ΚΟΣΜΟΣ

Βαρίδι για τον Ρέντσι η συμφωνία με τη Λιβύη

REUTERS, A.P.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Ιταλία

Σε σοβαρή απειλή για το κυβερνών κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα στην Ιταλία έχει εξελιχθεί η συμφωνία με τη Λιβύη για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών. Τον Φεβρουάριο, η Ιταλία και η Ευρωπαϊκή Ενωση συμφώνησαν να χρηματοδοτήσουν καταυλισμούς μεταναστών στη Λιβύη, ενώ η Ρώμη ανέλαβε την υποχρέωση να εκπαιδεύσει την ακτοφυλακή της Λιβύης. Ωστόσο, η συμφωνία έχει καταδικαστεί από τον ΟΗΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις για την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Παράλληλα, την αντίδρασή τους εκφράζουν τα δεξιά κόμματα και τα κόμματα διαμαρτυρίας της Ιταλίας, κάτι που θα φρενάρει τις φιλοδοξίες του Δημοκρατικού Κόμματος για κυβερνητικές συνεργασίες, τη στιγμή που πρόσφατη δημοσκόπηση κατέδειξε πως στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου κανένα κόμμα δεν θα συγκεντρώσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Εξάλλου, ξεκίνησε χθες ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου η εκδίκαση της έφεσης που άσκησε ο πρώην πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι εναντίον της Ιταλίας.

Η υπόθεση αφορά στην απαγόρευση διεκδίκησης δημόσιου αξιώματος που επεβλήθη στον Μπερλουσκόνι μετά την καταδίκη του για φορολογική απάτη το 2013. Ο ίδιος επικαλείται πως η στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι έγινε κατά παράβαση θεμελιωδών νομικών εγγυήσεων, μία εκ των οποίων αφορά στην απαγόρευση της αναδρομικής εφαρμογής ποινικού νόμου.

Ωστόσο, η έκδοση της απόφασης του ΕΔΔΑ θα γίνει σε αρκετούς μήνες από τώρα και ίσως ο πρώην πρωθυπουργός να μην προλάβει να κατέβει στις εκλογές.
 

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ