Επίτιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής ο Πρ. Παυλόπουλος

Επίτιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής ο Πρ. Παυλόπουλος

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επίτιμο καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών αναγορεύθηκε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο κ. Παυλόπουλος, κατά την ομιλία του με θέμα «Η σύγχρονη έννοια της κυριαρχίας στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης», αναφέρθηκε εκτενώς στο πλαίσιο της κλασικής θεωρίας του Συνταγματικού Δικαίου, στο οποίο η κυριαρχία αποτελεί το ένα από τα τρία θεμελιώδη στοιχεία της εξουσίας ως βασικής συνιστώσας του κράτους.

Ο κ. Παυλόπουλος εστίασε σε πολλά σημεία της ομιλίας του στα όσα ισχύουν στην Κύπρο και συγκεκριμένα αναφερόμενος στο άρθρο 4 παρ. 2 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο προβλέπει πως «η εθνική ασφάλεια παραμένει στην ευθύνη κάθε κράτους-μέλους», έκανε ανάλυση των δεδομένων.

Χαρακτηριστική η φράση του πως «Υπό τα δεδομένα αυτά, λοιπόν, περιορισμοί της κυριαρχίας π.χ. της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω της διαιώνισης παραμονής στρατευμάτων κατοχής στην επικράτειά της καθώς και μέσω της συνέχισης ύπαρξης εγγυητριών δυνάμεων –και δη τρίτων σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση-, πλήττουν ευθέως τον πυρήνα του ευρωπαϊκού δικαίου, πρωτογενούς και παραγώγου».

Το βιβλίο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσίασε, επίσης, το βιβλίο του με τίτλο «Η Δημόσια Υπηρεσία». Σε αυτό προσεγγίζεται η έννοια της δημόσιας υπηρεσίας, η αρχή της συνέχειας της λειτουργίας της, η αρχή της ισότητας στη λειτουργία της δημόσιας υπηρεσίας και η σύγχρονη κρίση της. Η μελέτη γίνεται υπό το πρίσμα πως η δημόσια υπηρεσία ήταν και παραμένει βασικό «μέγεθος» του δημόσιου δικαίου, δοθέντος ότι «συνιστά, από πλευράς οργάνωσης και λειτουργίας, βασική μονάδα του κράτους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή