ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρνητικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές λόγω Γερμανίας

BLOOMBERG, REUTERS

Το αργό Νέας Υόρκης ενισχύθηκε 2%, σε επίπεδα - ρεκόρ διετίας και πλέον βρίσκεται στα 57,95 δολάρια το βαρέλι.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Καθοδικά κινήθηκαν χθες οι δείκτες στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία, όπως αποδείχθηκε, δεν ευνοήθηκαν από την ευφορία στα υπόλοιπα διεθνή χρηματιστήρια. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με -0,3% και επηρεάστηκε κυρίως από την επίδοση του DAX, ο οποίος έκλεισε -1,2%. Ο STOXX 600 απείχε τουλάχιστον 6% από τα επίπεδα-ρεκόρ του Απριλίου του 2015. Στο Λονδίνο, o FTSE 100 έκλεισε με -0,1% και ο FTSE Eurotop 100 με -0,21%, στο Παρίσι o CAC 40 με -0,25%, στο Μιλάνο ο FTSE MIB με -0,05%. Τις σημαντικότερες απώλειες επωμίστηκαν οι τηλεπικοινωνίες και τα μεγαλύτερα κέρδη οι ενεργειακοί όμιλοι.

Το κλίμα στη Φρανκφούρτη ήταν αρνητικό κυρίως λόγω της μετεκλογικής αδυναμίας των κομμάτων να καταλήξουν σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Συνολικά, οι μετοχές των ευρωπαϊκών ομίλων έχουν επηρεαστεί δυσμενώς από προβλέψεις σχετικά με τις μελλοντικές πωλήσεις τους. Το ευρώ ενισχύθηκε 0,6% προς το δολάριο, στο 1,18 δολ., και αυτό λειτούργησε αρνητικά για τις μετοχές των ευρωπαϊκών ομίλων, δεδομένου ότι έτσι ακριβαίνουν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό. Στην αμερικανική αγορά χθες πριν από το κλείσιμο οι δείκτες παρουσίαζαν περιορισμένες μεταβολές. Οι επενδυτές περίμεναν να τους δοθεί κατεύθυνση από τα πρακτικά της Fed από την τελευταία συνεδρίασή της. Σύμφωνα με αυτά, πολλοί αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας αναμένουν ότι στο άμεσο μέλλον θα αυξηθούν τα επιτόκια.

Συνολικά από τις αρχές της εβδομάδας οι δείκτες των χρηματιστηρίων στη Γουόλ Στριτ και τη Νοτιοανατολική Ασία έχουν αναρριχηθεί σε νέα επίπεδα-ρεκόρ. Χθες, ειδικά ο δείκτης στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ έκλεισε στα υψηλότερα επίπεδα 10ετίας, ενώ ο MSCI, ο οποίος παρακολουθεί τους επιμέρους δείκτες στις αναδυόμενες χώρες, εκτινάχθηκε 0,7% σε ρεκόρ εξαετίας. Ο νέος προϋπολογισμός της Βρετανίας, ο οποίος είχε και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις αγορές στη χθεσινή συνεδρίαση, δεν φάνηκε τελικά να εντυπωσιάζει ιδιαιτέρως τους συναλλασσομένους. Απλώς υπήρξε ένας βραχείας διάρκειας αρνητικός αντίκτυπος στη στερλίνα, λόγω των αναφορών του υπουργού Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ στην εξασθένηση της βρετανικής οικονομίας.

Το αργό Νέας Υόρκης ενισχύθηκε 2% σε επίπεδα-ρεκόρ διετίας και πλέον, στα 57,95 δολάρια το βαρέλι, χάρη στην περιστολή των πετρελαϊκών αποθεμάτων των ΗΠΑ.
 

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ