληνες αξιωματούχους, τα στελέχη των γερμανικών υπηρεσιών απέδωσαν τη δυσλειτουργία σε λάθη της αστυνομίας της Βαυαρίας. Γίνονται ενέργειες ώστε σε περίπτωση που ο 35χρονος αποπειραθεί να επιστρέψει στην Ελλάδα να εντοπιστεί και να συλληφθεί. «Η Βαυαρία κατάφερε να απαλλαγεί επιτυχώς από έναν ισλαμιστή», αναφέρεται στο δημοσίευμα της SZ, εκδοχή που φέρεται να υιοθετείται από κυβερνητικούς αξιωματούχους στην Ελλάδα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή