Πυροβολισμοί και παρασιτικά σκουλήκια στη Βόρεια Κορέα

Πυροβολισμοί και παρασιτικά σκουλήκια στη Βόρεια Κορέα

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο συγκλονιστικό βίντεο που κατέγραψε κάμερα ασφαλείας και έκανε τον γύρου του διαδικτύου αυτή την εβδομάδα, ένας στρατιώτης πυροβολείται πέντε φορές, καθώς τρέχει για να περάσει στην πλευρά της Νότιας Κορέας, περνώντας μέσα από την αποστρατικοποιημένη ζώνη.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι στρατιώτες της Βόρειας Κορέας τον πυροβόλησαν περίπου 40 φορές με πιστόλια αλλά και με ένα καλάσνικοφ, παραβιάζοντας με αυτό τον τρόπο τη Συμφωνία Εκεχειρίας που υπεγράφη ανάμεσα στις δύο πλευρές μετά τον Πόλεμο της Κορέας.

Ο λιποτάκτης χρειάστηκε επείγουσα ιατρική περίθαλψη, η οποία περιλάμβανε μία σοβαρή χειρουργική επέμβαση. Οι Νοτιοκορεάτες γιατροί που ανέλαβαν την εγχείρηση, δήλωσαν πως ανακάλυψαν μεγάλο αριθμό από πολλά είδη παρασιτικών σκουληκιών. Μάλιστα, κάποια από αυτά έφταναν τα 27 εκατοστά σε μέγεθος, ενώ ένα είδος εξ αυτών, συνήθως συναντάται σε σκύλους.

Στις 15 Νοεμβρίου, ο Λι Κουκ-Γιονγκ που χειρούργησε τον στρατιώτη ανέφερε: «Χειρουργώ εδώ και 20 χρόνια, αλλά αυτό το πράγμα το είχα δει μόνο σε ιατρικά εγχειρίδια», προσθέτοντας ότι ο στρατιώτης είχε επίσης Ηπατίτιδα Β, η οποία συχνά προκαλεί καρκίνο του ήπατος.

Ο Ντέιβιντ Χέιμαν, καθηγητής επιδημιολογίας λοιμωδών ασθενειών στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, δήλωσε στο CNN πως η μετάδοση της Ηπατίτιδας Β συνήθως είναι ένδειξη κακών πρακτικών αποστείρωσης στα νοσοκομεία. «Η Ηπατίτιδα Β μεταδίδεται κυρίως μέσω βελονών και συρίγγων που δεν έχουν αποστειρωθεί ή σεξουαλικής δραστηριότητας».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας Βόρειοκορεάτης λιποτάκτης διαγνώστηκε με Ηπατίτιδα Β ή βρέθηκε στον οργανισμό του μεγάλος αριθμός στομαχικών παρασίτων. Το 2015, μία μελέτη που διεξήχθη σε 169 λιποτάκτες από το Πανεπιστήμιο Ιατρικής Dankook University College of Medicine της Νότιας Κορέας, αποκάλυψε πως από τις 17 κοπέλες που έδωσαν δείγμα κοπράνων, οι επτά είχαν παράσιτα. Ανεξαρτήτως φύλου, ένας στους δέκα που συμμετείχαν στη μελέτη, διαγνώστηκαν με Ηπατίτιδα Β.

Ο Τσόι Μιν-Χο, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιατρική National University College of Medicine της Σεούλ, ο οποίος εξειδικεύεται στα παράσιτα, ανέφερε στο CNN πως η χρήση τεχνητών λιπασμάτων στις σοδειές και οι άσχημες συνθήκες υγιεινής οδήγησαν στη μετάδοση παρασιτικών κύστεων στη Βόρεια Κορέα. Τα εντερικά παράσιτα συνήθως μεταδίδονται μέσω άπλυτων χεριών ή επαφής με κόπρανα. Οι μολύνσεις αντιμετωπίζονται εύκολα με χρήση φαρμάκων. «Στη Βόρεια Κορέα υπάρχει ένας φαύλος κύκλος που είναι δύσκολο να διακοπεί. Προσπαθούν τόσο απελπισμένα να επιβιώσουν, που δεν μπορούν να πάρουν τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα», λέει.

Ο Τσόι πιστεύει ότι τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός της Βόρειας Κορέας πιθανότατα έχει μολυνθεί από παράσιτα. «Οι παρασιτικές λοιμώξεις δεν είναι πρόβλημα για όσους τρώνε καλά και είναι υγιείς. Άλλα τα πράγματα είναι πιο σοβαρά για όσους πάσχουν από υποσιτισμό, καθώς τα παράσιτα κλέβουν μέρος της τροφής, που είναι ζωτικής σημασίας». Η Βόρεια Κορέα έχει μακρά παράδοση σημαντικών ελλείψεων φαγητού, αλλά και λιμών, συμπεριλαμβανομένης μιας καταστροφικής ξηρασίας μεταξύ του 1995 και του 1999 που σκότωσε περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους.

Εν τω μεταξύ, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ υπολογίζει πως το 70% των 25 εκατομμυρίων της χώρας δεν έχει «επαρκή διατροφική ποικιλία».

Οι γιατροί είπαν ότι ο στρατιώτης έχει διαφύγει τον κίνδυνο και η κατάσταση του είναι πλέον περίφημη, ενώ ο Λι συμπλήρωσε πως αφαίρεσαν όλα τα παράσιτα από το σύστημά του.

Πηγή: CNN Επιμέλεια Κειμένου: Χρήστος Κανελλόπουλος 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή