Περίεργες αποτιμήσεις στον προϋπολογισμό για εισηγμένες

Περίεργες αποτιμήσεις στον προϋπολογισμό για εισηγμένες

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές διαφορές μεταξύ στόχου εσόδων και χρηματιστηριακής αξίας εντοπίζονται στα περιουσιακά στοιχεία που είναι προς πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ. Επίσης, σημαντική κόντρα αναμένεται να ξεσπάσει μεταξύ κυβερνητικών αρχών και πιστωτών σχετικά με το πρόσφατο εκπλειστηρίασμα συχνοτήτων στη ζώνη των 1.800 MHz από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Σε ό,τι αφορά το πρώτο, η μεγάλη διαφορά μεταξύ προσδοκώμενων εσόδων και χρηματιστηριακής αξίας στα περιουσιακά στοιχεία προς πώληση που περιέλαβε η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2018 εντοπίζεται κυρίως στα ΕΛΠΕ. Η αποτίμηση της συμμετοχής η οποία πρόκειται να πωληθεί, είναι κατά 35% χαμηλότερη από την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία. Συγκεκριμένα, η συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ αποτιμάται σήμερα σε κάτι λιγότερο από 770 εκατ. ευρώ, ενώ το προσδοκώμενο έσοδο που περιέλαβε ο προϋπολογισμός είναι 500 εκατ. ευρώ. Η αποτίμηση αυτή προδιαγράφει αξία μετοχής κοντά στα 4,7 ευρώ, αντί 7,2 ευρώ που είναι σήμερα. Και επειδή θεωρείται απίθανο να έχει αλλάξει κάτι στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων σχετικά με τα ΕΛΠΕ, εκτιμάται ότι συνιστά λάθος εκτίμηση ή, για την ακρίβεια, μια παλιά εκτίμηση που δεν διορθώθηκε. Το επίπεδο αποτίμησης των ΕΛΠΕ στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού υποδηλώνει ένα επίπεδο τιμής της μετοχής τον περασμένο Μάρτιο. Εκείνη την εποχή η μετοχή των ΕΛΠΕ κυμαινόταν από 4,5 έως 5 ευρώ.

Μεγάλη διαφορά παρατηρείται στην αξία πώλησης του 17% της ΔΕΗ. Εκεί το προσδοκώμενο έσοδο είναι υπερτιμημένο κατά περίπου 20%, καθώς η αξία του σήμερα στο ταμπλό της Σοφοκλέους ανέρχεται σε περίπου 84 εκατ. ευρώ, ενώ το Δημόσιο προσδοκά 100 εκατ. ευρώ. Βεβαίως, ένα υπερτίμημα της τάξης του 20% μπορεί να δικαιολογηθεί με την εκχώρηση σημαντικού ποσοστού σε έναν στρατηγικό επενδυτή, ο οποίος ενδεχομένως να αποκτήσει και δικαιώματα διοίκησης στην επιχείρηση. Στην περίπτωση αυτή ίσως και το 20% του υπερτιμήματος να είναι χαμηλό.

Στα περιουσιακά στοιχεία, των οποίων μετοχές τους τελούν υπό διαπραγμάτευση στο Χ.Α., οι προσδοκίες εσόδων βρίσκονται σε αρμονία με τις χρηματιστηριακές αξίες, όπως συμβαίνει με το 5% του ΟΤΕ, το 11% της ΕΥΔΑΠ και το 23% της ΕΥΑΘ. Για τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία δεν μπορεί να γίνει σύγκριση, καθώς δεν γίνεται διαπραγμάτευση στην αγορά. Ετσι, αν γίνει διόρθωση του μεγέθους για τα ΕΛΠΕ και τη ΔΕΗ, τότε ο στόχος εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις δεν είναι τα 2,74 δισ. ευρώ αλλά τα 3,0 δισ. ευρώ.

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι οι αξίες που περιλαμβάνονται στην εισηγητική έκθεση είναι ενδεικτικές ή εκτιμώμενες. Οπως και να έχει, όμως, θέτουν το πλαίσιο των προσδοκιών του πωλητή με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Γι’ αυτό μέχρι τώρα η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού αναφερόταν μόνον στο σύνολο της εσόδων και όχι στα επιμέρους έσοδα κάθε αποκρατικοποίησης.

Μεγάλο πρόβλημα αναμένεται να προκληθεί μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών σχετικά με το εκπλειστηρίασμα των αδειών συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Η ΕΕΤΤ πρόσφατα εκχώρησε, μέσω πλειστηριασμού, συχνότητες αξίας 201 εκατ. ευρώ στις εταιρείες Cosmote, Vodafone και Wind, και όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση μεθοδεύει να μεταφέρει το συγκεκριμένο κονδύλι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), με στόχο την ενίσχυση του πλεονάσματος. Το ΥΠΟΙΚ στην εισηγητική έκθεση εκτιμά το 50% (100 εκατ. ευρώ) του εκπλειστηριάσματος να περιέρχεται στο ΤΑΙΠΕΔ για τον σχετικό διαγωνισμό που ολοκληρώθηκε πρόσφατα (αρχές Νοεμβρίου), αλλά και αυτό φαίνεται ότι είναι ενδεικτικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ Δ. Τσαμάκης μεθοδεύει τη μεταφορά των 2/3 του εκπλειστηριάσματος στο ΓΛΚ (περίπου 133 εκατ. ευρώ) και το 1/3 (περίπου 67 εκατ. ευρώ) στο ΤΑΙΠΕΔ. Σημειώνεται ότι στο παρελθόν έχουν μεταφερθεί χρήματα από δημοπρασίες συχνοτήτων στο ΓΛΚ, αντί της απόδοσης στο ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για τη δημοπρασία συχνοτήτων στην περιοχή των 26 GHz, των οποίων το εκπλειστηρίασμα, ύψους 6 εκατ. ευρώ, μεταφέρθηκε στο ΓΛΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή