Ματιές στον κόσμο

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«1968», σύμβολο μιας εποχής και καταλύτης εξελίξεων

ΒΕΡΝΗ

Μία κάψουλα του χρόνου. Από το «μακρινό» 1968. Οχι στο Παρίσι, αλλά στην Ελβετία και μάλιστα στη Βέρνη, όπου στο εκεί Ιστορικό Μουσείο, η νέα περιοδική έκθεση «1968, Ελβετία» προκαλεί το βλέμμα χιλιάδων επισκεπτών. Αντικείμενα καθημερινότητας, όπως στη φωτογραφία, δημιουργούν την απαραίτητη ατμόσφαιρα, το κλίμα εποχής, το Zeitgeist, που πλέον, σχεδόν πενήντα χρόνια μετά, μοιάζει μακρινό και άξιο προς μελέτη και επανεξέταση. Για τη σημερινή νέα γενιά, η δεκαετία του 1960 είναι γεμάτη μυστήρια καθώς παραμένει το ερώτημα πώς είναι δυνατόν μια τόσο μακρινή και τεχνολογικά πρωτόγονη, με τα σημερινά κριτήρια, εποχή να έθεσε τόσο σημαντικά κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα και μάλιστα σε διεθνές επίπεδο. Επιπλέον, το «1968» προσφέρεται εδώ ως ένα όχημα κατανόησης μιας ιστορικά νωπής περιόδου που συνοπτικά ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’60 και έφθασε έως τις αρχές της επόμενης δεκαετίας, με το 1968 να αποτελεί συμβολική και πρακτική κορύφωση όλης εκείνης της έντασης και του angst κατά του παλαιού κόσμου. Συνήθως, η κοινή γνώμη ταυτίζει το «1968» με το Παρίσι, κυρίως, αλλά σαφώς και με την Καλιφόρνια και το Λονδίνο. Λίγοι, ωστόσο, θα έφερναν στο μυαλό τους την Ελβετία, που δεν είχε κερδίσει τόση δημοσιότητα με το δικό της «1968». Η έκθεση στη Βέρνη επιχειρεί να φωτίσει την ελβετική εξέγερση, το αντιπολεμικό κίνημα (κυρίως κατά του πολέμου στο Βιετνάμ) και τον αγώνα για την εξίσωση των δύο φύλων που εκείνα τα χρόνια ήταν ένα τεράστιο ζήτημα που συντάραζε τη νεολαία. Ο παλιός κόσμος υποχωρούσε και ο νέος κόσμος ανέτελλε, συχνά σπασμωδικά και με ακρότητες, αλλά υπήρχε ζύμωση, μεταβολή, προσδοκία για ένα καλύτερο αύριο. Οσο περίεργο κι αν ακούγεται σήμερα, το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες παραχωρήθηκε στην Ελβετία μόλις το 1972, και στη δεκαετία του 1960 ήταν ακόμη παράνομο να συζεί ένα ζευγάρι εκτός γάμου. Ανδρες με μακριά μαλλιά δεν ήταν ιδιαίτερα ευπρόσδεκτοι σε εστιατόρια και η ομοφυλοφιλία ήταν παράνομη. Η νέα γενιά του «1968» ένιωθε τον παλιό κόσμο σαν ένα τεράστιο βάρος. Ηθελε να ακουστεί η φωνή της και παρότι υπήρξε επιστροφή στην ομαλότητα, το «1968» επιτάχυνε πολλές κοινωνικές κατακτήσεις. Εμεινε σύμβολο μιας εποχής, ρομαντικής και τολμηρής ταυτόχρονα.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Ελισάβετ και Φίλιππος

Η νέα σειρά γραμματοσήμων που κυκλοφόρησε το Βασιλικό Ταχυδρομείο της Βρετανίας είναι αφιερωμένο στα 70 χρόνια γάμου ανάμεσα στη βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ και στον Φίλιππο, Δούκα του Εδιμβούργου. Τα έξι γραμματόσημα είναι όλα εμπνευσμένα από ασπρόμαυρες φωτογραφίες, από διάφορες περιόδους της κοινής ζωής του βασιλικού ζεύγους κατά τα πρώτα χρόνια. Στη φωτογραφία, βλέπουμε τον Φίλιππο και την Ελισάβετ στη διάρκεια του μήνα του μέλιτος, στις 23 Νοεμβρίου 1947.

ΚΡΑΚΟΒΙΑ

Γοτθικό τέμπλο

Οι δύο συντηρητές εξετάζουν την πρόοδο της πρώτης φάσης αποκατάστασης του περίφημου γοτθικού τέμπλου στoν ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Κρακοβία. Θεωρείται το μεγαλύτερο και πλέον εντυπωσιακό γοτθικό τέμπλο στον κόσμο, δημιουργία του Γερμανού γλύπτη Veit Stoss που δούλεψε στον ναό ανάμεσα στο 1477 και στο 1489. Τα έργα αποκατάστασης του τέμπλου ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2015 και εξελίσσονται κανονικά με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2020.

ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ

Γκλόρια Γκράχαμ

Μεγάλη σταρ στις δεκαετίες του ’40 και του ’50, η Γκλόρια Γκράχαμ είχε άδοξο τέλος. Πέθανε πρόωρα στα 58 της χρόνια το 1981, αλλά αρκετά χρόνια πριν η καριέρα της είχε αρχίσει να φθίνει. Ενα νέο φιλμ με τίτλο «Film Stars Don’t Die in Liverpool» έκανε πρεμιέρα στο Λονδίνο με θέμα τη ζωή της Γκλόρια Γκράχαμ και την περιθωριοποίησή της από το Χόλιγουντ. Την ενσαρκώνει η Ανέτ Μπένινγκ. Η Γκλόρια Γκράχαμ είχε παίξει σε μεγάλες επιτυχίες όπως «Οκλαχόμα!» και «The Big Heat».

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Χριστούγεννα με τον Ντίκενς

Στην περίφημη Βιβλιοθήκη Μόργκαν και το Μουσείο της, στη Νέα Υόρκη, η νέα έκθεση εστιάζει στον Κάρολο Ντίκενς και στο πνεύμα των Χριστουγέννων. Συγκεντρώνονται για πρώτη φορά τα πέντε χειρόγραφα των χριστουγεννιάτικων βιβλίων του με προεξάρχουσα τη «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» (A Christmas Carol, 1843) μέσα από σημειώσεις, φωτογραφίες, αποκόμματα και πρώτες εκδόσεις. Σκοπός είναι να καταδειχθεί το κλίμα μέσα από το οποίο γεννήθηκε η κοσμαγάπητη «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία».

ΚΑΪΡΟ

Το Αιγυπτιακό Μουσείο

Πηγή περηφάνιας για τους Αιγύπτιους είναι το ανανεωμένο αρχαιολογικό μουσείο του Καΐρου, που από τον περασμένο Ιούλιο έχει ανοίξει πλήρως ανακαινισμένο και εκσυγχρονισμένο. To Aιγυπτιακό Μουσείο, το οποίο ιδρύθηκε το 1902, διαθέτει περίπου 160.000 εκθέματα και θεωρείται ένα πολύτιμο σκευοφυλάκιο του αρχαίου αιγυπτιακού πολιτισμού σε έκταση 5.000 χρόνων ιστορίας. Η πρόσφατη επανέκθεσή του το έκανε και πάλι ιδιαιτέρως δημοφιλές σε ξένους και ντόπιους επισκέπτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή