Στα 40 δισ. ευρώ «ανέβηκε» το Λονδίνο, ζητώντας από Ε.Ε. μεταβατική συμφωνία

Στα 40 δισ. ευρώ «ανέβηκε» το Λονδίνο, ζητώντας από Ε.Ε. μεταβατική συμφωνία

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην προσπάθειά της να αμβλύνει τις διαφορές της με την Ε.Ε., η Τερέζα Μέι φαίνεται ότι εξασφάλισε τη στήριξη τoυ υπoυργικού συμβουλίου για την αύξηση του κόστους διαζυγίου από την Ε.Ε., με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο για 40 δισ. ευρώ, έναντι 20 δισ. που ήταν η αρχική προσφορά. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η ηλεκτρονική εφημερίδα The Independent, η πρωθυπουργός και το υπουργικό συμβούλιο, που είναι υπεύθυνο για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το Brexit, συμφώνησαν ότι το επιπλέον ποσό θα πρέπει να διασφαλίζει μια αποδεκτή μεταβατική συμφωνία και μια καλή εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε. Ο Τζέιμς Σλακ, εκπρόσωπος της κ. Μέι, επισήμανε ότι «κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση και αυτό που έχει στην παρούσα φάση σημασία είναι να κάνουν η Βρετανία και η Ε.Ε. ένα βήμα μαζί προς τα εμπρός», υπονοώντας ότι η νέα, καλύτερη προσφορά της Βρετανίας θα πρέπει να συνοδευθεί και από αντίστοιχες δεσμεύσεις της Ε.Ε. για τη μελλοντική συμφωνία ελευθέρου εμπορίου.

Σημειώνεται ότι το βράδυ της Δευτέρας τα μέλη του βρετανικού υπουργικού συμβουλίου τάχθηκαν υπέρ της αποπληρωμής των οικονομικών υποχρεώσεων της Βρετανίας στην Ε.Ε., χωρίς ωστόσο να προσδιορίζουν επακριβώς το κόστος του τελικού λογαριασμού. Παρότι ορισμένοι το τοποθετούν σε 40 δισ. ευρώ, κυβερνητική πηγή που επικαλείται η εφημερίδα The Guardian τονίζει ότι «η πάγια στάση μας είναι ότι τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να υπάρξει συνολική συμφωνία κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.». Ας σημειωθεί ότι η στάση πολλών μελών του συμβουλίου είναι διφορούμενη, καθώς μεγάλο μέρος τασσόταν ανέκαθεν υπέρ της παραμονής της χώρας εντός της Ε.Ε., ενώ οι υπόλοιποι, προεξάρχοντος του Μπόρις Τζόνσον, επιθυμούσε διακαώς την απόσχισή της.

Εντούτοις, παρά την έλλειψη επαρκών στοιχείων σχετικά με το κόστος του διαζυγίου, η κ. Μέι θα συναντηθεί την Παρασκευή με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για να ασχοληθούν με την επίλυση των θεμάτων που σχετίζονται με το διαζύγιο Βρετανίας – Ε.Ε. Η Ε.Ε. διά στόματος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει καλέσει τη Βρετανία να καταβάλει 60 δισ. ευρώ στην Ε.Ε., προκειμένου να καλύψει τις τρέχουσες αλλά και τις μελλοντικές οικονομικές υποχρεώσεις της, εν αντιθέσει με την κ. Μέι, η οποία σε ομιλία της τον Σεπτέμβριο ανέφερε ότι η Βρετανία είναι πρόθυμη να καταβάλει στην Ε.Ε. 20 δισ. ευρώ κατά τη μεταβατική περίοδο. Το «πάγωμα», όμως, των διαπραγματεύσεων έχει εντείνει την ανησυχία των τραπεζών, οι οποίες φαίνεται να μην έχουν την υπομονή να περιμένουν την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών. Σύμφωνα με το Bloomberg, μεγάλες τράπεζες καταρτίζουν σχέδια μεταφοράς τους σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις από τις αρχές του 2017, ώστε να διασφαλίσουν την πρόσβασή τους στην ενιαία αγορά.

Εν τω μεταξύ, ενώ ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ προετοιμάζει το έδαφος για τη σημερινή παρουσίαση του νέου προϋπολογισμού της Βρετανίας, το κόστος καθαρού δανεισμού την περίοδο 2017-2018 αναμένεται να κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα έναντι των αρχικών προβλέψεων.

Οι αναλυτές προέβλεψαν τον περασμένο Μάρτιο ότι ο καθαρός δανεισμός θα διαμορφωνόταν περίπου σε 58 δισ. στερλίνες. Εντούτοις, παρότι ο κ. Χάμοντ δέχεται εσωκομματικές πιέσεις για να χαλαρώσει την αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, ο ίδιος εκτιμά ότι δεν διαθέτει πολλά περιθώρια κινήσεων, λόγω της επιμονής της κυβέρνησης να μειώσει το διαρθρωτικό έλλειμμα κάτω από το 2% έως το 2020-2021 και ως εκ τούτου να ελαχιστοποιήσει έως τα μέσα του 2020 το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή