Θέατρο συγκρούσεων η Βουλή

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πεδίο σφοδρών πολιτικών συγκρούσεων περισσότερο, παρά σε χώρο επεξεργασίας νομοθετημάτων και διεξαγωγής ομαλών διαδικασιών κοινοβουλευτικού ελέγχου, μετατρέπεται η Βουλή στον ένα μήνα που απομένει για να κλείσει το τρέχον έτος.

Πέραν του προφανώς μείζονος πολιτικής σημασίας θέματος της συζήτησης και ψήφισης του ετήσιου κρατικού προϋπολογισμού και δύο νομοσχεδίων ειδικότερου ενδιαφέροντος (σήμερα αρμοδιότητας του υπουργείου Ναυτιλίας και τις επόμενες ημέρες του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής), άλλο σχέδιο νόμου δεν έχει επισήμως ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη. Κατά καιρούς, όπως είναι γνωστό, αρκετοί υπουργοί έχουν προαναγγείλει την κατάθεση σημαντικών νομοθετημάτων, μέσω των οποίων θα επιχειρηθεί επίλυση προβλημάτων που έχουν ανακύψει επί θεμάτων γενικότερου ενδιαφέροντος. Μεταξύ αυτών είναι εκείνο που θα ρυθμίζει ζητήματα ηλεκτρονικών δηλώσεων «πόθεν έσχες» δικαστικών – σχετική δήλωση στη Βουλή έχει κάνει ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλος, και έτερο επί θεμάτων ασύλου και διαχείρισης θεμάτων προσφύγων-μεταναστών, με τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Μουζάλα να προβαίνει σε σχετική ανακοίνωση κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων.

Ωστόσο, σαφής ένδειξη για υλοποίηση αυτών των προαναγγελιών στη Βουλή επισήμως δεν είχε έως χθες υπάρξει.

Σημειώνεται ότι έως την ημέρα που η εθνική αντιπροσωπεία θα διακόψει τις εργασίες της για τις διακοπές των Χριστουγέννων, μένουν πέραν της τρέχουσας, μόνο τέσσερις εβδομάδες. Εξ αυτών, η μία –η τελευταία– από Δευτέρα 18 έως Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου, θα είναι αποκλειστικώς αφιερωμένη στην Ολομέλεια για τη συζήτηση και ψήφιση του προϋπολογισμού.

Στις τρεις εβδομάδες που απομένουν, πέραν του προαναφερθέντος νομοσχεδίου του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, τα μόνα που θεωρούνται «προγραμματισμένα» είναι: Πρώτον, οι συνεδριάσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου. Μετά τις γνωστές δύο αναβολές, η συζήτηση της προσεχούς Δευτέρας, επί επερώτησης της Νέας Δημοκρατίας προς τον Πάνο Καμμένο για το θέμα της πώλησης υλικού των Ε.Δ. στη Σαουδική Αραβία, ξεχωρίζει και αναμένεται να δώσει τον τόνο της πολιτικής σύγκρουσης για το προσεχές διάστημα. Δεύτερον, οι συνεδριάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής για «τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας», όπου επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία σύγκρουσης της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση.

Μέσα σε αυτό το κοινοβουλευτικά ρευστό περιβάλλον, αρκετοί στη Βουλή σημειώνουν ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστούν ούτε αιφνιδιασμοί με «επείγοντα» νομοσχέδια περιεχομένου σχετικού με δημοσιονομικά ή θέματα που παραπέμπουν στην «υπό κλείσιμο» αξιολόγηση, ούτε η προώθηση τροπολογιών σε «ακίνδυνα» νομοθετήματα –όπως κάποιες ξεχασμένες κυρώσεις διεθνών συμφωνιών– ώστε, όπως έχει συμβεί πολλές φορές στα τελευταία τρία χρόνια, να διευθετηθούν κυβερνητικοί σχεδιασμοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή