Απώλεια εξαμήνου στις οδοντιατρικές σχολές ΕΚΠΑ, ΑΠΘ

Απώλεια εξαμήνου στις οδοντιατρικές σχολές ΕΚΠΑ, ΑΠΘ

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με απώλεια του χειμερινού εξαμήνου κινδυνεύουν οι φοιτητές των οδοντιατρικών σχολών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς έως τώρα δεν έχουν πραγματοποιηθεί μαθήματα στις δύο σχολές λόγω της απεργίας των διδασκόντων από τον Σεπτέμβριο. Μάλιστα, για το θέμα υπήρξε εισαγγελική παρέμβαση προς τους διδάσκοντες, οι οποίοι εκτός από τα μαθήματα παρέχουν οδοντιατρικές υπηρεσίες σε χαμηλές τιμές.

Ειδικότερα, οι διδάσκοντες στις οδοντιατρικές διαμαρτύρονται διότι με βάση τον τελευταίο νόμο 4485/2017 οφείλουν να καταβάλουν στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Ερευνας του ΑΕΙ τους ένα ποσό (7%) από τον τζίρο που έχουν από το ιδιωτικό οδοντιατρείο τους. Ωστόσο, η σχετική υποχρέωση έχει νομοθετηθεί από το 1997 και έκτοτε εκκρεμούσαν δικαστικές αποφάσεις εναντίον του νόμου, και τα ποσά δεν έχουν καταβληθεί. Ετσι, όπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο πρόεδρος της Οδοντιατρικής Αθηνών Κώστας Κοζυράκης, συσσωρεύθηκαν οφειλές από παρελθόντα έτη που ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των διδασκόντων σε ΕΚΠΑ και ΑΠΘ ξεκίνησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου και συνεχίζονται. Ενδεικτικά, στο ΕΚΠΑ ο σύλλογος έχει προγραμματίσει να συνεδριάσει εκ νέου στις 30 Νοεμβρίου. Με βάση τον νόμο, για να πραγματοποιηθεί κανονικά ένα εξάμηνο πρέπει να γίνουν τουλάχιστον για 13 εβδομάδες μαθήματα. Για τον λόγο αυτό, χθες, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου έκανε έκκληση στους διδάσκοντες να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους. Με τα αριθμητικά δεδομένα, το χειμερινό εξάμηνο έχει απολεστεί, ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Κοζυράκη θα ληφθεί μέριμνα (μαθήματα κάποιες ημέρες κατά τα εορταστικά δεκαπενθήμερα Χριστουγέννων και Πάσχα, και τον Ιούλιο) ώστε να αναπληρωθεί ο χαμένος χρόνος. Οπως λέει ο ίδιος, και το 2013 –χρονιά μεγάλων κινητοποιήσεων στο ΕΚΠΑ– τα μαθήματα ξεκίνησαν στις 15/12, χωρίς να χαθεί το εξάμηνο.

Για το λουκέτο στις Οδοντιατρικές ΕΚΠΑ και ΑΠΘ υπήρξε εισαγγελική παρέμβαση προς τους δύο συλλόγους, η οποία προκλήθηκε ύστερα από διαμαρτυρίες. Ενδεικτικά, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στελέχη της Οδοντιατρικής Αθηνών εκλήθησαν από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και τους έγιναν υποδείξεις τόσο για την τυχόν απώλεια των μαθημάτων όσο και για τη σαφή υποχρέωση της σχολής για κάλυψη των αναγκών των ασθενών. Υπολογίζεται ότι η σχολή κάθε χρόνο δέχεται συνολικά 13.000 ασθενείς, από τους οποίους οι 7.500 είναι καινούργιοι, παρέχοντας οδοντιατρικές υπηρεσίες σε χαμηλές τιμές.

Το αίτημα των καθηγητών Οδοντιατρικής είναι οι οφειλές τους να ρυθμιστούν με περαίωση «για λόγους ισονομίας και ισότητας σε σχέση με τις εταιρείες για τις οποίες έχει ήδη θεσμοθετηθεί». Σύμφωνα με τον κ. Κοζυράκη, σχετική ρύθμιση έχει συνταχθεί προς ψήφιση, αλλά δύο φορές αποσύρθηκε (τον Ιανουάριο και τον Μάιο) τελευταία στιγμή.

Πάντως, οι διδάσκοντες επικρίνονται διότι για οικονομικά τους αιτήματα θέτουν σε κίνδυνο τα μαθήματα και το κλινικό έργο στις σχολές τους. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», δεν μετέχουν όλοι οι διδάσκοντες στην απεργία. Στην Οδοντιατρική Αθηνών η μέγιστη συμμετοχή (από 25/9 έως 2/10) ήταν 65 άτομα σε σύνολο 90 διδασκόντων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή