Με σουκρούτ και Ρίσλινγκ εορτάζουν οι Αλσατοί της Αθήνας

Με σουκρούτ και Ρίσλινγκ εορτάζουν οι Αλσατοί της Αθήνας

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιστορία λέει πως το σουκρούτ αυτό απέκτησε τη δημοφιλία χάρις στη Συνθήκη της Βεστφαλίας του 1648, που οδήγησε την Αλσατία στην αγκαλιά της Γαλλίας και την απέκοψε από τη Γερμανία. Κάπως έτσι οι Γάλλοι σεφ ανακάλυψαν το νοστιμότατο πιάτο που έγινε το διασημότατο έδεσμα, πάντα σε συντροφιά με λουκάνικα, κρεατικά και λεπτούς τοπικούς οίνους, όπως το αρωματικό Ρίσλινγκ. Η στήλη είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει εξαιρετικό ξινολάχανο που ήρθε από την καρδιά της Αλσατίας με απευθείας πτήση από το Παρίσι, σε μια μοναδική σύναξη που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στη γαλλική πρεσβεία της Αθήνας. Ο πρέσβης Κριστόφ Σαντεπί, λάτρης της γαστρονομίας, αποφάσισε για πρώτη φορά να δώσει τον εμβληματικό αυτόν χώρο ώστε να γίνει η ετήσια εορτή της κοινότητας των Αλσατών που ζουν στη χώρα μας. Ως σήμερα, μαζί με τους Αλσατούς, έδιναν το «παρών» σε εκδηλώσεις της πρεσβείας και οι Βρετόνοι, με σταθερό ραντεβού την εθνική εορτή της 14ης Ιουλίου, όπου ετοιμάζουν μια περιζήτητη λιχουδιά της δεξίωσης, δηλαδή τις κρέπες.

Δεκάδες Αλσατοί παρευρέθησαν στο τραπέζι, το οποίο διοργάνωσε με μεγάλο μεράκι μια ομάδα εθελοντών. Επικεφαλής της, η πρόεδρος της κοινότητας Μισέλ Λεωνιδόπουλος, «η ψυχή» των εκδηλώσεων που γίνονται τα τελευταία χρόνια και αποσκοπούν στο να γνωρίσουμε εμείς οι Ελληνες καλύτερα μια περιοχή που φημίζεται για την κουζίνα, την ομορφιά και τα αμπέλια της.

Περισσότερο όμως φημίζεται για την εγκαρδιότητα των κατοίκων της που βρέθηκαν για αιώνες ανάμεσα σε δύο διαφορετικούς πολιτισμούς, τον γαλλικό και τον γερμανικό. «Στην Αθήνα ζουν περίπου 85 οικογένειες Αλσατών συνήθως με μεικτούς γάμους με Ελληνες», λέει η κ. Λεωνιδοπούλου, την ώρα που μου δίνει να δοκιμάσω μια αλσατική μπίρα με πικρή ενδιαφέρουσα γεύση. «Παλαιότερα, είχαμε περισσότερα μέλη, τώρα όμως με την οικονομική κρίση ορισμένοι επέστρεψαν στη Γαλλία.

Από την άλλη έχουμε ένα κύμα Ελλήνων που πηγαίνει για να εργαστεί στην περιοχή μας ή να κάνει σπουδές και σταδιακά συνδέονται με την κουλτούρα μας και τους ανθρώπους μας. Η κοινότητά μας υπάρχει εδώ και 25 χρόνια και προσελκύει πολλούς συμπατριώτες σας που έχουν δεσμούς με την Αλσατία».

Τα περισσότερα χειροκροτήματα εισέπραξε η Αλσατή τραγουδίστρια Μπαρμπαρά Χαμ, που ήρθε ειδικά για την περίσταση, αλλά και ο κ. Τάκης Ταβανιώτης, ο Ελληνας που εισάγει μερικά από τα καλύτερα αλσατικά κρασιά στη χώρα μας και τα προσέφερε για την περίσταση. Από το Ρίσλινγκ μέχρι το Γκεβουρτστράμινερ και από το Σιλβανέρ, οι οίνοι άφησαν εξαιρετικές εντυπώσεις. Οσο για το σουκρούτ, το λάχανο που περνάει από ζύμωση, η γεύση του έκλεψε καρδιές. Η έντονη μυρωδιά του έφτανε ώς τις κομψές σκάλες της πρεσβείας, προϊδεάζοντας τους καλεσμένους για μια γαστρονομική βραδιά δυνατών εντυπώσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή