Κατάλευκη και εντυπωσιακή η νέα βιβλιοθήκη του Τιεντζίν στην Κίνα

Κατάλευκη και εντυπωσιακή η νέα βιβλιοθήκη του Τιεντζίν στην Κίνα

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βιβλιοθήκη με το καινοτόμο σχέδιο, καθώς και το σφαιρικό φωτεινό αμφιθέατρο που διαθέτει, προσελκύει χιλιάδες τουρίστες από τον Οκτώβριο που άνοιξε. Έχει έκταση περίπου 34.000 τετραγωνικά μέτρα και βρίσκεται στο πολιτιστικό κέντρο του Μπίνχαι στο Τιέντζιν.

Το «μάτι» και το «βουνό βιβλίων»

Ο προθάλαμος της βιβλιοθήκης είναι σε σχήμα ματιού και έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι «το νέο αστικό σαλόνι» είπε ο Ολλανδός αρχιτέκτονας της εταιρείας MVRDV, ο οποιος σχεδίασε το φιλόδοξο αυτό κτίριο.

«Το μάτι έιναι ορατό και από την εξωτερική αλλά και από την εσωτερική πλευρά της βιβλιοθήκης και ο προθάλαμος έχει χωρητικότητα 110 ανθρώπων», είπε στο CNN εκπρόσωπος της MVRDV. Τα ράφια με βιβλία περιβάλουν σε καμπυλωτό σχέδιο το αμφιθέατρο και ένα βαθμιαία ψηλό «βουνό βιβλίων»  λειτουργεί ως καθίσματα αλλα και μέσον για να ανέβει κανείς στα ράφια με τα βιβλία.

 

Οι κανονισμοί της βιβλιοθήκης προβλέπουν ότι άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών καθώς και γυναίκες με τακούνια ή άτομα που δεν διαθέτουν και πολύ καλή φυσική κατάσταση,  δεν είναι κατάλληλοι να ανέβουν στο «βουνό βιβλίων».   «Θέλουμε να δημιουργήσουμε νέες κατηγορίες έργων για τα κατασκευαστικά μας πρότζεκτ, για παράδειγμα ένα μέρος που εμπνέει και ενθαρρύνει τον κόσμο να έρθει πιο κοντά στο βιβλίο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της MVRDV.

Το αξιοθέατο ήδη είχε γίνει πολύ δημοφιλές από τις πρώτες φωτογραφίες του που δημοσιεύθηκαν στο ινσταγκραμ, με την περιγραφή «η πιο όμορφη βιβλιοθήκη στην Κίνα». Ήδη από την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας της συγκέντρωνε 10.000 επισκέπτες τη μέρα και κάποια Σαββατοκύριακα έχουν καταγραφεί μέχρι και 18.000 επισκέπτες.

Το συγκεκριμένο πρότζεκτ προχώρησε πολύ γρήγορα. Χτίστηκε μόνο μέσα σε τρία χρόνια από την έκδοση του πρώτου αρχιτεκτονικού σχεδίου. Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν ακολουθήθηκε το αρχικό σχέδιο κατασκευής της βιβλιοθήκης: η πρόσβαση δηλαδή στα ψηλότερα ράφια βιβλίων από χώρους που βρίσκονταν πίσω από τον προθάλαμο. Αυτά τα ψηλότερα ράφια τελικά δεν είναι προσβάσιμα και έχουν καλυθφεί με διατριτό αλουμίνιο.

Οι επισκέπτες έχουν κάνει παράπονα για την έλλειψη αληθινών βιβλίων στον χώρο του προθάλαμου, καθώς σε πολλά ράφια βρίσκονται αντίγραφα από τις ράχες βιβλίων. Για τα πραγματικά βιβλία πρέπει να πάνε στους παραδοσιακούς χώρους της βιβλιοθήκης.

Το πολιτιστικό κέντρο του Μπίνχαι

Το νέο πολιτιστικό κέντρο του Μπίνχαι έχει έκταση 900.000 τετραγωνικά μέτρα και είναι το μεγαλύτερο πρότζεκτ που ξεκίνησε η κυβέρνηση του Τιέντζιν  για να αναδείξει τον πολιτιστικό πλούτο της πόλης και να προάγει  τον τουρισμό.

Το πρώτο του τμήμα άνοιξε για το κοινό τον προηγούμενο μήνα, μαζι με τη βιβλιοθήκη.  Τα υπόλοιπα τέσσερα πολιτιστικά κτίρια είναι το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η Μοντέρνα Πόλη, το Μουσείο Βιομηχανικής Ανακάλυψης και το Κέντρο Τεχνών του Μπινχάι. Όλα σχεδιάστηκαν από γνωστά αρχιτεκτονικά ονόματα, όπως τους αρχιτέκτονες Μπερνάρ Τσουμί και Μπίνγκ Θόμ, καθώς και την εταιρεία HH Design.

Το Τιένζιν απέζει περίπου 115 χιλιόμετρα από το Πεκίνο. Οι πόλεις ενώνονται με τρένα, καλύπτονυας αυτή την απόσταση μέσα σε μόλις 35 λεπτά. Έτσι το πολιτιστικό κέντρο του Μπίνχαι γίνεται άμεσα προσβάσιμο για να το θαυμάσει κανείς.

Επιμέλεια: Κατερίνα Σωτηροπούλου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή