ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Απόσυρση πυραύλων συστήνουν ειδικοί

REUTERS

Στρατιωτικός ακόλουθος του Λευκού Οίκου μεταφέρει τη βαλίτσα με τους κωδικούς εκτόξευσης πυρηνικών όπλων.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Δέκα λεπτά θα έχει στη διάθεσή του ο Αμερικανός πρόεδρος για να αποφασίσει εάν θα διατάξει πυρηνικό χτύπημα αντιποίνων, για να απαντήσει σε ρωσική εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων. Αυτό εξηγεί ο ειδικός του πυρηνικού αφοπλισμού και πρώην αξιωματικός σε βάση πυρηνικών πυραύλων, Μπρους Μπλερ. «Οι ρωσικοί πύραυλοι θα χρειασθούν περίπου 30 λεπτά για να πλήξουν στόχους στις ηπειρωτικές ΗΠΑ. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τους πυραύλους, για να μην τους χάσουμε», λέει ο Μπλερ.

Το δόγμα της άμεσης απάντησης βασίζεται στο γεγονός ότι τα αμερικανικά πυρηνικά σιλό βρίσκονται σε χαρτογραφημένες από τους Ρώσους θέσεις, οι οποίες θα αποτελούν τους πρώτους στόχους ρωσικής επίθεσης εναντίον των ΗΠΑ. Από όλα τα όπλα των ΗΠΑ, οι βαλλιστικοί πύραυλοι δημιουργούν τους μεγαλύτερους κινδύνους πυρηνικού ατυχήματος, σύμφωνα με τους ειδικούς. Για τον λόγο αυτόν, ολοένα και περισσότερα πρώην στελέχη του Πενταγώνου, αλλά και μέλη του Κογκρέσου, ζητούν την απόσυρση των πυραύλων αυτών.

Οι επικριτές

Οι επικριτές του νέου δόγματος υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ, μετά την απόσυρση των διηπειρωτικών πυραύλων, μπορούν να βασίζονται στα δύο άλλα σκέλη της «πυρηνικής τριάδας» των ΗΠΑ: τους πυραύλους στα υποβρύχια και τα βαριά βομβαρδιστικά, εξοπλισμένα με βόμβες υδρογόνου.

Μεταξύ των οπαδών της απόσυρσης των πυραύλων συγκαταλέγεται και ο υπουργός Αμυνας του προέδρου Κλίντον, Ουίλιαμ Πέρι. Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Πέρι κάλεσε τις ΗΠΑ να απαλλαγούν από τους πυραύλους αυτούς καθώς «κανείς άνθρωπος δεν μπορεί να κληθεί να λάβει τέτοια απόφαση σε οκτώ λεπτά».

Παρά τις επικρίσεις, όμως, οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να αποσύρουν τους βαλλιστικούς πυραύλους τους. Ο πρόεδρος Ομπάμα υποστήριξε την ανάγκη διατήρησής τους, όπως έκανε πρόσφατα και ο πρόεδρος Τραμπ. Οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι αποτελούν βασικό άξονα του εκσυγχρονισμού του οπλοστασίου των ΗΠΑ, που θα έχει κόστος 1,25 τρισ. δολάρια για τα επόμενα 30 χρόνια. Οι πύραυλοι εκσυγχρονίζονται και αναβαθμίζονται, ενώ το Πεντάγωνο θα εισαγάγει τη νέα γενιά βαλλιστικών πυραύλων μετά το 2030.
 

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ