Πίεση στην Ιρλανδία να επιταχύνει την είσπραξη φόρων από την Apple

Πίεση στην Ιρλανδία να επιταχύνει την είσπραξη φόρων από την Apple

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με τις δηλώσεις που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα από τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, Λίο Βαράντκαρ, η χώρα του αναμένεται να σημειώσει πρόοδο στην είσπραξη των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ σε φόρους από την εταιρεία Apple, μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά από την κριτική που ασκήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ιρλανδία, πως κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς.

Τον Αύγουστο του 2016, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάνθηκε πως η Apple είχε εξασφαλίσει άδικα φορολογικά πλεονεκτήματα από την Ιρλανδία και τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε πως θα πήγαινε το Δουβλίνο μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξαιτίας της καθυστέρησης στην είσπραξη των χρημάτων.

Τόσο η Apple, όσο και το Δουβλίνο, επικαλούνται την αρχική νομοθεσία, ισχυριζόμενοι πως η φορολογική μεταχείριση ήταν σύμφωνη με το Ιρλανδικό Δίκαιο και το Δίκαιο της Ένωσης. «Αναγγείλαμε  στους ιθύνοντες της Apple ότι θέλουμε να ανοιχθεί ένας δεσμευμένος λογαριασμός και θέλουμε τα χρήματα να κατατεθούν στον εν λόγω λογαριασμό δίχως περαιτέρω καθυστέρηση», είπε στη Βουλή ο Βαράντκαρ. «Δε θέλουμε η κατάσταση να οδηγηθεί στο σημείο οπού η Ιρλανδική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να πάει την Apple στο δικαστήριο, επειδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει το ίδιο στην Ιρλανδική κυβέρνηση. Νομίζω ότι το μήνυμα έγινε κατανοητό και περιμένω εξελίξεις μέσα στις επόμενες εβδομάδες».

Τον προηγούμενο μήνα, η Επιτροπή είπε πως η διορία για την εφαρμογή της απόφασής της από την Ιρλανδία ήταν στις 3 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους και πως μέχρι την είσπραξη των φόρων, η εταιρεία συνέχιζε να επωφελείται από το συγκεκριμένο παράνομο πλεονέκτημα.

Η Ιρλανδία, αφού χαρακτήρισε την ενέργεια της Επιτροπής να πάει την υπόθεση στο Δικαστήριο «Εντελώς ατυχή», είπε πως βρισκόταν σε συνεχή επαφή με την Επιτροπή και την Apple για πάνω από έναν χρόνο και ήταν πολύ κοντά στο να καταφέρει να δημιουργήσει έναν δεσμευμένο λογαριασμό όπου θα έμπαιναν τα χρήματα.

Ο Υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Πασκάλ Ντονόχοε, δήλωσε επίσης πως εκείνο τον καιρό, εκτός από τις προσπάθειές της για τη δημιουργία του δεσμευμένου λογαριασμού, η κυβέρνηση βρισκόταν σε «ευαίσθητες από εμπορική άποψη» συζητήσεις με την Apple για τους ακριβείς όρους της μεταφοράς χρημάτων.

Πηγή: Reuters Επιμέλεια Κειμένου: Χρήστος Κανελλόπουλος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή