Χαμηλότερη ανάπτυξη το 2018 αναμένει η βρετανική κυβέρνηση

Χαμηλότερη ανάπτυξη το 2018 αναμένει η βρετανική κυβέρνηση

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμηλότερες είναι οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στον νέο προϋπολογισμό της Βρετανίας. Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ παρουσίασε πρόσθετες δαπάνες 3 δισ. στερλινών για την προετοιμασία της χώρας για κάθε είδους Brexit. Σε μια περίοδο που επικρατεί αβεβαιότητα για το διαζύγιο και τη μελλοντική σχέση Βρετανίας και Βρυξελλών, η κυβέρνηση Μέι δέχεται κριτική από πολλούς για αοριστία και κωλυσιεργία που αναμφίβολα βλάπτουν την οικονομία. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, ωστόσο, κατάφερε να συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό την κατάργηση του τέλους χαρτοσήμου για την αγορά πρώτης κατοικίας, αξίας έως και 300.000 στερλινών. Στις κατοικίες αξίας έως και 500.000 στερλινών επιβάλλεται χαρτόσημο 5% για τις 200.000 στερλίνες.

Στην ομιλία του στο βρετανικό κοινοβούλιο, ο κ. Χάμοντ δήλωσε ότι το Γραφείο Ευθύνης Προϋπολογισμού προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης στο 1,4% το 2018 από το 1,6% που είχε εκτιμηθεί τον Μάρτιο, επειδή η παραγωγικότητα θα κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα. Ασθενέστερη ανάπτυξη συγκριτικά με τις προβλέψεις του Μαρτίου αναμένεται για όλες τις χρονιές έως το 2021. Οι ρυθμοί ανάπτυξης θα κινούνται χαμηλότερα από το 2% την επόμενη τετραετία. Πριν από το δημοψήφισμα για το Brexit, το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2016, το Γραφείο Ευθύνης Προϋπολογισμού διέβλεπε ρυθμούς ανάπτυξης 2,2% για το 2017 και 2,1% για το 2018.

Ο κ. Χάμοντ δεσμεύτηκε για τον μηδενισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος έως τα μέσα της δεκαετίας του 2020. Τον περασμένο μήνα, ωστόσο, ανακοινώθηκε αύξηση του ελλείμματος κατά 8 δισ. στερλίνες, με άνοδο 7% σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Συν τοις άλλοις, το έλλειμμα αναμένεται να φθάσει στο 1,3% του ΑΕΠ έως το 2021-2022, δηλαδή θα είναι διπλάσιο από το 0,7% που προβλεπόταν προηγουμένως.

Το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζει επιπλέον δαπάνες 3 δισ. στερλινών για την προετοιμασία της χώρας ακόμη και για ένα σκληρό Brexit, δηλαδή μια άτακτη έξοδο από την E.E., σημαίνει ότι υπερίσχυσαν οι απόψεις των ευρωσκεπτικιστών στη βρετανική κυβέρνηση. Μέχρι χθες, οι δαπάνες περιορίζονταν στα 700 εκατ. στερλίνες. «Εχουμε επενδύσει σχεδόν 700 εκατ. στερλίνες στις προετοιμασίες για το Brexit, αλλά θα βάλουμε στην άκρη ακόμα 3 δισ. στερλίνες για την επόμενη διετία», δήλωσε ο κ. Χάμοντ.

Η καταληκτική ημερομηνία για το Brexit είναι ο Μάρτιος του 2019, αλλά η επιχειρηματική κοινότητα της χώρας πιέζει την κ. Μέι να κερδίσει διετή παράταση. Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει πρόοδος σε αυτό το μέτωπο, ούτε και στα ακανθώδη θέματα του Brexit που είναι το κόστος του διαζυγίου, η υπόθεση της Βόρειας Ιρλανδίας και το καθεστώς διαμονής των πολιτών της Ε.Ε. μετά το Brexit.

Πληροφορίες των Financial Times αποκάλυψαν χθες ότι το Λονδίνο και η Ε.Ε. στοχεύουν πλέον σε συμφωνία για το κόστος του Brexit εντός των επόμενων τριών εβδομάδων. Οι Βρυξέλλες έχουν επανειλημμένα ξεκαθαρίσει ότι δεν θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit αν δεν υπάρξει πρώτα συμφωνία με το Λονδίνο για τις υποχρεώσεις που προτίθεται να καλύψει στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Αξιωματούχοι της Ε.Ε. εκτιμούν ότι υπάρχουν πάνω από 50% πιθανότητες να επιτευχθεί «σημαντική πρόοδος» πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, που είναι προγραμματισμένη για τις 14 με 15 Δεκεμβρίου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή