«Παγώνει» ο μετασχηματισμός της Ευρωζώνης

«Παγώνει» ο μετασχηματισμός της Ευρωζώνης

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία σημαίνει πως θα «παγώσουν» τα φιλόδοξα σχέδια για μετασχηματισμό της Ευρωζώνης, υποστηρίζουν αξιωματούχοι της.

Οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν το βράδυ της περασμένης Κυριακής όταν το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) αποχώρησε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων έπειτα από εβδομάδες προκαταρκτικών συνομιλιών, βυθίζοντας τη σημαντικότερη οικονομία της Ευρωζώνης στην πολιτική αβεβαιότητα και ενισχύοντας τις πιθανότητες για διενέργεια νέων εκλογών. Οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης σκόπευαν να καθορίσουν, στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, την κατεύθυνση που θα ακολουθούσαν, ώστε να ενισχύσουν την ενοποίηση της Ευρωζώνης, με την άποψη της Γερμανίας να έχει βαρύνουσα σημασία. «Οσο η Γερμανία δεν έχει σαφή θέση, δεν θα συναινέσει εξ ορισμού σε οτιδήποτε. Συνεπώς, το πιθανότερο είναι να καθυστερήσουμε», είπε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης που εμπλέκεται στις συζητήσεις για την ενοποίηση. Υποτίθεται πως η Σύνοδος Κορυφής του Δεκεμβρίου θα αποτελούσε την αρχή διαπραγματεύσεων που θα οδηγούσαν στη λήψη αποφάσεων τον Ιούνιο του 2018, με κύριο αντικείμενο κατά πόσον θα έπρεπε να αποκτήσει η Ευρωζώνη κοινό προϋπολογισμό, υπουργό Οικονομικών και ξεχωριστό Σώμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η προσπάθεια για εμβάθυνση της ενοποίησης της Ευρωζώνης, την οποία προωθεί ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, περιλαμβάνει επίσης τον μετασχηματισμό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), δηλαδή του κοινού ταμείου οικονομικής διάσωσης της Ευρωζώνης, σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και τη δημιουργία μηχανισμού για την χρεοκοπία κρατών-μελών.

Ορισμένοι αξιωματούχοι υποστήριξαν πως η πιθανή καθυστέρηση στην έναρξη των συνομιλιών για την ενοποίηση της Ευρωζώνης δεν αποτελεί μεγάλο ζήτημα, διότι οι συνομιλίες αφορούν τη μελλοντική αρχιτεκτονική της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ). «Δεν υπάρχει λόγος που να καθιστά ιδιαίτερα επείγουσα τη λήψη νέων αποφάσεων, οπότε δεν πιστεύω πως αποτελεί αυτό πραγματικό πρόβλημα», λέει τρίτος αξιωματούχος της Ευρωζώνης. «Η προθεσμία του Ιουνίου μπορεί πάντοτε να μετακινηθεί, αν χρειαστεί», πρόσθεσε.

Ωστόσο, άλλοι αξιωματούχοι επισήμαναν πως το αρχικό χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων είχε οριστεί με τέτοιο τρόπο ώστε τα κράτη-μέλη να εκμεταλλευθούν το «παράθυρο ευκαιρίας» του 2018, δηλαδή μια χρονική περίοδο κατά την οποία δεν υπάρχει εκλογική αναμέτρηση σε κράτος- μέλος πλην της Ιταλίας, ή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αν υπάρξει καθυστέρηση στην έναρξη των διαπραγματεύσεων, η λήψη αποφάσεων επί σημαντικών ζητημάτων, ορισμένα εκ των οποίων είναι ευαίσθητα από πολιτικής απόψεως, θα μετατεθεί χρονικά προς το 2019, χρονιά εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για τον σχηματισμό της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής και για την επιλογή νέου διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ορισμένοι αξιωματούχοι λένε τώρα πως εξετάζεται η αναβολή της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης τον Δεκέμβριο. Αν, όμως, γίνει κανονικά η Σύνοδος, τότε είναι πιθανό η εντολή που θα δώσουν τα κράτη-μέλη στην Κομισιόν, ώστε να παρουσιάσει προτάσεις για την περαιτέρω ενοποίηση της Ευρωζώνης, να είναι πιο περιορισμένη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή