ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναζωπύρωση διαμάχης κυβέρνησης - Στουρνάρα «βλέπει» η Handelsblatt

«Ο ενοχλητικός τραπεζίτης» είναι ο τίτλος χθεσινού δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt για τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Το ενδιαφέρον του ξένου Τύπου προσελκύει πλέον η πολεμική στο πρόσωπο του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα από στελέχη της κυβέρνησης και τον φιλοκυβερνητικό Τύπο.

«Ο ενοχλητικός τραπεζίτης» είναι ο τίτλος χθεσινού δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, με αφορμή τις νέες κατηγορίες εναντίον του κ. Στουρνάρα από κυριακάτικη εφημερίδα προσκείμενη στην κυβέρνηση.

Η Handelsblatt συνδέει τις κατηγορίες εναντίον του Ελληνα κεντρικού τραπεζίτη με τις κατά καιρούς επισημάνσεις του για τα προβλήματα της οικονομικής πολιτικής και τις σχετικές προειδοποιήσεις που συνηθίζει να απευθύνει.

Γράφει συγκεκριμένα η εφημερίδα: «Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είναι ένας άνθρωπος που απευθύνει άβολες προειδοποιήσεις. Δεν υπάρχει σχεδόν καμία δημόσια εμφάνισή του στην οποία να μην επιπλήττει την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα. Ζητεί μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και πιέζει για ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς».

Δύο ημέρες μετά την υποστηρικτική δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ότι ο κ. Στουρνάρας είναι έμπιστο μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ, που έχει δουλέψει σκληρά για το καλό της Ελλάδας, αλλά και του Γερμανού πρέσβη στην Αθήνα Γενς Πλέτνερ ότι υπό την ηγεσία του κ. Στουρνάρα η Τράπεζα της Ελλάδος αντιμετωπίζει τις προκλήσεις με υψηλό επαγγελματισμό, η γερμανική εφημερίδα μιλάει για αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και του κεντρικού τραπεζίτη.

Αναφέρεται στο δημοσίευμα φιλοκυβερνητικής εφημερίδας που του επιρρίπτει παρατυπίες στη δήλωση της θερινής του κατοικίας στη Σύρο, αλλά και προώθηση εσωτερικών εγγράφων της κεντρικής τράπεζας σε μέσα ενημέρωσης.

Οπως σημειώνει το δημοσίευμα, έτσι, «μια παλιά διαμάχη αναζωπυρώνεται. Ο αριστερός λαϊκιστής Τσίπρας βρίσκεται εδώ και καιρό σε αντιπαράθεση με τον κεντρικό τραπεζίτη που ήταν υπουργός Οικονομικών στην προηγούμενη κυβέρνηση».

Η εφημερίδα θυμίζει την περίπτωση της Attica Bank, τον Σεπτέμβριο του 2016, στην οποία οι ελεγκτές της κεντρικής τράπεζας εντόπισαν σοβαρές παρατυπίες, «μεταξύ άλλων, τη χορήγηση δανείου σε έναν επιχειρηματία που πρόσκειται στην κυβέρνηση (σ.σ.: τον κ. Χρ. Καλογρίτσα)», αναφέροντας ότι το περιστατικό εκείνο αποτέλεσε την κορύφωση της μάχης εξουσίας.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ