Τρεις νέοι μνηστήρες για την αγορά του 33% της Forthnet

Τρεις νέοι μνηστήρες για την αγορά του 33% της Forthnet

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στις τηλεπικοινωνίες. Καθώς η διαδικασία συγκέντρωσης της αγοράς οδεύει προς το τέλος της, διευρύνονται οι ενδιαφερόμενοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον για την αγορά του 33% της Forthnet δείχνουν και η κινεζική PCCW, αλλά και οι επενδυτικές εταιρείες Virtus και Αpollo Global Management (Αpollo GM).

H PCCW έχει εκφράσει ενδιαφέρον για τη Cyta Hellas, αλλά φαίνεται να ενδιαφέρεται και για την υπόθεση της Forthnet. Είναι άγνωστο, όμως, αν η κινεζική εταιρεία ενδιαφέρεται αμέσως ή εμμέσως, δηλαδή μέσω τρίτου, για την ελληνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών. Πάντως, οι συζητήσεις έχουν ανάψει μεταξύ των ενδιαφερομένων πλευρών και στην κουβέντα φέρεται να έχουν μπει και τα funds της Virtus και της Apollo. H Virtus έγινε γνωστή από την υπόθεση της AVIS. Η πρώτη, παρά το γεγονός ότι πλειοδότησε για την AVIS Hellas, έδειξε τα «δόντια» της προσφέροντας 320 εκατ. ευρώ, αλλά έχασε την εταιρεία μόνον χάρις στα ειδικά δικαιώματα που διέθετε ο αμερικανικός όμιλος AVIS από τις αρχικές συμβάσεις. Η Virtus, ωστόσο, έδειξε να μπορεί να συνενώσει πολλές επιχειρηματικές δυνάμεις της χώρας για ένα συγκεκριμένο σκοπό.

Από την άλλη πλευρά, η Apollo, αν και «γυροφέρνει» πολύ τη χώρα μας, πολύ λίγες φορές έχει επενδύσει. Η εταιρεία αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη επενδυτική των ΗΠΑ με διαχειριζόμενα κεφάλαια άνω των 200 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, παρά τη διακηρυγμένη από το 2014 πρόθεση του επικεφαλής της Αντρες Ρούμπιο να επενδύσει στη χώρα μας, δεν το έχει πράξει. Την τελευταία φορά που εμφανίστηκε ως ενδιαφερόμενη ήταν στην πώληση της Eurolife. Ωστόσο, η εταιρεία δεν προχώρησε στην υποβολή δεσμευτικού ενδιαφέροντος.

Η PCCW από την άλλη πλευρά, θεωρείται απίθανο να ενδιαφέρεται είτε για τη Cyta Hellas, είτε για τη Forthnet, είτε και για τις δύο μαζί. Η εταιρεία φημολογείται ότι ενδιαφέρεται για κάτι πολύ μεγαλύτερο και σίγουρα όχι για μια αποκλειστική δραστηριότητα στην αγορά της σταθερής τηλεφωνίας, όπου δραστηριοποιούνται οι δύο επιχειρήσεις. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η PCCW, εκτός από το Χονγκ Κονγκ, δεν έχει πουθενά αλλού στον κόσμο δραστηριότητες λιανικής στις τηλεπικοινωνίες. Αντίθετα, δραστηριοποιείται στις διεθνείς αγορές ως carrier, δηλαδή ως εταιρεία διαχείρισης καλωδιακών συστημάτων που μεταφέρουν την κίνηση άλλων τηλεπικοινωνιακών παρόχων ανά τον κόσμο.

Η συγκέντρωση των τηλεπικοινωνιακών παρόχων στην Ελλάδα θεωρείται αναπόφευκτη. Είτε συναινετικά είτε θα το επιβάλει η ίδια η αγορά, η συγκέντρωση θα επέλθει. Το ζητούμενο είναι ποιος θα χρεωθεί τις περισσότερες από τις υπέρογκες ζημίες που έχουν πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα οι πάροχοι Forthnet και Cyta. Σημειώνεται ότι στις δύο επιχειρήσεις έχουν τοποθετηθεί είτε από τους μετόχους είτε απο τις πιστώτριες τράπεζες, περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται, επίσης, ότι οι μέτοχοι της Forthnet και οι πιστώτριες τράπεζες φαίνεται να έχασαν μια χρυσή ευκαιρία το 2014 όταν τότε τους είχαν προσφερθεί περίπου 500 εκατ. ευρώ από τις εταιρείες Vodafone και Wind. Οι διαπραγματεύσεις ωστόσο αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες, κυρίως με άξονα το ενδιαφέρον που έχουν εκφράσει οι εταιρείες Vodafone και Wind.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή