Τέσσερις δεκαετίες με το «αφεντικό» Μπρους Σπρίνγκστιν

Τέσσερις δεκαετίες με το «αφεντικό» Μπρους Σπρίνγκστιν

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα μέσα της δεκαετίας του ’60, ο ανερχόμενος φωτογράφος Φρανκ Στεφάνκο γνώρισε μια νεαρή, άσημη μουσικό, που ήταν συμφοιτήτριά του στο Glassboro College του Νιου Τζέρσεϊ. Πριν ο Ρόμπερτ Μέιπλθορπ την ερωτευτεί και απαθανατίσει σε μια σειρά εικονικών πορτρέτων, πριν το κοινό τη λατρέψει για τη φωνή και το ανεπιτήδευτο στυλ της, ο Στεφάνκο είχε διακρίνει στο πρόσωπο της Πάτι Σμιθ τις ιδιότητες που επιζητεί ένας καλλιτέχνης από τη μούσα του. Η φιλία τους έμελλε να σφραγίσει την καριέρα του, αφού η Σμιθ τον σύστησε στον άνθρωπο που θα «ακολουθούσε» για τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες: τον Μπρους Σπρίνγκστιν. Εντυπωσιασμένος από τη δουλειά του Στεφάνκο, ο διάσημος μουσικός τον αναζήτησε όταν ήρθε η ώρα να επιλέξει εξώφυλλο για το άλμπουμ του «Darkness on the Edge of Town» (1978), με το οποίο επέστρεφε στο προσκήνιο ύστερα από πολύμηνη απουσία.

Σύντομα, οι δυο τους περιφέρονταν στους δρόμους του Νιου Τζέρσεϊ αναζητώντας το τέλειο φόντο, αν και η λήψη που τελικά αποτέλεσε το εξώφυλλο του άλμπουμ είναι τραβηγμένη στην κρεβατοκάμαρα του φωτογράφου. Δύο χρόνια αργότερα, ο Σπρίνγκστιν ανέθεσε στον Στεφάνκο το εξώφυλλο του επόμενου δίσκου του, με τίτλο «River», θέτοντας τα θεμέλια για μια άκρως δημιουργική και ανθεκτική στον χρόνο συνεργασία. «Οι εικόνες ήταν ακατέργαστες… η αμεσότητά τους, η ωμότητά τους ήταν ακριβώς αυτό που ήθελα να έχει η μουσική μου εκείνη την εποχή», θα παραδεχόταν αργότερα ο μουσικός και συνθέτης, που το 2016 χρησιμοποίησε μία από τις φωτογραφίες εκείνης της περιόδου για το εξώφυλλο της αυτοβιογραφίας του.

Το διάστημα που μεσολάβησε, ο Στεφάνκο είχε επισκεφθεί επανειλημμένως τον Σπρίνγκστιν στο σπίτι του, τον είχε συνοδεύσει σε περιοδείες και είχε τραβήξει χιλιάδες φωτογραφίες του, 400 εκ των οποίων έχουν συμπεριληφθεί σε ένα νέο συλλεκτικό λεύκωμα με τίτλο «Βruce Springsteen: Further Up the Road» και πρόλογο από τον ίδιο τον μουσικό. Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα είδος βιογραφίας, αφού στις σελίδες του πολυτελούς τόμου ο «πρωταγωνιστής» διανύει ολόκληρη τη διαδρομή από τον πειραματισμό ώς την καταξίωση – άλλωστε, το «Darkness on the Edge», στο οποίο έδωσε για πρώτη φορά φωνή στους υπαρξιακούς και πολιτικούς προβληματισμούς του, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σταθμούς της καριέρας του. Ορισμένες από τις εικόνες δεν έχουν δημοσιευτεί ποτέ στο παρελθόν, ενώ τα πιο πρόσφατα πορτρέτα της συλλογής τραβήχτηκαν ειδικά για τις ανάγκες της έκδοσης.

To βιβλίο κυκλοφορεί αυτόν τον μήνα από τις εκδόσεις Wall Sounds σε 1978 υπογεγραμμένα αντίτυπα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή