Συμφωνία Μιανμάρ – Μπαγκλαντές για τον επαναπατρισμό των Ροχίνγκια

Συμφωνία Μιανμάρ – Μπαγκλαντές για τον επαναπατρισμό των Ροχίνγκια

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμφώνια υπεγράφη σήμερα ανάμεσα στο Μιανμάρ και το Μπαγκλαντές για τον επαναπατρισμό εκατοντάδων χιλιάδων μουσουλμάνων Ροχίνγκια, οι οποίοι από τα τέλη Αυγούστου έχουν διωχθεί από την χώρα τους αναζητώντας καταφύγιο στο Μπανγκλαντές.

Μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία επιστροφής, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών του Μπαγκλαντές. Ενώ οι δύο πλευρές εξετάζουν τις λεπτομέρειες στη διαδικασία επαναπατρισμού.

«Είμαστε έτοιμοι να τους δεχθούμε το συντομότερο δυνατό, αφού το Μπανγκλαντές μας στείλει τα έγγραφα», δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο Μιντ Κιέντ, μόνιμος γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Μετανάστευσης και Πληθυσμού της Μιανμάρ αναφερόμενος στις αιτήσεις καταγραφής που πρέπει να συμπληρώσουν οι Ροχίνγκια με τα προσωπικά τους στοιχεία προτού μπορέσουν να επιστρέψουν στη χώρα τους.

Συμφωνία Μιανμάρ – Μπαγκλαντές για τον επαναπατρισμό των Ροχίνγκια-1

Ωστόσο, ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν εκφράσει ήδη τις ανησυχίες του γιατί την επιστροφή των Ροχίνγκια εκτός αν εξασφαλιστεί η ασφάλειά τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν κατηγορήσει τον στρατό της Μιανμάρ ότι επιδίδεται σε φόνους, μαζικούς βιασμούς και άλλες ωμότητες εις βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας.

Πάνω από 600.000 μουσουλμάνοι Ροχίνγκια αναγκάστηκαν να διαφύγουν  στο γειτονικό Μπαγκλαντές μετά τις φονικές επιθέσεις σε βάρος τους .

Συμφωνία Μιανμάρ – Μπαγκλαντές για τον επαναπατρισμό των Ροχίνγκια-2

Στο μεταξύ, ο Ρώσος πρεσβευτής στη Μιανμάρ επεσήμανε ότι ο χαρακτηρισμός «εθνοκάθαρση» που χρησιμοποίησαν χθες οι ΗΠΑ, δια του υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, για να περιγράψουν τις διώξεις του στρατού εναντίον των Ροχίνγκια δεν βοηθά και μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. «Δεν πιστεύω ότι θα βοηθήσει να λυθεί το πρόβλημα», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Νικολάι Λιστοπαντόφ. «Αντίθετα, μπορεί να την επιδεινώσει, να ρίξει λάδι στη φωτιά», πρόσθεσε.

Νωρίτερα τον Νοέμβριο Κίνα και Ρωσία συμφώνησαν με μια ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την οποία καλούσε τη Μιανμάρ «να διασφαλίσει ότι θα σταματήσει η χρήση υπερβολικής βίας από τον στρατό» και η οποία εξέφραζε «την έντονη ανησυχία για τις καταγγελίες περί παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ωστόσο Πεκίνο και Μόσχα αντιτάχθηκαν στην επιβολή αυστηρότερων μέτρων εις βάρος της Μιανμάρ και την άσκηση επιπλέον πίεσης.

Συμφωνία Μιανμάρ – Μπαγκλαντές για τον επαναπατρισμό των Ροχίνγκια-3

Με πληροφορίες από BBC

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή