Ερπετά, τα νέα κατοικίδια

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τον φορητό μου ηλεκτρονικό υπολογιστή που είχα πάνω στον καναπέ μου, έψαξα τη φράση «αγοράστε σαύρες διαδικτυακά» και πάτησα τον πρώτο σύνδεσμο. Ετσι κατάφερα να αγοράσω πολλά ερπετά. Συμφώνησα ότι γνωρίζω τη σχετική νομοθεσία, ότι καταλάβαινα τις εξαιρέσεις για τα μωρά χελώνες (ακόμα δεν τις γνωρίζω) και ότι δεν θα κατηγορούσα την εταιρεία. Το μόνο που είχα να κάνω ήταν να βάλω τον αριθμό της πιστωτικής μου κάρτας και τα νέα κατοικίδιά μου θα έρχονταν στην πόρτα μου. Μόνο αυθορμήτως θα μπορούσα να αγοράσω ένα ερπετό ή -ακόμα και εκατοντάδες- χωρίς να καταλάβω σε τι ακριβώς μπλέκω, ένα γεγονός που προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς που ενδιαφέρονται για την καλή ποιότητα ζωής των ζώων. Κι αυτό είναι μόνο ένα μέρος της αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει σχετικά με το κατά πόσον θα πρέπει να έχουμε ερπετά ή αμφίβια ως κατοικίδια. Αρχικά τα πράγματα φαίνονται απλά. Αν μπορείς να κάνεις ένα ζώο ευτυχισμένο με καλή διατροφή και σπίτι, τότε δεν πρέπει να έχει σημασία αν είναι σκύλος, σαύρα ή γάτα. Αλλά οι απαιτήσεις κάθε ζώου διαφέρουν. Για τα ερπετά υπάρχουν ιδιαίτερες ανησυχίες για την ευζωία τους, την οικολογική βιωσιμότητα αλλά και την ανθρώπινη υγεία. Αυτά τα θέματα εξετάζονται επί μακρόν στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης Veterinary Record. Μια βιομηχανία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων έχει δημιουργηθεί γύρω από τη φροντίδα τέτοιων ζώων και πολλοί κτηνίατροι εξειδικεύονται στα εξωτικά ζώα και ερπετά.

Τα φίδια είναι δημοφιλή κατοικίδια διότι είναι ήσυχα, δεν μυρίζουν και είναι συμβατά με τον σύγχρονο τρόπο ζωής παρατηρεί ο Γκόρντον Μπούργχαρτ, ερπετολόγος, ο οποίος ειδικεύεται στη συμπεριφορά τους, στο πανεπιστήμιο του Τενεσί.

Η φροντίδα αυτών των ζώων φαίνεται να ευχαριστεί τους ανθρώπους τους, ενώ ταυτόχρονα είναι σημαντική για την έρευνα και μπορεί να βοηθάει στη διατήρηση των ειδών, που, προηγούμενα, λόγω εσφαλμένων πεποιθήσεων, θανατώνονταν άνευ λόγου.

Αν και υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την επίδραση των ερπετών στην ανθρώπινη υγεία και ιδιαίτερα σε σπίτια με μικρά παιδιά ή με ανοσοκατεσταλμένα άτομα, το πιο ενδιαφέρον είναι η επίδραση της κατοχής τέτοιων ζώων όσον αφορά την ευζωία των ίδιων των ζώων αλλά και την οικολογική καταστροφή όπως σημειώνει ο Φρανκς Πάσμανς κτηνίατρος στο πανεπιστήμιο της Γάνδης. Μέχρι να καταλήξουν στο σαλόνι σας τα ερπετά και τα αμφίβια πρέπει πρώτα να επιβιώσουν από αυθαίρετες μεθόδους σύλληψης ή αναπαραγωγής, στέγασης και μεταφοράς. Επίσης, η μεγάλη ζήτηση από τους συλλέκτες για σπάνια ζώα σημαίνει ότι κάποιοι έμποροι αναζητούν είδη που είναι νέα, υπό εξαφάνιση ή δεν έχουν ενταχθεί σε κατηγορίες και ζουν ελεύθερα στη φύση, μια πρακτική που είναι τόσο προβληματική ώστε οι επιστήμονες δεν αποκαλύπτουν τα μέρη όπου μελετούν τα άγρια ζώα από τον φόβο της λαθροθηρίας.

Ακόμα και όταν φτάσουν στο σπίτι σας τα ζώα αυτά έχουν τις δικές τους ανάγκες θερμοκρασίας και υγρασίας, όπως εξάλλου και κάποιες ψυχολογικές και κοινωνικές απαιτήσεις. Αν τις ακολουθήσετε, τότε πρέπει να συμφιλιωθείτε με το γεγονός ότι το ζώο σας θα μεγαλώσει και θα ζήσει μερικές δεκαετίες. Αν όχι, τότε θα πεθάνει μέσα στον πρώτο χρόνο, όπως συμβαίνει με το 75% των αμφιβίων και των ερπετών που καταλήγουν στα σπίτια ως κατοικίδια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή