Ποιοι θα πληρώσουν πρόσθετους φόρους 1 δισ.

Ποιοι θα πληρώσουν πρόσθετους φόρους 1 δισ.

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόσθετους φόρους ύψους 1 δισ. ευρώ περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2018, τη στιγμή που κατά το τρέχον έτος καταγράφεται «τρύπα» στα έσοδα ύψους 2,95 δισ. ευρώ. Οπως προκύπτει από την εισηγητική έκθεση, οι φόροι κατανέμονται σχεδόν ισόποσα σε άμεσους και έμμεσους φόρους. Συγκεκριμένα, ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων θα είναι αυξημένος κατά 456 εκατ. ευρώ έναντι του 2017, εξαιτίας της φορολόγησης της βραχυπρόθεσμης μίσθωσης ακινήτων, της κατάργησης της έκπτωσης στις ιατρικές δαπάνες, της κατάργησης της έκπτωσης 1,5% στην παρακράτηση φόρου, της μείωσης του επιδόματος θέρμανσης και της κατάργησης του 25% του αφορολογήτου σε βουλευτές και δικαστικούς λειτουργούς. Αυξημένοι θα είναι και οι έμμεσοι φόροι κυρίως λόγω της κατάργησης του ειδικού καθεστώτος (μειωμένοι συντελεστές κατά 30%) ΦΠΑ σε 32 νησιά του Αιγαίου. Ειδικότερα, οι νέοι φόροι του 2018 θα προέλθουν από:  

1. Τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Περισσότεροι από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι με ετήσιες αποδοχές από μισθό ή σύνταξη άνω των 9.000 ευρώ τον χρόνο θα διαπιστώσουν μείωση στις μηνιαίες αποδοχές τους από τον Ιανουάριο. Η μείωση θα προκύψει από την κατάργηση της έκπτωσης του 1,5% που γίνεται στη μηνιαία παρακράτηση φόρου.

2. Την κατάργηση της έκπτωσης στα ιατρικά έξοδα. Από το νέος έτος πάνω από 2 εκατ. φορολογούμενοι θα χάσουν την έκπτωση από τα ιατρικά έξοδα με στόχο την εξοικονόμηση 121 εκατ. ευρώ. Οι ιατρικές αποδείξεις ισχύουν μόνο για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες.

3. Την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ σε 32 νησιά. Το ειδικό καθεστώς της έκπτωσης 30% του ΦΠΑ θα αποτελεί παρελθόν στο τέλος του έτους, αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές να παρατείνει τη διάρκειά του για ακόμη έναν χρόνο και φυσικά να βρει περίπου 70 εκατ. ευρώ για να καλύψει τη δημοσιονομική «τρύπα» που θα ανοίξει. Η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος σημαίνει αύξηση του κανονικού συντελεστή από το 17% στο 24% και του χαμηλού από το 9% στο 13%. Στα νησιά που θα υποστούν την αύξηση των φορολογικών συντελεστών συμπεριλαμβάνονται η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Λήμνος, η Κως, η Κάλυμνος κ.ά.

4. Τη μείωση του επιδόματος θέρμανσης. Το επίδομα θα περιοριστεί κατά 50%, κάτι που σημαίνει ότι είτε τα εισοδηματικά κριτήρια θα γίνουν αυστηρότερα είτε ότι το ποσό του επιδόματος ανά λίτρο θα περιοριστεί. Η πρώτη δόση του μειωμένου επιδόματος θα χορηγηθεί τον Ιανουάριο του 2018.

5. Τη φορολόγηση των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων. Με συντελεστές έως και 45% θα φορολογηθούν όσοι αποκτούν εισοδήματα από την ενοικίαση ακινήτων μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας τύπου Airbnb.

6. Τους πωλητές ακινήτων. Με φόρο υπεραξίας 15% απειλούνται όσοι σχεδιάζουν να πωλήσουν ακίνητα, εάν το οικονομικό επιτελείο δεν καταφέρει να εξασφαλίσει ακόμη μία παράταση στην εφαρμογή του μέτρου.

7. Το ειδικό τέλος διαμονής. Από την 1η Ιανουαρίου 2018 επιβάλλεται φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα. Ο φόρος διαμονής ανέρχεται σε:

• 0,5 ευρώ  ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 1-2 αστέρων.  

• 1,5 ευρώ για 3 αστέρων.

• 3 ευρώ για 4 αστέρων.

• 4 ευρώ για 5 αστέρων.

• 0,50 ευρώ για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή