Στόχος, η εξάλειψη της ελονοσίας από τη ΝΑ Ασία

Στόχος, η εξάλειψη της ελονοσίας από τη ΝΑ Ασία

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν ο Τραν Βιέτ Χανγκ ήταν στρατιώτης που περιπολούσε στις δασώδεις περιοχές στο νότιο Βιετνάμ, πριν από έξι χρόνια, άρχισε να υποφέρει από πυρετούς και ρίγη. Οπως διαπιστώθηκε, έπασχε από ελονοσία και νοσηλεύθηκε σε κρατική κλινική. Σήμερα λέει ότι το επεισόδιο αυτό ήταν απλώς ένδειξη επαγγελματικού κινδύνου σε αυτήν τη γωνιά της επαρχίας Μπινχ Πουόκ, που είναι μια εστία ελονοσίας στα σύνορα του Βιετνάμ με την Καμπότζη.

«Διαθέτουμε σύγχρονη τεχνολογία», είπε, καθώς εργάζεται σε φυτεία καουτσούκ στην περιοχή Μπου Για Μαπ. «Αν δεν νιώθεις καλά, πας στον γιατρό και μετά όλα θα είναι εντάξει».

Υπάρχει μια λογική σε αυτήν του την αισιοδοξία. Σήμερα στο Βιετνάμ κανείς δεν πεθαίνει από ελονοσία και μόνον 85 άτομα έχασαν τη ζωή τους από την ασθένεια σε ολόκληρη την ηπειρωτική Νοτιοανατολική Ασία, το 2015, ενώ πριν από δεκαπέντε χρόνια ο αριθμός των νεκρών έφθανε τις τέσσερις χιλιάδες.

Η επιτυχία της περιοχής στην καταπολέμηση ενός από τα κύρια αίτια θανάτου μπορεί να αποδοθεί σε συνδυασμό δύο χαπιών που χορηγούνται και περιέχουν αρτεμισινίνη, μια φθηνή και αποτελεσματική ουσία, η οποία ανακαλύφθηκε στην Κίνα εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, ένα νέο στέλεχος της νόσου, που είναι ανθεκτικό στα φάρμακα, απειλεί να υπονομεύσει τις προσπάθειες πάταξης της νόσου, εντείνοντας τις πιέσεις στα συστήματα παροχής υγειονομικών υπηρεσιών και αυξάνοντας το ενδεχόμενο να πολλαπλασιαστούν οι θάνατοι από τη νόσο. Τα τελευταία χρόνια, οι ειδικοί παρακολουθούν την εξάπλωση της νόσου από τη δυτική Καμπότζη στην Ταϊλάνδη και το Λάος και πιο πρόσφατα στο Βιετνάμ. Πολύ μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί η ανάπτυξη του ανθεκτικού στελέχους της νόσου στην υποσαχάρια Αφρική, όπου η ελονοσία σκοτώνει τρεις χιλιάδες παιδιά την ημέρα παρά τη χρήση της αρτεμισινίνης.

Σύμφωνα με τα πρωτόκολλα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, η αρτεμισινίνη πρέπει να χορηγείται πάντα μαζί με κάποιο άλλο φάρμακο. Η ουσία αυτή σκοτώνει γρήγορα, αλλά εξαφανίζεται από το αίμα το πολύ σε δύο ημέρες, έτσι χορηγείται μαζί με κάποιο άλλο λιγότερο αποτελεσματικό φάρμακο, το οποίο, ωστόσο, παραμένει στο αίμα επί περισσότερες ημέρες. Η ανθεκτικότητα στο φάρμακο άρχισε να εμφανίζεται στη Νοτιοανατολική Ασία πριν από μία δεκαετία όταν οι φαρμακευτικές εταιρείες άρχισαν να πωλούν χάπια που περιλαμβάναν την ουσία. Τώρα, καθώς φαίνεται ότι και οι συνδυασμοί φαρμάκων είναι εξίσου αναποτελεσματικοί, οι ειδικοί συζητούν με ποιον τρόπο θα μπορούσαν να προχωρήσουν μπροστά.

Ο φιλόδοξος στόχος να εξαφανιστεί η ελονοσία από την ηπειρωτική Νοτιοανατολική Ασία μέχρι το 2030 έχει την υποστήριξη μεγάλων διεθνών δωρητών. Η Παγκόσμια Ομάδα για την Υγεία υπολογίζει ότι αυτή η επιτυχία θα κοστίσει 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά ταυτόχρονα θα σώσει 91 χιλιάδες ζωές και εννέα δισεκατομμύρια σε χαμένη παραγωγικότητα και άλλο ιατρικό κόστος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή