Πεδίο σφοδρής σύγκρουσης τα απόρρητα έγγραφα – ΕΔΕ διέταξε το ΓΕΕΘΑ

Πεδίο σφοδρής σύγκρουσης τα απόρρητα έγγραφα – ΕΔΕ διέταξε το ΓΕΕΘΑ

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα ύψη ανέβηκε την Πέμπτη η αντιπαράθεση σχετικά με τη διαρροή των απόρρητων εγγράφων που αφορούν την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία. 

Τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) για τη διακρίβωση των αιτίων και συνθηκών της διαρροής διέταξε το ΓΕΕΘΑ μετά από επικοινωνία του επικεφαλής του, Nαυάρχου Ευαγγέλου Αποστολάκη, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο.

Τη σχετική διαταγή, μάλιστα, είχε γνωστοποιήσει προηγουμένως ο κ. Καμμένος, με ανάρτηση του στο Twitter, με την οποία διεμήνυε ότι «με τις Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα παίξει κανένας ούτε θα τις εμπλέξει σε πολιτικό παιγνίδι. Ο Ελληνικός Λαός τις εμπιστεύεται».

Το πρωί η ΝΔ ανέβασε τους τόνους καθώς με ανακοίνωση της διερωτήθηκε «Τι έχουν να κρύψουν οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος;» κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή άρνηση του κ. Ν. Βούτση να επιτρέψει την πρόσβαση των βουλευτών σε έγγραφα που σχετίζονται με το σκάνδαλο Καμμένου».

Απαντώντας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος της Βουλής επιτέθηκε προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάνοντας, παράλληλα, λόγο για ακατανόητη και προκλητική η ανακοίνωση της ΝΔ.

Από την πλευρά του, ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος, προχθές, ως προεδρεύων της Βουλής αρνήθηκε να παραλάβει τα απόρρητα έγγραφα που του απέδωσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος σχετικά με την υπόθεση, υπερασπίστηκε τη στάση του, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι θα ήταν ατόπημα εκ μέρους αν τα παραλάμβανε. 

Οσον αφορά το εσωκομματικό μέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην υπουργός, Νίκος Φίλης, εξέφρασε μεν τη βεβαιότητα ότι οι απαντήσεις, τόσο του πρωθυπουργού όσο και του υπουργού Αμυνας, στους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης περί ύπαρξης σκανδάλου θα είναι «πειστικές και τεκμηριωμένες, ωστόσο άφησε αιχμές κατά της απόφασης του ΥΠΕΘΑ να προχωρήσει σε πωλήσεις όπλων στο καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας. Κι αυτό γιατί, όπως ανέφερε, «οι αεροπορικές δυνάμεις αυτής της χώρας, μαζί με αυτές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έχουν καταγγελθεί από διεθνείς παρατηρητές ότι εμπλέκονται στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης, βομβαρδίζοντας στόχους και  προκαλώντας θύματα στον άμαχο πληθυσμό και μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή»

Παρεμβάσεις, μέσω Twitter, πραγματοποιήσαν και οι Νίκος Παππάς και Νίκος Κοτζιάς. Ο δεύτερος έκανε λόγο για «διαπλεκόμενους» που του επιτίθενται επειδή «υπερασπίζεται την νομιμότητα», ενώ ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής υπογράμμισε ότι τα «τα απόρρητα έγγραφα δεν είναι φεϊγ βολάν», προσθέτοντας: «Καμία αντίρρηση να δουν τα απόρρητα παραρτήματα της σύμβασης με τη HellasSat και την εισήγηση των ειδικών εμπειρογνωμόνων, βουλευτές που θα υποδείξει κάθε κόμμα, σε κατ’ ιδίαν συνάντηση. Όχι όμως σε δημόσια συνεδρίαση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή